Písek

 
 

Zprávy z akcí

Vernisáž výtvarné výstavy

Vernisáž výtvarné výstavy

12.04.22

Ve středu 6.4.2022 v 15h. proběhne v kině Portyč vyhodnocení výsledků 9.ročníku výtvarné soutěže, kterou organizuje spolek NADĚJE, pobočka Písek.

 
Vernisáž výtvarné výstavy

Ve středu 6.4.2022 v 15h. proběhne v kině Portyč vyhodnocení výsledků 9.ročníku výtvarné soutěže, kterou organizuje spolek NADĚJE, pobočka Písek.

 
Podpora dětí a rodičů v NADĚJI

Podpora dětí a rodičů v NADĚJI

21.03.22

Blíží se závěr projektu 3V, díky němuž spolek NADĚJE  zajišťuje pomoc se vzděláváním dětí i jejich rodičů po dobu 36 měsíců, projektu Vzdělání pro všechny výhodou, s registračním číslem CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_039/0011718, podpořeného z Evropské unie, v rámci operačního programu OP VVV na období od 1. 7. 2019 do 30. 6. 2022. Cílem projektu je podpora dětí a žáků se sociálním znevýhodněním.


Více...
 
Podpora dětí a rodičů v NADĚJI

Blíží se závěr projektu 3V, díky němuž spolek NADĚJE  zajišťuje pomoc se vzděláváním dětí i jejich rodičů po dobu 36 měsíců, projektu Vzdělání pro všechny výhodou, s registračním číslem CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_039/0011718, podpořeného z Evropské unie, v rámci operačního programu OP VVV na období od 1. 7. 2019 do 30. 6. 2022. Cílem projektu je podpora dětí a žáků se sociálním znevýhodněním. Díky projektu 3V mohlo být  doučování v roce 2021 nabídnuto v ŠK Chaloupka 9x dětem, v ŠK Svatoplukova také 9x dětem, v ŠK Klíček 15x dětem a v ŠK Nábřeží - 62x dětem. Možnosti doučování v NADĚJI využilo celkem 95x dětí. V předškolních klubech lektorky pracovaly v PK Margaretka s 23x dětmi, v PK Chaloupka s  11x dětmi a v  PK Klíček s 16x dětmi. Celkem bylo za r. 2021 podpořeno 50x předškolních dětí s průměrnou denní návštěvností 11x dětí.

 

Klíčovými aktivitami je provozování třech předškolních klubů, spolu s organizováním rodičovských klubů, besed, adaptačních dnů v MŠ a poradenských služeb pro rodiče. Dále je to prevence školní neúspěšnosti dětí ve čtyřech školních klubech doučování. Poslední aktivitou je práce s veřejností. Konference k projektu proběhne v městské knihovně 28. 4.2022 a výstava prací dětí 4. 5. 2022.

V předškolních klubech je práce s dětmi přizpůsobena individuálním schopnostem, dovednostem a potřebám dítěte. Cílem je více individuálně podpořit u dítěte schopnosti, v kterých vyniká a pomoci překonat vývojové nedostatky v problematických oblastech tak, aby dítě bylo připraveno na vstup do MŠ nebo ZŠ. Dítě se v klubu učí překonat odloučení od maminky, fungovat ve skupině ostatních dětí, přirozeně si osvojuje nové poznatky a dovednosti.

Do práce s dítětem jsou zapojováni rodiče, pravidelně jsou informováni o průběhu vzdělávání dítěte, kdy je rodič seznámen s pokroky svého dítěte, ale také se ve spolupráci s rodičem např. odstraňují nedostatky - nácvik sebeobsluhy, úprava režimu dítěte, poruchy řeči, …. V případě potřeby je  rodičům  doporučeno navštívit odborná pracoviště – dětský lékař, psycholog, PPP, SPC, logoped a nabídnut doprovod či  pomoc při komunikaci a při jednáních s odbornými institucemi.

Děti se svými lektorkami navštíví partnerské mateřské školky a vyzkouší si pobyt a společnou výuku v MŠ v rámci šesti adaptačních dnů. Děti se seznámí s prostředím, navštíví „velkou“ školku a poznají děti a paní učitelky.   

