Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Nejen teplé oblečení, i něco k snědku a hygieně lidé bez domova v zimě potřebují

Nejen teplé oblečení, i něco k snědku a hygieně lidé bez domova v zimě potřebují

19.12.21 | Praha

Studenti a příznivci Střední průmyslové školy Emila Kolbena v Rakovníku už poněkolikáté pomohli lidem bez domova v NADĚJI.


Více...
 
Nejen teplé oblečení, i něco k snědku a hygieně lidé bez domova v zimě potřebují

Studenti a příznivci Střední průmyslové školy Emila Kolbena v Rakovníku už poněkolikáté pomohli lidem bez domova v NADĚJI. Při Vánoční charitativní sbírce vybrali spoustu trvanlivých potravin a drogerie, které následně předali paní Šešínové, vedoucí zásobování našich služeb. Moc děkujeme Monice Nguyen, která sbírku ve škole už tradičně organizuje. 


Náš sklad v Emauzích teď před Vánoci „jede“ na plné obrátky. Vše směřuje k přípravě vánočních svátků od terénu až po azylového domy nebo tréninkové byty. I díky studentům SPŠ budou mít lidé bez domova o něco bohatší Vánoce.

Děkujeme!    

 


 


Méně...
 
"Posviťme si" na noční terénní službu

"Posviťme si" na noční terénní službu

18.12.21 | Praha

Od začátku prosince vyráží naši terénní pracovníci noc co noc do ulic i na periferii Prahy. Vždy nabídnou lidem bez domova čaj na zahřátí, něco malého k snědku a také leták s nabídkou krizových zimních nocleháren.


Více...
 
"Posviťme si" na noční terénní službu

 

Od začátku prosince vyráží naši terénní pracovníci noc co noc do ulic i na periferii Prahy. Vždy nabídnou lidem bez domova čaj na zahřátí, něco malého k snědku a také leták s nabídkou krizových zimních nocleháren. V případě, že má člověk zájem, přes centrální dispečink zjistí, ve které noclehárně je volné místo a nasměrují ho tam. Pokud situace (nejčastěji zhoršený zdravotní stav nebo špatná pohyblivost), vyžaduje, mohou zajistit převoz a následnou hygienu a výměnu oblečení. Za noc kolegové kontaktují s nabídkou pomoci zhruba 40 lidí bez domova.   

 

 

Letos poprvé začal v rámci zimní humanitární pomoci lidem bez domova fungovat takzvaný „Intervenční tým“. „Naše práce obnáší převážně komunikaci se zdravotnickými zařízeními. Zdravotníci se k lidem bez domova často nechovají hezky, po ošetření je běžně posílají zpátky na ulici, i když jsou v alarmujícím stavu. Díky práci týmu se můžeme vložit do práce lékařů a dalších složek a klientům pak například zajistit krizová lůžka, nebo i dlouhodobější péči,“ popisuje problémy naše kolegyně Eva Uřičářová, členka intervenčního týmu.

 

Více o humanitárních opatřeních v rámci Prahy se můžete dočíst také v článku iROZHLAS.cz

 

Foto: Bětka Dyčková, terénní pracovnice

 

 

 

 

 


Méně...
 
Medici ví jak pomoci

Medici ví jak pomoci

- nejen zdravotní péčí

17.12.21 | Praha

Víme, že lidé bez domova nepatří mezi často podporované skupiny obyvatel, proto si opravdu vážíme každého, kdo se rozhodne jim třeba skrze naše služby pomoci.


Více...
 
Medici ví jak pomoci

 

Víme, že lidé bez domova nepatří mezi často podporované skupiny obyvatel, proto si opravdu vážíme každého, kdo se rozhodne jim třeba skrze naše služby pomoci. Tentokrát to byl Spolek mediků českých, který se stal hlavním organizátorem pondělní akce Vánoční setkání plné naděje. A výsledek? Spousta zimního oblečení, které už nyní slouží mladým lidem bez domova v našem denním centru Bolzanova, a také skvělý výtěžek 16 054 Kč z prodeje vánočního cukroví.

 

Moc děkujeme také všem, kteří se na akci velkou měrou podíleli, a to Akademickému klubu 1. LF UK, Spolku studentů ergoterapie - SPOT Prague, z. s., IFMSA CZ Praha 1. LF (International Federation of Medical Students' Associations) a studentské neziskové organizaci LF1 MEDSOC. Velkým finančním darem přispělo také vedení 1. LF UK , a to přes 11 000 Kč, které mezi sebou vybrali zaměstnanci děkanátu v čele s děkanem prof. MUDr. Martinem Vokurkou, CSc.

