Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Co se děje na "Bolzance"?

Co se děje na "Bolzance"?

Tedy v nízkoprahovém denním centru Bolzanova pro mladé lidi bez domova?

15.03.21

Aktivit tam nemají zrovna málo, posuďte sami. 


Více...
 
Co se děje na "Bolzance"?

Aktivit tam nemají zrovna málo, posuďte sami. 


V souvislosti s nouzovým stavem se nám v jednu chvíli navýšil počet klientů - většina jich totiž kvůli pandemii přišla o práci a ubytování, nyní s nimi nejčastěji řešíme evidenci na Úřadu práce tak, aby dosáhli na potřebné dávky.

 

Také se zapojujeme do projektu IVF No One Should Sleeps On The Street, ve kterém jde o zvýšení povědomí veřejnosti o problematice bezdomovectví, zejména mladých lidí v zemích Visegrádské čtyřky. My vytvoříme krátké video s klienty, pohovoříme o situaci mladých lidí bez domova v Praze a nasdílíme online mezi další partnery tohoto projektu.

 

Dále se účastníme projektu Feantsa - Working Together to End Homelessness in Europe "Best Practice on Youth Homelessness". V tomto projektu jde o sbírání dobré praxe napříč zeměmi EU v práci s mladými lidmi bez domova.

 

V přijatelné míře pokračujeme s kurzy vaření pro klienty v nové kuchyňce, kterou jsme vybudovali za podpory MONETA Money Bank.

 

Díky přistavěné skleněné příčce, kterou zafinancoval Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, nám vznikl prostor pro soukromí a kvalitnější sociální práci.

 

Letos si připomínáme už 24. výročí otevření střediska a do budoucna se rýsují další projekty a akce, o kterých vás určitě nezapomeneme informovat. Tak držte palce, ať nám to na Bolzance jde jako dosud.

 

Podpořit nejen naše denní centrum pro mladé můžete zde: https://www.darujme.cz/projekt/1060. Srdečně děkujeme!

 

 

text a foto: Kateřina Sehnoutková, vedoucí denního centra

  


Méně...
 
Domov potřebuje člověk i jeho nejlepší přítel pes

Domov potřebuje člověk i jeho nejlepší přítel pes

Odlehčení na víkend

12.03.21

Tohle jsou Jimmy a Apollo. 


Více...
 
Domov potřebuje člověk i jeho nejlepší přítel pes

 

Tohle jsou Jimmy a Apollo. Z Jimmyho, štěněte bílého labradora, bude jednou asistenční pes. Zatím ho vychovává naše kolegyně Martina, vedoucí azylového domu v Radotíně, ale už za pár měsíců půjde do tréninku Pestrá, o.p.s., kde se naučí vše potřebné, aby někomu handicapovanému ulehčil život.

 

Pestrá vycvičila i Apolla, který své psí poslání už dokončil a teď si užívá zaslouženého důchodu. A kdo jiný by mu měl poskytnout azyl než právě Martina? Oba kluci našim zaměstnancům i klientům, jako správní canisterapeuti, často zpříjemní den. Doufáme, že i vám vykouzlí jejich fotky úsměv na rtech.

 

Za čtrnáct dní vám tuhle psí dvojku ukážeme znovu, budou totiž asistovat u akce "Kulový blesk". Sledujte nás a dozvíte se víc!

 

 

 

 


Méně...
 
Darovali jste nejen nohy v teple

Darovali jste nejen nohy v teple

10.03.21

Přátelé, konečný výsledek sbírky "Darujte nejen nohy v teple" je krásných 216 701 Kč!


Více...
 
Darovali jste nejen nohy v teple

Přátelé, konečný výsledek sbírky "Darujte nejen nohy v teple" je krásných 216 701 Kč!

 

Díky vám jsme mohli pořídit:

229 párů bot,

100 ks zimních bund,

127 ks zateplených mikin,

33 ks kalhot,

135 ks triček

a poslední drobný nákup nás ještě čeká. Oblečení a boty putují hlavně lidem, kteří navštěvují naše dvě denní centra, a také lidem, které oslovíme při terénní práci.

 

Celkem jsme obdrželi 176 darů, z toho 73 % bylo od žen, 25 % od mužů a 3 % tvořily firemní dary.

Cílová částka 180 000 Kč byla překročena o 20 %.

Průměrný dar činil 828 Kč.

 

Fotografie ze sbírky si můžete prohlédnout zde: https://www.darujme.cz/projekt/1203789#aktuality.