Realizované rodičovské kluby, besedy s odborníky a poradenství pomáhají rodičům při jednání se vzdělávacími institucemi a sociálními službami. Lektorky podporují rodiče dětí z předškolních klubů poskytnutím poradenství, informací a kontaktů na vhodné instituce. V rámci poradenství je řešena problematika týkající se vzdělávání dětí v MŠ a ZŠ, školní zralost dětí, logopedická péče, vyšetření u psychologa, spolupráce s PPP a SPC, informace ohledně zápisů do MŠ a ZŠ aj. Rodiče získávají informace o systému vzdělávání, o inkluzivním vzdělávání a podpůrných opatřeních. V poslední době byla připravena beseda s učitelkami Montessori pedagogiky, plánuje se beseda o čtenářské gramotnosti.

Doučování dětí probíhá ve čtyřech školních klubech, v lokalitě nábřeží 1. máje, Svatoplukova, lokalita Purkratice byla nahrazena lokalitou Roháčova od pondělí do pátku v časech od 12 do 16 hodin, kde lektoři pomáhají dětem s přípravou do školy. Výuka je individuální či skupinová. V rámci doučování je poskytována pomoc s napsáním domácích úkolů, procvičováním nového učiva či opakováním již probrané látky. Děti mohou v klubu využívat počítače a  internet k napsání zadaných úkolů, referátů či k přípravě ppt prezentace.

Průběh projektu samozřejmě zasáhl vývoj epidemie koronaviru, ovlivnil chod rodin i provozu, zejména školních klubů. Rodiny, které potřebovaly pomoci s výukou dětí, mohly využít pomoci spolku NADĚJE. Lektorky komunikovaly s učiteli telefonicky nebo mailem, pomáhaly s kontaktováním nekomunikujících rodin. Po domluvě se školou a rodiči pomáhaly lektorky také s distribucí učebnic, sešitů či pracovních listů. Zájemcům  se dostalo maximální podpory při mimoškolní přípravě ve školních klubech v předem rezervovaných časech.   

 

Předškolní kluby NADĚJE fungovaly v náročném období s omezením denní kapacity. Po rozvolnění probíhají plánované akce v knihovně, muzeu, svíčkárně, hodiny tance ve studiu T – Dance, jen návštěvy u seniorů se zatím nekonaly.  Předškoláci tvoří seniorům Diakonie Blanka dárečky v podobě výrobků a výzdoby, které předáváme prostřednictvím sociálních pracovníků zařízení. Nic ale nenahradí vzájemné osobní setkání dětí se seniory! Děti již nacvičují jarní pásmo a chystají se na návštěvu u babiček a dědečků.  A také se těší na plánované adaptační dny v MŠ.

 

Za NADĚJI

Hana Šefránková, vedoucí práce s dětmi a mládeží

 


Méně...
 
Devátý ročník výtvarné soutěže

Devátý ročník výtvarné soutěže

28.01.22

 

NADĚJE pobočka Písek, středisko Nábřeží – NZDM Ostrov vyhlašuje 9. ročník výtvarné soutěže. Téma je určitě aktuální. Nenuďte se a tvořte!

 

 


Více...
 
Devátý ročník výtvarné soutěže

 

 

 NADĚJE POBOČKA PÍSEK

STŘEDISKO NÁBŘEŽÍ – NZDM OSTROV

VYHLAŠUJE 9. ROČNÍK VÝTVARNÉ SOUTĚŽE NA TÉMA

 

 

„JAK JDE ČAS,

KDYŽ JE COVID KOLEM NÁS“

 

SOUTĚŽ SE VYHLAŠUJE V TĚCHTO KATEGORIÍCH:

 

  1. kategorie     mateřská škola

  2. kategorie     1. třída

  3. kategorie     2. – 4. třída

  4. kategorie     5. – 6. třída

  5. kategorie     7. – 9. třída

  6. kategorie     střední školy

  7. kategorie     umělecké školy

  8. kategorie     dětské domovy

  9. kategorie     organizace pracující s postiženými, neziskovky

10. kategorie     vyšší stupně škol a dospělí

(podle počtu došlých prací možno sloučit nebo rozdělit kategorie)

 

TECHNIKA: LIBOVOLNÁ

FORMÁT: POUZE A3

 

 