Všem zúčastněným ze srdce děkujeme, že i díky nim můžeme zlepšit naše služby pro lidi bez domova nejen před Vánoci.

 

 


Méně...
 
Hudba v Písecké bráně zahřála na duši a zahřeje i na těle

Hudba v Písecké bráně zahřála na duši a zahřeje i na těle

Výtěžek koncertu jde na sbírku Darujte nohy v teple

16.12.21 | Praha

Kulturních zážitků jsme si v posledním roce mnoho neužili, o to víc jsme rádi za každé takové pohlazení na duši.


Více...
 
Hudba v Písecké bráně zahřála na duši a zahřeje i na těle

Kulturních zážitků jsme si v posledním roce mnoho neužili, o to víc jsme rádi za každé takové pohlazení na duši. A když se toto pohlazení koná pro dobrou věc, je zážitek o to silnější. Moc děkujeme pěveckému sboru Imbus, který v pondělí v Písecké bráně uspořádal předvánoční koncert na podporu naší sbírky Darujte nohy v teple. Vybralo se 6 624 Kč, za které nakoupíme nejeden pár bot nebo teplé zimní oblečení. Vážíme si opakované podpory pěveckého sboru a děkujeme za příjemně strávený večer v krásném prostoru Písecké brány. 


Méně...
 
Vánoce se blíží – splňte přání lidem v nouzi

Vánoce se blíží – splňte přání lidem v nouzi

Například paní Janě, aby měla klidné sny

15.12.21 | Praha

Paní Jana byla vždy velmi aktivní, nyní ji však velmi trápí zdraví.


Více...
 
Vánoce se blíží – splňte přání lidem v nouzi

Paní Jana byla vždy velmi aktivní, nyní ji však velmi trápí zdraví. Třikrát týdně jezdí na dialýzu a má i pohybové problémy. Ve svém bytě má pouze provizorní lůžko, proto by se jí velmi hodila vyšší matrace o rozměrech 90 x 200 cm, na které by se jí dobře spalo.

 

Splňte přání lidem, kteří bydlí v sociálních nebo v našich tréninkových bytech tak, aby i oni pod stromečkem našli svůj vysněný dárek. Už zbývají poslední tři.

Děkujeme, za vaši laskavost.


Méně...
 
Naděje nikdy neumírá a snaha není marná!

Naděje nikdy neumírá a snaha není marná!

Představujeme vám příběh pana Karla

14.12.21 | Praha

Cesta pana Karla z bezdomovectví nebyla jednoduchá. Začala v naší humanitární ubytovně v Michli, kam nastoupil z důvodu špatného zdravotního stavu


Více...
 
Naděje nikdy neumírá a snaha není marná!

Cesta pana Karla z bezdomovectví nebyla jednoduchá. Začala v naší humanitární ubytovně v Michli, kam nastoupil z důvodu špatného zdravotního stavu, konkrétně kvůli bércovým vředům, které ho velmi limitovaly. Další komplikací byla závislost na alkoholu, z čehož pramenil nejen špatný stav fyzický, ale také psychický. Karel trpěl také zhoršenou pamětí a omezenou schopností vyjadřovat se. Proto také žil několik let předtím na ulici.

 

V Michli překonal nejhorší zdravotní obtíže a poté byl ubytován v našem standardním azylovém domě v Radotíně, kde započal léčbu alkoholové závislosti. Díky lepšícímu se zdravotnímu stavu a pevné vůli byla léčba úspěšně dokončena. V současné době je pan Karel usměvavým, milým pánem, který získal stálé pracovní místo, překypuje optimismem a vzhlíží k dalšímu cíli. Tím je odchod z azylového domu do stálého bydlení.

 

Ke stálému bydlení se pomalu přibližuje i díky akci „Milostivé léto“, ale o tom zase až příště. Jsme moc rádi za takové šťastné konce a přejeme si, abychom mohli být svědky takových příběhů co nejčastěji. Panu Karlovi přejeme jen to nejlepší.

 

Text a foto: Kristina Černická Hájková, sociální pracovnice AD Radotín


Méně...