Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Vánoční dárky

Vánoční dárky

26.11.23

Pan Pavel trpí chronickým lymfedémem dolních končetin, a proto má velmi omezené možnosti co se týče nákupu oblečení a bot. Pod stromeček by si nejvíce přál...


Více...
 
Vánoční dárky

Pan Pavel trpí chronickým lymfedémem dolních končetin, a proto má velmi omezené možnosti co se týče nákupu oblečení a bot. Pod stromeček by si nejvíce přál kalhoty na míru. Paní Daně se rozbila pračka a na novou z důvodu právě probíhajícího oddlužení nemá. Pan Milan pobírá invalidní důchod a nedávno nastoupil do směnného provozu. Pod stromečkem by chtěl najít mikrovlnnou troubu, která by mu ušetřila čas při přípravě jídla. Paní Štěpánku čas od času trápí samota. Televize by se ji stala společníkem na dny, kdy jí není zrovna do skoku. Radovan by zase ocenil mobilní telefon, na kterém by si mohl hledat novou práci.  

 

Všechny tyto lidi spojuje to, že bydlí v našich tréninkových bytech, nemají příliš peněz nazbyt a občas je jim smutno. Taky dost možná už dlouho neslavili Vánoce, a ještě delší dobu pod stromečkem nenašli žádný dárek. To se ale může letos změnit. Vánoční dárky pro lidi žijící v tréninkových bytech jsou opět na našem webu a vy můžete udělat radost těm, kteří si ji v životě momentálně moc neužívají. Vánoční přání nejen Pavla, Dany, Štěpánky, Milana nebo Radovana najdete zde:  

 

https://www.nadeje.cz/praha/https_www_nadeje_cz_praha_phvanoce 

 

Děkujeme.  


Méně...
 
Hledáme nábytek do projektu Housing Youth

Hledáme nábytek do projektu Housing Youth

23.11.23

Znáte to, někdy máte věci naplánované do posledního detailu, ale pak se stane něco, a všechno se zboří jak domeček z karet...


Více...
 
Hledáme nábytek do projektu Housing Youth

Znáte to, někdy máte věci naplánované do posledního detailu, ale pak se stane něco, a všechno se zboří jak domeček z karet. A to se stalo přesně nám.

 

Proto znovu hledáme nábytek do našich bytů v rámci projektu Housing Youth, kde zabydlujeme mladé lidi bez domova. Nejvíce nám chybí židle, stolky, noční stolky, komody, ale i skříně, menší skříňky nebo postele.  

 

Pokud máte něco takového k dispozici, kontaktujte vedoucí projektu Katku Sehnoutkovou (katerina.sehnoutkova@nadeje.cz nebo 773 791 724).

 

Pomozte touto cestou unikátnímu projektu, který cílí na mladé lidi ve věku 18 -26 let se zkušeností s životem na ulici a s užíváním návykových látek. Protože bydlet je prostě základ. 

 

Pokud se chcete dozvědět víc o projektu navštivte náš web: https://www.nadeje.cz/praha/housing_youth_bydleni_pro_mlade_lidi_bez_domova


Méně...
 
Giving Tuesday oslavíme s "nohama v teple"

Giving Tuesday oslavíme s "nohama v teple"

Už za týden budeme slavit světový den štědrosti a dobrých skutků

21.11.23

My už po šesté oslavíme tento den s kampaní Darujte nohy v teple, díky které pomůžeme lidem v nouzi překonat zimní období...


Více...
 
Giving Tuesday oslavíme s "nohama v teple"

Přesně za týden si budeme připomínat světový den štědrosti a dobrých skutků Giving Tuesday. My už po šesté oslavíme tento den s kampaní Darujte nohy v teple, díky které pomůžeme lidem v nouzi překonat zimní období.

 

Udělejte společně s námi nejen na Giving Tuesday něco dobrého a darujte lidem bez domova teplé oblečení a boty. Každý dobrý skutek a projev štědrosti se počítá.

 

 

Děkujeme.


Méně...
 
Tréninkové bydlení poskytujeme už 22 let

Tréninkové bydlení poskytujeme už 22 let

20.11.23

Tréninkové bydlení představuje jednu z možností, jak pomoci lidem, kteří se ocitli bez domova. A je to právě 22 let, co jsme náš první tréninkový byt získali...


Více...
 
Tréninkové bydlení poskytujeme už 22 let

Tréninkové bydlení představuje jednu z možností, jak pomoci lidem, kteří se ocitli bez domova. A je to právě 22 let, co jsme náš první tréninkový byt získali.  

 

Klienti, kteří dostali šanci takový byt užívat, nejčastěji vyzdvihují soukromí, kterého se jim zde dostává. Konečně se po dlouhé době mohou v noci v klidu vyspat, pracují-li na směny, a potřebují-li spát přes den, nikdo je neruší. 

 

Přichází k nám klienti s různou mírou sebevědomí a zkušeností, s různou mírou samostatnosti. Ty, kteří v průběhu dlouhého období bez přístřeší ztratili návyky spojené s bydlením, podporujeme v jejich opětovném získávání. 