MAXIMÁLNĚ DVĚ SOUTĚŽNÍ PRÁCE OD JEDNOHO AUTORA JE NUTNÉ ODEVZDAT DO 10. 3. 2022 NA ADRESU NADĚJE, STŘEDISKO NÁBŘEŽÍ - NÁBŘEŽÍ 1. MÁJE 1401, 397 01 PÍSEK

 

PRÁCE OZNAČTE NA ZADNÍ STRANĚ: JMÉNO A PŘÍJMENÍ, VĚK AUTORA, TŘÍDA, ADRESA ŠKOLY (ŠKOLKY), TELEFON, JMÉNO VYUČUJÍCÍHO,

NÁZEV DÍLA

 

PRÁCE SE NEVRACEJÍ A PRÁVA K UŽITÍ PATŘÍ NADĚJI.

 

NEJLEPŠÍ PRÁCE BUDOU OCENĚNY A VYSTAVENY VE FOYER KINA PORTYČ VERNISÁŽ VÝSTAVY PROBĚHNE VE STŘEDU 6. 4. 2022 V 15 HODIN.

 

 

TŘEBA VÁM TVORBA UKRÁTÍ ČAS STRÁVENÝ V KARANTÉNĚ.

DALŠÍ POTŘEBNÉ INFORMACE ZÍSKÁTE NA TELEFONNÍM ČÍSLE 775 889 706.

 

 

 

 

TĚŠÍME SE NA VAŠE PRÁCE A PŘEJEME DOBRÉ TVŮRČÍ NÁPADY.

 

 


Méně...
 
Držme si palce, ať to v roce 2022 vypadá nadějně

Držme si palce, ať to v roce 2022 vypadá nadějně

28.01.22

Životy nás všech nadále ovlivňuje koronavirová situace. Skrýváme svůj úsměv pod respirátory a rouškami, nepodáváme si ruce a udržujeme odstup. I přes všechna úskalí uplynulého roku mohla díky donátorům NADĚJE v Písku pomáhat klientům v náročných situacích a poskytovat své služby.


Více...
 
Držme si palce, ať to v roce 2022 vypadá nadějně

 

Životy nás všech nadále ovlivňuje koronavirová situace. Skrýváme svůj úsměv pod respirátory a rouškami, nepodáváme si ruce a udržujeme odstup. I přes všechna úskalí uplynulého roku mohla díky donátorům NADĚJE v Písku pomáhat klientům v náročných situacích a poskytovat své služby.

 

Spolek NADĚJE provozuje předškolní kluby Chaloupka, Margaretka a Klíček a čtyři kluby doučování pro děti ze základních škol. Cílem je podpora předškolních dětí a žáků se sociálním znevýhodněním. Provoz sedmi klubů je financován prostřednictvím projektu Vzdělání pro všechny výhodou (3V) s registračním číslem: CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_039/0011718. podpořeného z EU, v rámci operačního programu OP VVV od 1. 7. 2019 do 30. 6. 2022.

Lektorky dětských klubů radí rodičům v otázkách vzdělávání a zdraví dětí, zprostředkovávají kontakty s návaznými organizacemi, pomáhají školákům se zvládnutím probíraného učiva, psaním domácích úkolů, přípravou referátů, procvičováním učiva. Probíhá spolupráce s učiteli píseckých škol, aby pomoc dětem při vzdělávání byla individuální, „šitá na míru“ a účinná. Dětem jsou zprostředkovány různé aktivity, jako jsou návštěvy městské knihovny, svíčkárny, Prácheňského muzea, tanec v tanečním studiu, pro starší děti probíhají besedy na různá preventivní témata. 

Také podporujeme mezigenerační setkávání dětí a seniorů. I když vzhledem k situaci není možné seniorům prezentovat secvičená pásma básniček a písniček, a covid omezuje sociální kontakty, dochází děti předškolních klubů jednou měsíčně předávat dárky pro potěšení přátelům do Diakonie Blanka. Balíčky obsahují přáníčka, obrázky, výtvory z různých materiálů, věnečky, které je možno využít pro výzdobu pokojů, dveří a nástěnek a vztahují se k ročnímu období.

 

NADĚJE se dále věnuje oblasti sociální práce s jednotlivci i rodinami ocitajícími se v nepříznivé sociální situaci.

