Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Není snadné být nemocný v cizí zemi

Není snadné být nemocný v cizí zemi

Společným úsilím k dobrému konci

12.07.21 | Praha

Pan B. (56 let) je původem z Bulharska. Do ČR přijel již v roce 2003 za prací. Za sjednanou práci ale nebyl řádně vyplácen.


Více...
 
Není snadné být nemocný v cizí zemi

Pan B. (56 let) je původem z Bulharska. Do ČR přijel již v roce 2003 za prací. Za sjednanou práci ale nebyl řádně vyplácen. Podnájemní bydlení si udržel jen rok a půl. Záhy přišel i o práci, a tak se začal „živit“ sběrem. Přespával, kde se dalo, třeba i ve skleníku jednoho pražského zahradnictví. Zdravotní problémy nikdy dříve neměl, až poslední zimu, kdy dle svých slov pil více alkoholu. V důsledku snížené citlivosti organismu došlo k omrzlinám na nohou. V polovině února pan B. navštívil naši ordinaci U Bulhara, odkud mu bylo neprodleně zajištěno celodenní ubytování v humanitárním ubytování v Michli s tím, že bude nutné následně podstoupit další odborná vyšetření. Koncem února byla panu B. amputována noha. Protože nebyl pojištěn, po pár dnech ho z nemocnice propustili. Propustili jej přesto, že nebyl doléčen a neuměl chodit o berlích (!). V nemocnici panu B. dokonce nedali ani antibiotika ani léky na bolest, a to přesto, že NADĚJE by je samozřejmě uhradila. Hned ten den pan B. dvakrát za sebou upadl a utrhl si dorzální lalok (kůži přetaženou přes ránu).

 

Celou dobu, kdy jsme s ním do nemocnice jezdili na kontroly a převazy, se k němu personál nemocnice choval naprosto nepřijatelně. Druhá noha pana B. začala bolet víc a víc a bylo jasné, že o ni přijde také. Amputace se ale ze strany nemocnice stále odkládala s tím, že se nejedná o život ohrožující stav. Už jsme byli bezradní a báli se toho nejhoršího, protože už pomalu ale jistě hrozila sepse. Kontaktovali jsme tedy radní pro sociální oblast MHMP, vedení nemocnice, a nakonec i Velvyslanectví Bulharské republiky. Velvyslanectví dalo pokyn cizinecké policii, které se podařilo kontaktovat rodinu pana B. v Bulharsku. Tímto způsobem se nám podařilo propojit s jeho neteří. Od té doby jsme s ní téměř denně komunikovali. Rodina za pana B. v Bulharsku zaplatila dluh 800 eur (dluh za neuhrazené zdravotní pojištění), aby mohl být pojištěn nadále jako člen EU. Jakmile se zdravotní pojištění vyřídilo, v nemocnici se začali chovat zcela odlišně. Kvůli jejich liknavosti jsme ale domluvili amputaci druhé nohy v jiné nemocnici (jednalo se samozřejmě o akutní, nikoliv o plnohodnotnou péči). Po amputaci jsme panu B. opětovně zajistili celodenní ubytování, potravinovou a materiální pomoc, zdravotní úkony při převazech, včetně důležitého prostoru pro klidový režim a zdravotní stabilizaci. Celá bulharská rodina klienta se nakonec složila a panu B. koupila letenku i s asistenční službou. Pan B. tak minulý týden mohl odletět domů, kde bude žít s rodinou. Podle dosavadních zpráv se pan B. cítí dobře a je rád, že je zase zpět doma u svých blízkých.

 

Odhodlání, neuvěřitelná aktivita, zúčastněnost, velké srdce našich kolegů, spolupráce s dalšími subjekty, ale také láska k bližnímu ze strany rodiny, zachránila panu B. život.


Méně...
 
Lidé v tíživých situacích aneb není krize jako krize

Lidé v tíživých situacích aneb není krize jako krize

09.07.21 | Jablonec nad Nisou

V sociální práci se denně setkáváme s lidmi, kteří oslovují sociální služby a žádají o pomoc, protože se nacházejí v krizi nebo v tíživé životní situaci. Co ale tyto termíny znamenají a kdy je vhodné vyhledat odbornou pomoc?


Více...
 
Lidé v tíživých situacích aneb není krize jako krize

V sociální práci se denně setkáváme s lidmi, kteří oslovují sociální služby a žádají o pomoc, protože se nacházejí v krizi nebo v tíživé životní situaci. Co ale tyto termíny znamenají a kdy je vhodné vyhledat odbornou pomoc? Každý z nás vnímá tyto pojmy odlišně. Někdo je v krizi, když přijde o někoho blízkého, jiný nemá finance na bydlení či zajištění základních potřeb jako jsou potraviny a hygienické potřeby, další jsou v krizi, když nemají dostatek peněz například na dovolenou.


