Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
NADĚJE pro lidi bez domova U Bulhara

NADĚJE pro lidi bez domova U Bulhara

25.03.21

Jaké všechny služby skýtá seskupení stavebních buněk poblíž Hlavního nádraží?


Více...
 
NADĚJE pro lidi bez domova U Bulhara

Jaké všechny služby skýtá seskupení stavebních buněk poblíž Hlavního nádraží?

Na otázky možná odpoví report přímo z místa. Nahlédněte dovnitř: 

https://www.youtube.com/watch?v=Ap_5F_pk2SA

 

Pomáhejte zajistit bezpečnější a důstojnější život pro lidi bez domova v Praze.

https://www.darujme.cz/projekt/1060

 

Děkujeme

 


Méně...
 
Tisková zpráva k nesouhlasu Prahy 1 s centrem pro lidi bez domova U Bulhara

Tisková zpráva k nesouhlasu Prahy 1 s centrem pro lidi bez domova U Bulhara

Zrušení by způsobilo kolaps pomoci ve středu Prahy

22.03.21

MČ Praha 1 vydala prohlášení, v němž nesouhlasí se záměrem Magistrátu hl. m. Prahy prodloužit pronájem pozemku U Bulhara nevládní organizaci NADĚJE, která zde od roku 2007 provozuje denní centrum pro lidi bez domova. 


Více...
 
Tisková zpráva k nesouhlasu Prahy 1 s centrem pro lidi bez domova U Bulhara

MČ Praha 1 vydala prohlášení, v němž nesouhlasí se záměrem Magistrátu hl. m. Prahy prodloužit pronájem pozemku U Bulhara nevládní organizaci NADĚJE, která zde od roku 2007 provozuje denní centrum pro lidi bez domova. NADĚJE považuje tento přístup za krajně nešťastný, a to právě v době pandemie, která ukazuje, jak velmi je pomoc pro lidi v nouzi potřeba.

 

„Na pozemku Magistrátu hl. města Prahy, který neleží na území Prahy 1, ale na území Prahy 2, přímo pod mostem Severojižní magistrály, poskytujeme ve stavbě z obytných buněk pomoc lidem, kteří nemají střechu nad hlavou. Do Nízkoprahového denního centra U Bulhara přicházejí sami, za pomoci terénních pracovníků, nebo přicházejí z nemocnice se zprávou ‚propuštěn do domácího léčení.‘ Nabízíme jim sprchu, praní prádla, ošacení, sociální poradenství a zdravotní ošetření,“ uvedl Daniel Svoboda, ředitel pražské pobočky NADĚJE.

 

„Zdejší ordinace lékařů jsou mimořádně důležité - jde o jediné ordinace praktického lékaře, stomatologa a gynekologa pro lidi bez domova v Praze. Loni jsme zde ošetřili více než jeden a půl tisíce lidí. Můžeme tak mj. chránit město před rizikem šíření infekčních a parazitárních onemocnění, kterých léčíme několik set ročně.“

 

NADĚJE souhlasí s částí prohlášení Prahy 1, která vyzývá k systémovému řešení problematiky bezdomovectví v Praze. To ovšem neznamená zánik tohoto strategicky důležitého denního centra u hlavního nádraží, ale naopak vznik více denních center. V Praze jich pro lidi v nouzi není dostatek.

 

„Lidé bez domova nejsou u hlavního nádraží kvůli NADĚJI. Je to přesně naopak: NADĚJE je zde kvůli tomu, že lidé bez domova ve všech městech na světě se přirozeně koncentrují v blízkosti nádraží a centra. Tato místa jim skýtají nejlepší možnosti přežití. Vždy bude nutné, aby u hlavního nádraží středisko pomoci bylo. Pomoc lidem bez domova má smysl poskytovat tam, kde lidé bez domova jsou,“ řekl Svoboda.

 

„Zkušenosti ze zahraničí i od nás ukazují, že pokud se služby pro lidi bez domova přesunou do okrajových částí města, klienti za nimi nejdou, ale zůstávají ve středu města. Pokud se tedy centrum U Bulhara zruší, lidé, kterým sloužilo, nepůjdou jinam, ale budou zde dále, jenže v daleko horším stavu.“

 

„Pro NADĚJI to U Bulhara nikdy nebyla jednoduchá situace, naopak. Každý rok čekáme, zda zůstane toto středisko pomoci zachováno. V takové nejistotě se opravdu těžko plánuje a rozvíjí smysluplná práce,“ uvedl dále Svoboda. „Doufáme, že současná debata přispěje ke změně.

 

Tím spíš, že se odehrává v době pandemie, která ukazuje, jak důležitá je a bude funkční pomoc pro lidi bez domova.“

 

VÍCE INFORMACÍ

 

Hana Šimková, média a vztahy s veřejností, hana.simkova@nadeje.cz, 778 440 323


Méně...
 
Důvěřujme zdravotníkům – důvěřujme srdcem

Důvěřujme zdravotníkům – důvěřujme srdcem

18.03.21

Jsme velmi rádi, že do našeho týmu patří i kolegové z ordinací. Naši práci si bez nich neumíme představit. 


