Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
František Segrado a NADĚJE

František Segrado a NADĚJE

25.09.18 | Ústředí NADĚJE

Patron naší pobočky ve Vsetíně, František Segrado natočil s našimi zaměstnanci věci pozoruhodné.


Více...
 
František Segrado a NADĚJE

Patron naší pobočky ve Vsetíně, František Segrado natočil s našimi zaměstnanci věci pozoruhodné.

Víte například, k čemu mohou sloužit šipky na podlaze, nebo co lze vyrobit v rámci recyklace? Podívejte se k nám! Nabízíme skvělé průvodce.

https://www.youtube.com/watch?v=Y8898fXvFh8


Méně...
 
TÝDEN S NADĚJÍ 2018

TÝDEN S NADĚJÍ 2018

Mise splněna

24.09.18 | Vsetín

Celý uplynulý týden patřil akci Týden s NADĚJÍ, kterou připravila vsetínská pobočka. Úkol pro nás všechny,


Více...
 
TÝDEN S NADĚJÍ 2018

Celý uplynulý týden patřil akci Týden s NADĚJÍ, kterou připravila vsetínská pobočka. Úkol pro nás všechny, kteří jsme se na akci podíleli, zněl jasně: „Napříč generacemi poukázat na skutečnost, že lidé s mentálním a kombinovaným postižením nepotřebují soucit, ale náš respekt a přijetí.“


Slovo "naděje" během jednoho týdne zaznělo určitě více jak tisíckrát. Mluvilo se, diskutovalo, četlo, psalo i poslouchalo. Nechali jsme veřejnost nahlédnout do našich služeb, představili filmy o tématech lidí s hendikepem a spustili mobilní aplikaci Pomáhej pohybem. Uspořádali jsme řadu workshopů, koncertů a divadelních představení a pokřtili nový videospot o sociálních službách vsetínské NADĚJE.

Naše počínání už přineslo první ovoce. Pracujeme na rozvoji spolupráce se vsetínskými školkami a školami formou edukačních programů a společných aktivit. Rádi bychom tak našli cestu k propojení obou světů - toho s  hendikepem a toho bez něj. 

Všichni, kteří se jakoukoliv formou zapojili do Týdne s NADĚJÍ - ať už to byla podpora nákupem kabelky, výrobků z dílny nebo účastí na některé z mnoha akcí - pomohli NADĚJI dostat se do povědomí lidí a zase se o kousek přiblížit cíli, kterým je odstraňování předsudků a rovnoprávný postoj k lidem s mentálním hendikepem.

Po týdnu představování, debat, hledání vzájemné spolupráce a možných cest vedoucích k odstraňování bariér vidíme, že mise NADĚJE byla splněna!


Přidruženou hodnotou bylo posunutí hranic každého z nás v NADĚJI. S trochou nadsázky můžeme říci, že Týden s NADĚJÍ byla neplánovaně zároveň naše teambuildingová akce, která posílila naši sounáležitost, loajalitu i komunikaci a vedla ke zjištění, že jsme schopni zvládnout víc, než si myslíme.

Možná, že během celého týdne nebylo vše dokonalé, ale bylo to od nás všech od srdce. Slovy patrona vsetínské NADĚJE, charismatického Františka Segrada: „V životě lidském je naděje někdy to poslední, co zbývá. Ale vsetínská NADĚJE dává hodně lidem možnost znovu zařadit se do života. A proto jim držme palce!“

My vám za tuto podporu moc děkujeme! Byl to úžasný týden - Týden s NADĚJÍ 2018.

 

Děkujeme všem, kteří nám pomohli:

Tým NADĚJE Vsetín a Otrokovice s týmem dobrovolníků

Dům kultury Vsetín

Kino Vatra Vsetín

Divadlo v Lidovém domě Vsetín

Alcedo Vsetín

Metrostav

Večerka V Uličce Valašské Meziříčí

Marek Bednařík

HM OGAŘI, s.r.o.

Malování na obličej Valašsko

ZUŠ Vsetín – divadelní obor

Rytmus pro život

Lucie Redlová & Garde

Dareband

Céline Bossu

Jinan music

Docuku

Boca Fuego

Roman Šterba - ROLAY

Reklamní agentura GD3D

Týden s NADĚJÍ proběhl ve spolupráci s Městem Vsetín a pod záštitou starosty Města Vsetína ve dnech 17. – 21. 9. 2018.

Odkazy na youtube:

 

https://www.youtube.com/watch?v=oVWixBXWIa4&feature=player_embedded

 

https://www.youtube.com/watch?v=Y8898fXvFh8&t

 


Méně...
 
Svátek Alzheimerovy rodiny

Svátek Alzheimerovy rodiny

21.09.18 | Lidé ve stáří | Kateřina Pivoňková

„Prosím, zaveďte mě do koupelny, já jsem tady dnes poprvé,“ říká paní Jiřina pečovatelkám v domově pro lidi s Alzheimerovou


Více...
 
Svátek Alzheimerovy rodiny

„Prosím, zaveďte mě do koupelny, já jsem tady dnes poprvé,“ říká paní Jiřina pečovatelkám v domově pro lidi s Alzheimerovou demencí, přestože zde bydlí víc než půl roku. Pečovatelky ji trpělivě doprovázejí a snaží se jí dodat klid a pohodu. Díky jejich zkušenostem a empatii se to daří.

 

Máme tu Mezinárodní den Alzheimerovy choroby 21. září. Poslední Zpráva o stavu demence vydaná Českou alzheimerovskou společností říká, že v České republice 1 ze 13 lidí starších 65 let, 1 z 5 lidí starších 80 let a 1 ze 2 lidí starších 90 let trpí demencí. Při tom množství je na místě připomenout, že i když někdo žije s demencí, pořád je to on se svojí minulostí, přítomností i budoucností. Místo, kde žije, možná už nepoznává, ale rád by tady s námi dobře dožil.