V terénním programu NADĚJE v Dlouhé ulici se zabýváme i dluhovým poradenstvím, o kterém budou následující řádky. Málokdy se stane, že tuto službu člověk vyhledá v počátku své tíživé situace, protože ji buď prozatím nevnímá jako krizovou či ohrožující, nebo má obavu řešit daný problém. Náročnou situaci se nejprve snaží zvládnout vlastními silami, poté za pomoci rodiny či známých a nakonec zjistí, že není schopen obvyklými způsoby daný problém vyřešit.

 

Co se týká dluhů, lidé se mohou při neřešení problému snadno dostat do dluhové spirály, protože začnou nejčastěji „vytloukat klín klínem“. To se jim mnohdy jeví jako jediné možné řešení. Tímto způsobem se ještě více zadluží, až nemohou své závazky řádně splácet a začnou se na ně sypat ze všech stran upomínky od věřitelů. Navíc, aby získali další finance, neuvádí často u poskytovatelů pravdivé informace, což může být kvalifikováno jako podvod. Většina dlužníků se začne uzavírat do sebe, omezuje styk s okolím, protože se stydí. Jsou neustále ve stresu a bojí se, že věřitelské společnosti začnou jejich závazky vymáhat a oni přijdou o všechno.


Doporučuji při sebemenším problému se splácením úvěrů, jakýchkoli půjček, poradit se s odborníky nebo se domluvit přímo s poskytovateli úvěrů. Lidé mohou požádat o pozastavení či snížení splátek, pokud v danou chvíli nejsou schopni řádně splácet. Například při nemocenské nebo ztrátě zaměstnání.


V poslední době se stále více setkáváme i s podvody, kdy fiktivní osoby pod záminkou vztahu požadují od druhého zaplacení určitých věcí. Nejčastěji se seznamují přes sociální sítě a s dotyčným se nikdy osobně nesetkají. Vystupují jako vojáci, lidé v krizi, kteří žijí v zahraničí nebo jsou někde mimo domov a nemají finance. Tento problém se týká všech věkových kategorií, proto buďme obezřetní a při seznamování na sociálních sítích neposílejme žádné peníze, dokud osobu opravdu nepoznáme nebo se nepřesvědčíme, že se nejedná o podvod. Případné fotografie, které zasílají, nemusí být vůbec jejich identitou a může to být jen další způsob, jak z lidí dostat peníze. Umí „zabrnkat na notu“ a získat si důvěru. Oběti v danou chvíli nic nepoznají a jsou ochotny se zadlužit nejen u známých a příbuzných, ale i u bankovních a nebankovních společností. Ve chvíli, kdy prozřou, že jde o podvod, tak jsou zadluženy v řádech statisíců a někdy i více korun. Navíc podvodníci jsou mnohdy nedohledatelní, protože si peníze nechávají zasílat přes různé anonymní aplikace.


Lidé v jakékoli krizi mohou zavolat nebo si domluvit konzultaci u odborníků, aby dostali názor nestranné osoby, jaké jsou varianty řešení jejich situace. Existují i bezplatné poradny a sociální služby.

 

Lucie Kretschmerová

terénní sociální pracovnice

Jablonec nad Nisou


Méně...
 
Pomáháme lidem bez domova, proto jakákoli ztráta střechy nad hlavou se nás týká

Pomáháme lidem bez domova, proto jakákoli ztráta střechy nad hlavou se nás týká

09.07.21 | Praha

Připojili jsme se ke skvělému nápadu našich kolegů z Ústeckého kraje a zapojili se do výzvy Zaměstnanci a příznivci NADĚJE pomáhají zničeným obcím na jihu Moravy a Lounsku.


Více...
 
Pomáháme lidem bez domova, proto jakákoli ztráta střechy nad hlavou se nás týká

 

Připojili jsme se ke skvělému nápadu našich kolegů z Ústeckého kraje a zapojili se do výzvy Zaměstnanci a příznivci NADĚJE pomáhají zničeným obcím na jihu Moravy a Lounsku.

 

Přispět je možné do konce měsíce zde https://www.darujme.cz/vyzva/1202469

 

Sbírku pořádá Nadace Via a aktuálně je vybráno více než 211 miliónů korun!

Prvních 150 000 Kč poputuje do každé domácnosti poničené tornádem.

 

Děkujeme

 

 


Méně...
 
