Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Slavíme Mezinárodní den vzdělávání

Slavíme Mezinárodní den vzdělávání

24.01.24 | Praha

Dnes, 24. ledna, slavíme Mezinárodní den vzdělávání. Je to den, který připomíná důležitost vzdělávání po celém světě...


Více...
 
Slavíme Mezinárodní den vzdělávání

Dnes, 24. ledna, slavíme Mezinárodní den vzdělávání. Je to den, který připomíná důležitost vzdělávání po celém světě. To je základem našeho osobního a společenského růstu a je klíčovým faktorem pro dosahování našich cílů a snů. 

 

Jedna ze služeb, které v NADĚJI nabízíme, je právě i vzdělávání pro lidi, kteří poskytují služby sociální prevence, sociální péči nebo poradenství. V předešlém roce NADĚJE realizovala vzdělávání pro více než 900 lidí, a to jak z řad našich zaměstnanců, tak i pro lidi z nejrůznějších organizací napříč celou republikou. 

 

Portfolio akreditovaných vzdělávacích programů, které NADĚJE spravuje, činí bezmála 60 kurzů. Jedná se o kurzy zaměřené na práci s lidmi ve stáří, lidmi bez domova, dluhové poradenství, péči o zaměstnance a další. 

 

Více o vzdělávání v NADĚJI se můžete dozvědět na tomto odkaze:

https://kurzy-nadeje.cz/ 

 

Text: Filip Gabrhelík, vedoucí vzdělávání NADĚJE


Méně...
 
Ukrajinské sestry našly naději a domov v Kadani

Ukrajinské sestry našly naději a domov v Kadani

23.01.24 | Kadaň

Na počátku války na Ukrajině odešly sestry Nadiia a Neila do České republiky zejména kvůli obavám o své děti. Nadiia je matkou tříletého syna a jedenáctileté dcery, Neila má pětiletou dceru. 


Více...
 
Ukrajinské sestry našly naději a domov v Kadani

Na počátku války na Ukrajině odešly sestry Nadiia a Neila do České republiky zejména kvůli obavám o své děti. Nadiia je matkou tříletého syna a jedenáctileté dcery a Neila má pětiletou dceru.

 

Původně si myslely, že válka rychle skončí. Nyní si uvědomují, že to bude trvat déle. S pomocí našeho projektu Housing First a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) získaly důstojné ubytování v Kadani. Obě sestry jsou nyní zaměstnány, navštěvují kurzy českého jazyka a samy chtějí pomáhat těm, kteří to potřebují.

 

Nadiia a Neila pocházejí z města Bílá Cerkva v Kyjevské oblasti na Ukrajině. Svoji zemi se rozhodly opustit v březnu 2022, krátce poté, co začala invaze. „Nechtěly jsme, aby naše děti byly v nebezpečí,“ říká Nadiia. Nejdříve vůbec nevěděly, kam jít. Nakonec jim pomoc nabídla kamarádka žijící trvale v Česku. Cesta z Ukrajiny do České republiky jim trvala tři dny.

 

Krajské asistenční centrum v Ústí nad Labem jim zajistilo ubytování v Kadani na internátu, který slouží i studentům z nedalekého učiliště. Cena jednoho pokoje činila 14 tisíc korun, což pro ně byla velmi vysoká částka, neboť pouze jedna ze sester měla v té době práci. „Spořit v takové situaci na kauci a dostat se k běžnému komerčnímu pronájmu pro ně bylo zcela nemožné, hlavní prioritou bylo alespoň udržet stávající bydlení,“ vysvětluje Petr Kučera, sociální pracovník našeho projektu Housing First pro region Kadaň.

 

Během pobytu na internátu narazily sestry na leták NADĚJE k projektu Housing First. Spojily se se sociálním pracovníkem a probraly s ním svoje možnosti a preference ohledně bydlení. Od konce listopadu 2023 žijí v třípokojovém bytě. Škola je od jejich bydliště vzdálená 15 minut chůze. Obě již také pracují, a to v nedalekém Klášterci nad Ohří, a jsou vděčné, že zaměstnavatel přizpůsobuje jejich směny tak, aby se alespoň jedna z nich mohla starat o děti. Dále navštěvují kurzy českého jazyka a věří, že až se jejich čeština zlepší, dostanou i zajímavější pracovní nabídky.

 

Návrat na Ukrajinu v tuto chvíli neplánují. „Pro děti je budoucnost zde v České republice lepší,“ shodují se. Zároveň zdůrazňují, jak je důležité, aby si lidé vzájemně pomáhali. „Například dnes jdeme na školní trh koupit dětské řemeslné výrobky. Výtěžek bude použitý na pomoc dalším lidem. Někomu pomůžeme my – někdo jiný zase pomůže nám. Kruh pomoci se otáčí, to je to, čemu my věříme a snažíme se žít tímto způsobem,“ uzavírá Nadiia.

 

Nalezení lepšího bydlení pro Nadiiu a Neilu bylo možné díky podpoře Mezinárodní organizace pro migraci a prostředkům, jež poskytla vláda Japonska.

 

Článek byl se svolením autora převzat z originálu


Méně...
 
Sbírka na pomoc dětem s bolavou duší je u konce

Sbírka na pomoc dětem s bolavou duší je u konce

22.01.24 | Terezín

Rádi bychom vám poděkovali za vaši obrovskou štědrost. Ve sbírce na pomoc dětem s bolavou duší jste darovali skvělých 197 328 korun, čímž jste překročili původní cílovou částku ve výši 150 tisíc korun.