Tyto činnosti jsou podpořeny prostřednictvím Evropského sociálního fondu z Operačního programu Zaměstnanost. Jedná se o projekt Podpory sociálních služeb v Jihočeském kraji V, který podporuje sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a projekt Rodinného centra eN (CZ.03.2.60/0.0/0.0/16_052/0011576), které je spolufinancováno Evropskou unií v od 1. 9. 2019 do 30. 6. 2022.

Práce s jednotlivci je podpořena dotačním programem Jihočeského kraje.

Z celkových nákladů pobočky v Písku 12 450 000Kč byl Jihočeským krajem podpořen Terénní program částkou 1 544 000 Kč a Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež bylo dotováno 1 962 000Kč. 

Děkujeme také Městu Písek za spolupráci a podporu všech našich aktivit a činností v roce 2021.

 

Služby písecké NADĚJE mají již dvacet let společný cíl –  pomáhat ke zlepšení životní situace klientů, aby mohli rozvíjet své dovednosti a směřovat k lepší budoucnosti. Držme si palce, ať to v roce 2022 vypadá nadějně, ať nacházíme stále nová řešení situací, ať těžké zkušenosti mají smysl a daří se spolupráce a prohlubují se vztahy. Přejeme, ať nový rok je lepší než ten starý, ať všichni máme práci, přátele, lásku a pevné zdraví. Štěstí, ať nás provází a nic dobrého se nezkazí!

 

 

 

Za NADĚJI připravila Hana Šefránková

 


Méně...
 
Podzim v předškolních a školních klubech NADĚJE

Podzim v předškolních a školních klubech NADĚJE

24.11.21

Čas neuvěřitelně letí také u nás v NADĚJI. Není to dlouho, co skončilo léto a prázdniny a byl zahájen nový školní rok, který se přehoupl do listopadových podzimních dní.


Více...
 
Podzim v předškolních a školních klubech NADĚJE

Čas neuvěřitelně letí také u nás v NADĚJI. Není to dlouho, co skončilo léto a prázdniny a byl zahájen nový školní rok, který se přehoupl do listopadových podzimních dní.

Předškolní kluby a školní kluby doučování pokračují ve svých projektových činnostech, pomáhají dětem předškolního věku a žákům základních škol, s cílem maximálně podpořit děti v jejich dovednostech, znalostech, aktivitách a zabránit školnímu neúspěchu. Díky projektu ESF Vzdělání pro všechny výhodou, zkr. 3V, registrační číslo CZ.02.3.61/0.0/0.0/16_039/0011718, můžeme s těmito dětmi pracovat. Projekt umožňuje realizovat předškolní přípravu dětí, aby lépe zvládly nástup do běžné mateřské školy, zejména poslední povinný ročník docházky a po té nástup do 1. třídy základní školy. Snažíme se, aby přechod z MŠ na ZŠ zvládly s co nejmenšími obtížemi. Spolupracujeme s rodiči, mateřskými a základními školami v Písku a dalšími institucemi. S některými rodiči  již předem řešíme další možnou podporu dětí v případě, že je zřejmé, že  „předškolák“ má nějaký specifický problém, který by mohl ztěžovat jeho cestu při nástupu do ZŠ a při plnění školní docházky např. vada řeči, ADHD, poruchy učení aj.

I tento školní rok k nám nově během měsíce září a října přišlo do předškolních klubů 8 dětí. Celkem projekt za dobu své dvouleté existence podpořil 58 dětí předškolního věku od 3 do 5 (6) let věku.

Pandemie covidu 19, uzavírání škol a distanční výuka si vybrala jistě svou daň na psychickém zdraví dětí, při tvoření sociálních vazeb ve školách, ale i na úrovni znalostí zejména dětí z lokalit. V době pandemie, která neustále trvá, plní školní kluby doučování své poslání na maximum. Do klubů si přicházejí děti procvičit probírané učivo, které nemají zažité, napsat domácí úkoly, učit se na testy. Se školními dětmi se probírá v českém jazyce často čtení a porozumění přečtenému textu, gramatika, v matematice násobilka, ale probírají se  i ostatní předměty jako je chemie, fyzika, dějepis, zeměpis či angličtina. Mladším dětem z 1. stupně ZŠ dělá problém samotné čtení a psaní. Nemají zvládnuté správné držení tužky, problém je také motorika či soustředěnost dětí. Do školních klubů nově přišlo na podzim dalších 7 žáků a celkem projekt za dobu své realizace podpořil 110 žáků. Předškolní kluby a školní kluby doučování poskytují své služby zdarma.  