 

Všem dárcům mnohokrát děkujeme za mnohdy i opakovanou podporu "nohou v teple". Díky moderátorovi Petru Horkému a Danovi Přibáňovi z Trabantem napříč kontinenty za uspořádání benefiční talk show. Společnosti Heureka Group a.s. a jejím zaměstnancům za milou pomoc a obdarování v rámci Giving Tuesday. Firmě Zeppelin CZ s.r.o. za dlouhodobou spolupráci a důvěru.

Srdečné díky!


Méně...
 
MDŽ

MDŽ

Švadleny, to jsou ženy, dnes i před 113 lety!

08.03.21

Dnes je Mezinárodní den žen. Zamyslela jsem se nad tím, kdy tenhle svátek vlastně vznikl a za jakých okolností. 


Více...
 
MDŽ

Dnes je Mezinárodní den žen. Zamyslela jsem se nad tím, kdy tenhle svátek vlastně vznikl a za jakých okolností. Z pro mě neznámých důvodů jsem tento den měla spojený s předchozím režimem. K mému překvapení jsem zjistila, že jeho počátek se váže už k roku 1908, kdy v New Yorku proběhla stávka švadlen, které bojovaly nejen za lepší pracovní podmínky, ale později i za rovnoprávnost žen ve společnosti. Když jsem si to celé četla, utkvěla mi v hlavě myšlenka, že to byly švadleny, v té době společností brány jako "ty z nejnižších vrstev“, které významně zlepšily podmínky žen do dalších desetiletí. A historie se opakuje.

 

Loni touto dobou, kdy nastala situace, která dramaticky ovlivnila životy nás všech, to byly právě ženy z našeho azylového domu, které usedly k šicím strojům a šily. Našily přes 2 500 roušek, které mohly poslat dál. Třeba dětem do nemocničních zařízení, sestřičkám, zaměstnancům NADĚJE, ale také lidem, kteří nemají to štěstí bydlet. Byly to švadleny, které významně pomohly s řešením epidemiologické situace v našich službách. Ženy, na které společnost stále někdy kouká jako na "nejnižší vrstvu".

 

Bylo zajímavé sledovat souhru, která po několik měsíců v našem zařízení fungovala. Jakoby povinnost pomoct druhým zakryla těžkou váhu problémů vlastních. Nebo jen byly snesitelnější, protože na ně nebyly samy? Ať je to, jak je to, jedno víme jistě. Ženy dokážou velké věci. A i když se traduje, že jim málokdo rozumí, umí fungovat v situacích, o kterých se některým ani nezdá. Dnes tedy můžu říct, že mi tento svátek dává konečně správný význam.

 

Text: Irena Burmeková, vedoucí azylového domu pro ženy

Foto: Michaela Škvrňáková


Méně...
 
Sbírka oblečení v Paláci Charitas skončila

Sbírka oblečení v Paláci Charitas skončila

děkujeme

03.03.21

Stále je chladno a my jsme rádi, že naše regály s ošacením teď praskají ve švech. 


Více...
 
Sbírka oblečení v Paláci Charitas skončila

Stále je chladno a my jsme rádi, že naše regály s ošacením teď praskají ve švech. Kolegové z terénního programu už začali s distribucí lidem žijícím bez střechy nad hlavou prostřednictvím naší mobilní sociální služby.

 

Ještě jednou děkujeme iniciátorům sbírky paní Ireně Pohl Houkalové a panu Janu Wolfovi, i vám všem, kteří jste do sbírky přispěli.

 

Díky za vaši solidaritu s lidmi bez domova.


Méně...
 
V povinnosti lépe chránit dýchací cesty pomáhá i Potravinová banka – distribuuje ústenky

V povinnosti lépe chránit dýchací cesty pomáhá i Potravinová banka – distribuuje ústenky

25.02.21

Povinnost nosit v obchodech či MHD respirátory nebo dvě chirurgické roušky přes sebe, která platí ode dneška, dopadá i na lidi v nouzi nebo bez domova. 


Více...
 
V povinnosti lépe chránit dýchací cesty pomáhá i Potravinová banka – distribuuje ústenky

Povinnost nosit v obchodech či MHD respirátory nebo dvě chirurgické roušky přes sebe, která platí ode dneška, dopadá i na lidi v nouzi nebo bez domova. Částečně pomoci se jim snaží stát, který přes Potravinové banky poskytuje jednorázové roušky zdarma. My jsme převzali příděl od Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj.

 

Jak vypadá rozdávání v praxi, konkrétně v našem azylovém domě v Záběhlicích? Podívejte se v reportáži: 

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/bezdomovci-si-mohou-dojit-pro-rousky-zdarma-40352090

  


Méně...