Mýty a fakta

Mýty a fakta

07.07.21 | Praha

Mezi lidmi bez domova jsou i takoví, kteří se pracovní činnosti vyhýbají. Ztratili potřebné pracovní návyky a motivaci. Není však možné v tomto ohledu házet všechny do jednoho pytle. 


Více...
 
Mýty a fakta

Mezi lidmi bez domova jsou i takoví, kteří se pracovní činnosti vyhýbají. Ztratili potřebné pracovní návyky a motivaci. Není však možné v tomto ohledu házet všechny do jednoho pytle. Lidé bez domova, kteří jsou ubytováni v azylových domech a ubytovnách, často vykonávají pracovní činnost či krátkodobé brigády. Tuto skupinu však veřejnost není schopna identifikovat jako „​​bezdomovce”. Nejjednodušeji zjevně zařaditelní jsou lidé žijící na ulici. Ti si vydělávají příležitostnými brigádami, sběrem papíru nebo žebráním. Často bývají zadluženi, a to je demotivuje k výkonu práce. Dalším důvodem je špatný zdravotní stav, závislosti a ztráta potřebných kompetencí důležitých pro vstup na otevřený trh práce. Na základě těchto bariér jsou někteří lidé bez domova ochotni vykonávat pracovní činnost za stravu a ubytování, často bez uzavřené jakékoliv smlouvy či dohody, což vede k situaci, že jim není mzda za vykonanou práci vyplacena. Podobné zkušenosti daného člověka o to více demotivují k výkonu práce, čímž se více a více dostává na okraj společnosti. Zároveň si nehradí zdravotní ani sociální pojištění, což přispívá ke značně zhoršené možnosti reintegrace zpět.​

 

Aleš Strnad, vedoucí Terénní programu pražské pobočky NADĚJE



Méně...
 
Oslavy 30 let NADĚJE v Nedašově

Oslavy 30 let NADĚJE v Nedašově

02.07.21 | Nedašov

Dům pokojného stáří NADĚJE v Nedašově si letos připomíná výročí svého vzniku.


Více...
 
Oslavy 30 let NADĚJE v Nedašově

Dům pokojného stáří NADĚJE v Nedašově si letos připomíná výročí svého vzniku. Při plánování oslavy jsme zohlednili pandemickou situaci. Hlavní slavnost jsme směřovali k 1. červenci a doufali jsme, že skutečně k rozvolnění dojde.

Slavnosti se zúčastnilo několik starostů, ředitelé některých poskytovatelů sociálních služeb, rodiny obyvatel a přátelé NADĚJE. Program začal slavnostní mší svatou, kterou vedl biskup Josef Nuzík a spolu s ním děkan valašskokloboucký Pavel Macura, otcové mariáni Richard a Emil z Brumova a otec Zdeněk Graas z Pitína. Několik současných zaměstnanců stálo už u zrodu NADĚJE před třiceti lety. Těm jsme zvláště poděkovali. Patří mezi ně kuchařka Jiřinka Čůrečková, sestřička Radka Kostková, vrchní sestra Lenka Lorencová a také správce budov Petr Šánek. Velké poděkování patřilo také spoluzakladateli NADĚJE Iljovi Hradeckému. V programu jsme měli prohlídku areálu, raut a vystoupení Františka Uhera.

Zkusme si přát, aby každému z nás už samo slovo „naděje“ dodávalo větší vnitřní sílu, pokoj a důvěru.

Portál Naše Valašsko zveřejnil velkou fotoreportáž ze mše svaté. Na fotografie se můžete podívat zde. Další fotografie z volného programu ke vzhlédnutí zde.

 


Méně...
 
Mezinárodní výměna zkušeností

Mezinárodní výměna zkušeností

02.07.21 | Praha

V našem azylovém domě pro handicapované a staré lidi bez domova v Záběhlicích bylo ve středu nezvykle živo.


Více...
 
Mezinárodní výměna zkušeností

V našem azylovém domě pro handicapované a staré lidi bez domova v Záběhlicích bylo ve středu nezvykle živo. Proběhlo tu totiž setkání s polskou organizací RONDO Chrześcijańska Fundacja Rozwoju Osobistego ze Zielone Góry. Za naši pobočku se zúčastnil Aleš Strnad (vedoucí terénního programu), Dan Svoboda (oblastní ředitel), Luboš Turzík (metodik), Lukáš Novotný (vedoucí azylového domu) a Jan Vaněček (ústřední ředitel). Za pomoci překladatelky jsme se navzájem obohacovali o naše zkušenosti s prací s lidmi bez domova. Následně jsme byli i my ze strany organizace RONDO pozváni do Polska. Bylo to velmi příjemné a plodné odpoledne. Děkujeme a těšíme se na viděnou třeba právě v Zielone Góre.

 


Méně...