Další významnou podzimní událostí pro naši organizaci je výročí založení pobočky spolku NADĚJE v Písku. Tento rok slavíme 20 let od vzniku písecké pobočky, která se po celou dobu věnuje práci s dětmi v nízkoprahových klubech pro děti  mládež, v předškolních a školních klubech. NADĚJE pomáhá sociálně slabým rodinám prostřednictvím sociálně aktivizačních služeb, jednotlivcům v rámci terénního programu, distribuuje potravinovou pomoc. Poskytuje sociální poradenství, spravuje ubytovnu, kde nabízí sociální podporu rodinám, které pomoc potřebují a snaží se řešit svou situaci. V rámci dvacetiletého výročí písecká NADĚJE uspořádala 5. 10. 2021 akci „NADĚJE dětem“.

V dalším období, jestli epidemiologická situace dovolí, je naplánováno pro děti a rodiče několik dalších aktivit. Jedná se o již probíhající  pravidelné návštěvy dětí v dětském oddělení knihovny či cvičení a tancování v tanečním studiu či jiné podzimní či předvánoční akce. Děti nadále tvoří pro seniory dárečky, výzdobu na pokoje i nástěnky prostor, které každý měsíc osobně předávají prostřednictvím sociálních pracovníků zařízení,  když stále nemohou seniory potěšit osobně svým vystoupením s nacvičeným pásmem básniček a písniček. Pro rodiče jsou připraveny rodičovské kluby a besedy.

Více informací o daném projektu  zjistíte na webových stránkách spolku NADĚJE: https://www.nadeje.cz/pisek/projekt_vzdelani_pro_vsechny_vyhodou_3v

 

Zpracovala Mgr. Petra Martíšková, koordinátorka projektu 3V


Méně...
 
NADĚJE v Písku slaví dvacetiny

NADĚJE v Písku slaví dvacetiny

29.09.21

Spolek NADĚJE zahájil v Písku svoji činnost v listopadu roku 2001 po jednání s městským úřadem sociální prací v lokalitách Svatoplukova a Purkratice. V roce 2003 bylo otevřeno nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Ostrov v ulici nábřeží 1. máje.


Více...
 
NADĚJE v Písku slaví dvacetiny

 

Spolek NADĚJE zahájil v Písku svoji činnost v listopadu roku 2001 po jednání s městským úřadem sociální prací v lokalitách Svatoplukova a Purkratice. V roce 2003 bylo otevřeno nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Ostrov v ulici nábřeží 1. máje. Terénní práci  v roce 2010 začala NADĚJE z počátku v rodinách na sídlišti Portyč. Dalším střediskem písecké pobočky je Rodinné centrum eN v Žižkově ulici, kde je od září 2019 otevřeno poradenské centrum pro rodiny s dětmi. Místo zmiňovaného střediska v Purkraticích otevřela NADĚJE v srpnu 2020 nové středisko v Roháčově ulici. Do tohoto střediska se přestěhovaly dětské kluby a sociální pracovnice sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi z Purkratic a také středisko U Sadů z Fügnerova náměstí s terénním programem.

 

Na úterý 5. 10. 2021 připraví písecká pobočka NADĚJE akci pro děti, která je součástí oslav dvaceti let založení NADĚJE v Písku.

 

Akce NADĚJE dětem bude probíhat od 13h. do 16h. v Palackého sadech v okolí hudebního altánu. Děti se mohou těšit na dovednostní soutěže, kdy zdolání aktivit na stanovištích bude zaznamenáno do startovního lístku, a získají drobné odměny. Těšíme se na soutěžící děti různého věku, zveme rodiče a prarodiče s dětmi, družiny i dětské skupiny. Každý si jistě najde svoji oblíbenou aktivitu. V případě vytrvalého deště bude akce zrušena.

 

 

 

 


Méně...