Více...
 
Sbírka na pomoc dětem s bolavou duší je u konce

Rádi bychom vám poděkovali za vaši obrovskou štědrost. Ve sbírce na pomoc dětem s bolavou duší jste darovali skvělých 197 328 korun, čímž jste překročili původní cílovou částku ve výši 150 tisíc korun.

 

Díky vybraným prostředkům budeme schopni poskytnout citlivou a včasnou péči dětem a jejich rodinám v našich nových Centrech duševního zdraví v Chomutově a Žatci. Současně zvýšíme kvalitu našich služeb v Centru v Terezíně.

 

Vážíme si každé podpory, vaše důvěra má pro nás velký význam. Společně můžeme ovlivnit budoucnost dětí a mládeže s psychickými problémy.


Méně...
 
Kde lidé bez domova nejčastěji přespávají?

Kde lidé bez domova nejčastěji přespávají?

Seriál "Čísla NADĚJE" je zpět

19.01.24 | Praha

Po několika letech opět přinášíme seriál "Čísla NADĚJE“, prostřednictvím kterého Vám v následujících týdnech chceme přiblížit naši práci skrze zajímavé statistiky a informace...


Více...
 
Kde lidé bez domova nejčastěji přespávají?

Po několika letech opět přinášíme seriál „Čísla NADĚJE“, prostřednictvím kterého Vám v následujících týdnech chceme přiblížit naši práci skrze zajímavé statistiky a informace. Věříme, že Vás zaujmou a mnohdy možná i překvapí.  

 

 „Vykopáváme“ grafem, který se týká míst přespávání. V roce 2022 jsme v rámci našeho terénního programu navštěvovali 360 takových míst. Naši terénní pracovníci tato místa monitorují a pravidelně navštěvují. Obyvatelům přináší informace o možnostech pomoci (např. získání dávek, možnosti ubytování v noclehárnách nebo azylových domech), nezřídka kdy také zkontrolují zdravotní stav, často přinesou něco na zub a teplý čaj. Důležitá je ale důvěra, kterou navážou a prohlubují každou návštěvou. 

 

Kde lidí bez domova nejčastěji přespávají


Méně...
 
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

15.01.24 | Praha

Začátkem každého roku se ohlížíme za rokem předchozím. Stejně tak i letos. Rok 2023 byl pestrý, v mnoha ohledech výjimečný i náročný. A my jsme moc rádi...


Více...
 
Ohlédnutí za rokem 2023

Začátkem každého roku se ohlížíme za rokem předchozím. Stejně tak i letos. Rok 2023 byl pestrý, v mnoha ohledech výjimečný i náročný. A my jsme moc rádi, že se nám podařilo udržet všechny naše služby a některé dokonce rozšířit a vylepšit.  

Začneme denním centrem U Bulhara, kde se novou posilou týmu stala adiktoložka Kristýna Březová, která od nového roku ještě rozšíří svoji činnost. Natočili jsme video o důležitosti tohoto denního centra v návaznosti na naši další službu - terénní program. Naším cílem bylo přiblížit jejich potřebnost široké veřejnosti, ale také kolegům z ostatních organizací nebo veřejné správy. Díky vaší podpoře a kampani Daruj koupelnu ženám bez domova se podařilo zrekonstruovat koupelny v celém azylovém domě ve Vršovicích. Oslavili jsme 20 let fungování azylového domu v Radotíně a zrekonstruovali prostory azylového domu v Záběhlicích. Spustili jsme nový projekt Housing Youth s cílem zabydlovat mladé lidi s bezdomoveckou minulostí do běžných nájemních bytů. Na našem e-shopu jsme propojili streetartové umělce s pomocí lidem bez domova projektem Ulice pomáhá ulici. A v neposlední řadě jsme moc hrdí na zakladatele NADĚJE pana Ilju Hradeckého, který obdržel od prezidenta Petra Pavla státní vyznamenání. Dne 28. října mu byl propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka 2. třídy za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. 

 

I v novém roce jsme připraveni každý den pomáhat lidem v nouzi. 

 

Moc si vážíme vaší vstřícnosti, díky které můžeme pomáhat lidem bez domova žít důstojnější a bezpečnější život. 

 

Video o denním centru a terénním programu najdete zde:

https://www.youtube.com/watch?v=Gu9j1MITmXQ 


Méně...
 
Posilujeme finanční gramotnost dětí

Posilujeme finanční gramotnost dětí

11.01.24 | Štětí

Vzhledem k míře zadluženosti obyvatel Ústeckého kraje se naše dluhové poradny věnují také vzdělávání dětí a mládeže v oblasti finanční gramotnosti. 


Více...
 
Posilujeme finanční gramotnost dětí

Vzhledem k míře zadluženosti obyvatel Ústeckého kraje se naše dluhové poradny věnují také vzdělávání dětí a mládeže v oblasti finanční gramotnosti. 

 

Do naší pobočky ve Štětí zavítaly na besedu žákyně 9. třídy místní ZŠ Ostrovní, kterým jsme také přiblížili fungování sociální práce v rámci terénního programu.

 

Těší nás, že o naše besedy je zájem, další nás čekají už na jaře. S osvětou chceme přispět k snížení počtu osob, které spadnou do dluhových pastí.

 


Méně...