 

Dnes máme příležitost uvědomit si velikou sílu a vytrvalost lidí, kteří se starají o nemocné. Vytrvalost dospělých dětí, vnuků, přátel a bývalých kolegů, kteří rozumějí tomu, proč jejich blízký nemluví, nebo třeba opakuje stále stejné věty. Snaží se pochopit jeho vnitřní život a neustávají ve snaze dobře vnímat, co je důležité. Jsou přítomní, i když je to těžké. Potřebují porozumět průvodním jevům nemoci, překonat pocit „on mi to snad dělá naschvál“. Stojí je to nepředstavitelné množství energie.

 

Dnes máme také příležitost vyzdvihnout práci pečovatelů, zdravotníků a sociálních pracovníků, kteří se starají o lidi s demencí. Musí prokazovat velkou laskavost a vlídnost, šířit klidnou atmosféru, přemýšlet o důvodech nejrůznějších projevů chování.

 

V červenci vydala organizace Alzheimer Europe zprávu, že spoluzakladatel Microsoftu a filantrop Bill Gates oznámil úmysl investovat 30 milionů dolarů do výzkumu a inovací pro dřívější a lepší diagnostiku Alzheimerovy demence. K projektu zve i další filantropy a doufá, že dojde k hlubšímu propojení mezi akademickým výzkumem a spolehlivou, dostupnou diagnostikou. Článek mluví o „venture“ filantropii, tedy investiční dobročinnosti, která musí být strategická a efektivní.

 

Zpráva je to více než dobrá! Bude potřeba mnoha aktérů a velkých hráčů světové vědy, medicíny i politiky, aby včasná diagnóza byla samozřejmostí. Vývoj nových léků i nefarmakologických metod a přístupů by měl zajímat každého z nás, kdo doufáme v pěkný život ve vyšším věku.

 

Ta nemoc je tu s námi. Patří k naší vyspělé společnosti a my se budeme muset naučit s ní žít a počítat. Nemoc je to ale zvláštní a zvláštním způsobem mění život nejen nemocného, ale i jeho blízkých. Každý nemocný a především každý pečující potřebuje informace, podporu a pomoc. Na demenci nesmí nikdo zůstat sám.

 

Kateřina Pivoňková je ředitelka pobočky NADĚJE ve Zlíně.

 

 


Chcete-li podpořit služby pro lidi ve stáří, můžete přispět darem.


Méně...
 
Sázení stromu Olgy Havlové

Sázení stromu Olgy Havlové

...my jsme nezapomněli

19.09.18 | Zlín

V rámci Týdne paměti jsme na zahradě Domu pokojného stáří zasadili okrasnou třešeň. Zakladatelka Výboru dobré vůle Olga Havlová,


Více...
 
Sázení stromu Olgy Havlové

V rámci Týdne paměti jsme na zahradě Domu pokojného stáří zasadili okrasnou třešeň. Zakladatelka Výboru dobré vůle Olga Havlová by se letos dožila 85 let, a proto po celé republice města a organizace sázejí stromy. My jsme se rádi přidali.

 

Počasí nám přálo a dotvářelo atmosféru proslovů a čtení z knihy Síla věcnosti Olgy Havlové, kterou uspořádala Anna Freimanová a četla herečka Městského divadla Zlín Romana Julinová.

 

Moc děkujeme pracovníkům Městské zeleně, že nám pomohli strom odborně zasadit a postarat se o něj. Byli jste skvělí!

 

Těšíme se, až třešeň příští rok rozkvete bílými květy a připomene nám tu známou divokou kštici.

 

Fotogalerie ze sázení stromu Olgy Havlové.


Méně...
 
Klienti v Nedašově mají bezbariérové koupelny

Klienti v Nedašově mají bezbariérové koupelny

24.08.18 | Nedašov

Od srpna letošního roku jsou všechny koupelny v prvních patrech našich pěti domů nové a bezbariérové. Rekonstrukce začala v roce


Více...
 
Klienti v Nedašově mají bezbariérové koupelny

Od srpna letošního roku jsou všechny koupelny v prvních patrech našich pěti domů nové a bezbariérové. Rekonstrukce začala v roce 2016 a byla náročná. Spolu s koupelnami byly totiž modernizovány i sousední pokoje. Naši klienti se tak mohli nastěhovat do zcela nových bytových prostor. Celkem bylo opraveno 8 koupelen a 16 pokojů. 

 

Děkujeme Nadaci ČEZ, která nás v uskutečnění projektu bezbariérových koupelen opakovaně finančně podpořila.

 

Fotografie z průběhu rekonstrukce na IV. budově můžete zhlédnout zde.

 


Méně...
 
NADĚJI je 28 let

NADĚJI je 28 let

21.08.18 | Ústředí NADĚJE

21. srpen v naší zemi už od roku 1990 nepřipomíná jen zmar, ale i zrod něčeho smysluplného. NADĚJE.


Více...
 
NADĚJI je 28 let

21. srpen v naší zemi už od roku 1990 nepřipomíná jen zmar, ale i zrod něčeho smysluplného. NADĚJE.

Víme, že i pro zakladatele naší organizace, Ilju Hradeckého, je důležitá „souhra náhod“, díky níž právě v tento den byla Ministerstvem vnitra přijata registrace NADĚJE jako občanského sdružení. Temné datum tak dostalo nový odstín.

Dnes je NADĚJI 28 let a má 23 poboček po celé České republice. Pro lidi ve stáří, bez domova, s handicapem, pro ohrožené rodiny i ohrožené děti. Jsme za to Pánu velmi vděčni.


Méně...