Více...
 
Důvěřujme zdravotníkům – důvěřujme srdcem

Jsme velmi rádi, že do našeho týmu patří i kolegové z ordinací. Naši práci si bez nich neumíme představit. K tomu, aby se lidé bez domova mohli posunout v životě dál, potřebují hlavně pevné zdraví. O to se starají naši praktičtí lékaři, stomatolog, gynekoložka, dermatoložka a tři zdravotní sestry. V době pandemie se návštěvnost ordinací zvýšila. Nesmírně si vážíme jejich práce, stejně tak jako práce všech českých zdravotníků, kteří s nemocí Covid-19 bojují nejen v nemocnicích. Proto se naši zaměstnanci připojují k INICIATIVĚ ZDRAVOTNÍKŮ - DŮVĚŘUJTE NÁM! Srdcem na respirátoru zdravotníkům vyjadřujeme podporu a důvěru! Připojte se i Vy!


Méně...
 
Když jde o pomoc člověku, spojíme síly

Když jde o pomoc člověku, spojíme síly

17.03.21

Koncem února se setkali zástupce European Union for Progressive Judaism v České republice Jonathan Wootliff, rabín komunity Ec chajim Praha David Maxa a náš ředitel Daniel Svoboda


Více...
 
Když jde o pomoc člověku, spojíme síly

Koncem února se setkali zástupce European Union for Progressive Judaism v České republice Jonathan Wootliff, rabín komunity Ec chajim Praha David Maxa a náš ředitel Daniel Svoboda, aby dali hlavy dohromady a přišli na to, jak by vzájemná spolupráce ještě více pomohla lidem bez domova v hlavním městě. Prvním počinem je finanční sbírka ke svátku Purim, která vynesla 4400 Kč. Za dar srdečně děkujeme a těšíme se na další společné aktivity.

 

At the end of February, the representative of the European Union for Progressive Judaism in the Czech Republic, Jonathan Wootliff, the rabbi of the Ec chajim community in Prague, David Maxa, and our director, Daniel Svoboda, met to see how mutual cooperation could help homeless people even more in the main the city. The first act is a financial collection for the Purim holiday, which raised CZK 4,400. Thank you very much for the gift and we look forward to further joint activities!

 


Méně...
 
Připojujeme se k oslavě Světového dne sociální práce

Připojujeme se k oslavě Světového dne sociální práce

16.03.21

A děkujeme všem našim sociálním pracovnicím a pracovníkům za jejich důležité a obětavé poslání – začleňování lidí bez domova do běžné společnosti.


Více...
 
Připojujeme se k oslavě Světového dne sociální práce

A děkujeme všem našim sociálním pracovnicím a pracovníkům za jejich důležité a obětavé poslání – začleňování lidí bez domova do běžné společnosti. Je to úsilí často nedoceněné, ale my si ho vážíme a jsme rádi, že vás v týmu máme!


Méně...
 
Co se děje na "Bolzance"?

Co se děje na "Bolzance"?

Tedy v nízkoprahovém denním centru Bolzanova pro mladé lidi bez domova?

15.03.21

Aktivit tam nemají zrovna málo, posuďte sami. 


Více...
 
Co se děje na "Bolzance"?

Aktivit tam nemají zrovna málo, posuďte sami. 


V souvislosti s nouzovým stavem se nám v jednu chvíli navýšil počet klientů - většina jich totiž kvůli pandemii přišla o práci a ubytování, nyní s nimi nejčastěji řešíme evidenci na Úřadu práce tak, aby dosáhli na potřebné dávky.

 

Také se zapojujeme do projektu IVF No One Should Sleeps On The Street, ve kterém jde o zvýšení povědomí veřejnosti o problematice bezdomovectví, zejména mladých lidí v zemích Visegrádské čtyřky. My vytvoříme krátké video s klienty, pohovoříme o situaci mladých lidí bez domova v Praze a nasdílíme online mezi další partnery tohoto projektu.

 

Dále se účastníme projektu Feantsa - Working Together to End Homelessness in Europe "Best Practice on Youth Homelessness". V tomto projektu jde o sbírání dobré praxe napříč zeměmi EU v práci s mladými lidmi bez domova.

 

V přijatelné míře pokračujeme s kurzy vaření pro klienty v nové kuchyňce, kterou jsme vybudovali za podpory MONETA Money Bank.

 

Díky přistavěné skleněné příčce, kterou zafinancoval Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, nám vznikl prostor pro soukromí a kvalitnější sociální práci.

 

Letos si připomínáme už 24. výročí otevření střediska a do budoucna se rýsují další projekty a akce, o kterých vás určitě nezapomeneme informovat. Tak držte palce, ať nám to na Bolzance jde jako dosud.

 

Podpořit nejen naše denní centrum pro mladé můžete zde: https://www.darujme.cz/projekt/1060. Srdečně děkujeme!

 

 

text a foto: Kateřina Sehnoutková, vedoucí denního centra

  


Méně...