 

S podnájemním bydlením už se pojí také nároky na pravidelné hrazení podnájemného, údržbu bytu nebo řešení případných sporů se sousedy. Někteří nově řeší, co budou nyní dělat dál, když základní jistotu v podobě bydlení mají již alespoň základně zajištěnou. Je pro nás velkou radostí, když naše služby člověku pomohou natolik, že se postaví na vlastní nohy a je schopen aktivně se rozhlížet po nových životních cílech. Pro klienty se tak otevírají další témata k řešení v podobě smysluplného trávení volného času nebo opětovné navázání vztahů s rodinou a přáteli. 

 

Rovněž jsme rádi, že naše služba pomáhá klientům, kteří prochází náročným procesem oddlužení. Možnost hradit snížené náklady za bydlení a podpora sociálního pracovníka jim usnadňuje toto náročné životní období a otevírá dveře k tomu, aby mohli znovu začít život bez dluhů.  

 

V roce 2022 jsme poskytli tréninkové bydlení 30 mužům a ženám v 21 bytech.  

 

Text: Zuzana Kavková a Matouš Zemek


Méně...
 
4camping pořádá sbírku outdoorového vybavení pro lidi v nouzi

4camping pořádá sbírku outdoorového vybavení pro lidi v nouzi

18.11.23

Máte doma outdoorové vybavení, které už nevyužijete? Válí se vám doma roky nepoužívaný stan, spacák nebo karimatka a chcete udělat dobrou věc? Zastavte se v prodejně 4camping...


Více...
 
4camping pořádá sbírku outdoorového vybavení pro lidi v nouzi

Máte doma outdoorové vybavení, které už nevyužijete? Válí se vám doma roky nepoužívaný stan, spacák nebo karimatka a chcete udělat dobrou věc? Zastavte se v prodejně 4camping, ať už vyzvednout si zboží nebo jen pozdravit, a vezměte s sebou i nepoužívané vybavení, které nyní můžete darovat lidem v nouzi na jakékoliv výdejně 4camping nejen v Praze, ale po celé ČR.

 

Sbírka trvá do 26.11. 2023. 

 

Naši kolegové a kolegyně z terénu moc rádi předají vaše darované outdoorové vybavení lidem bez domova, kteří žijí bez střechy nad hlavou. A vězte, že s klesajícími teplotami to více než ocení.  

 

Moc děkujeme zaměstnancům 4camping.cz, kteří sbírku uspořádali nejdříve mezi sebou a nyní se ji rozhodli rozšířit i mezi své zákazníky. Moc si vážíme vaší iniciativy a toho, že myslíte na lidi bez domova.  

 

Více informací najdete také na webu:

https://www.4camping.cz/.../udelejte-radost-sobe-i-druhym/ 

 

Nebo v rámci výzvy na Giving Tuesday

https://www.givingtuesday.cz/sbirka-stanu-spacaku-a-karimatek-s-4camping 


Méně...
 
Nová díla na e-shopu NADĚJE

Nová díla na e-shopu NADĚJE

16.11.23

Projekt Ulice pomáhá ulici na e-shopu NADĚJE se rozrostl o další litografie a digitální grafické tisky. Znovu zde najdete ve třech verzích litografie Laboratoř Michala Škapy...


Více...
 
Nová díla na e-shopu NADĚJE

Projekt Ulice pomáhá ulici na e-shopu NADĚJE se rozrostl o další litografie a digitální grafické tisky.

 

Znovu zde najdete ve třech verzích litografie Laboratoř Michala Škapy, která byla v září okamžitě vyprodaná. Pokud na ni máte zálusk, moc neváhejte! Přibyly také tři skvělé litografie od Chaozzline. Jednu z naší nabídky už znáte, dvě nabízíme úplně nově. Je zde také poslední dostupná grafika od Davida Strauzze, kanadského street artového umělce s českými kořeny, který je známý nejen svými muraly. Jsme rádi, že se do projektu zapojil i Matěj Olmer. Jeho litografii „Magic Signature“ jsme měli na e-shopu už 2x a vždy byla hned pryč.   

 

Projekt nabízí také signované autorské digitální tisky, které se staly podkladem pro charitativní kalendář ART 2024, který pokřtíme 4. 12. od 18 hodin v Rock Café na Národní třídě. Graffiti vznikly v dubnu tohoto roku na Orionce Graffiti Wall v rámci akce „Malování pro NADĚJI“. Nově na e-shopu můžete například najít i digitální tisk „Graffiti motiv 2023“ od Ondřeje Vyhnánka aka X-Dog. Znovu nabízíme i tisky, které byly v první vlně téměř hned vyprodané, tím je třeba Slon od street artisty Pavla Císařovského.

Tímto děkujeme všem zapojeným umělcům, kteří se rozhodli originálním způsobem podpořit dobrou věc a také děkujeme Jirkovi Šourkovi za nápad, jehož jedinečnost už přinesla nemalou částku na podporu lidí bez domova v Praze. Jeho grafiku a litografii na našem e- shopu najedete také.   

https://eshop.nadeje.cz/produkty/#ulice 

 

Nákupem litografií a tisků přispějete na nákup zimního oblečení a bot pro lidi bez domova prostřednictvím naší tradiční zimní kampaně Darujte nohy v teple.  

https://www.darujme.cz/darujtenohyvteple 

 

Děkujeme. 


Méně...