Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Dobrý den, tady NADĚJE

Dobrý den, tady NADĚJE

10.9.2021, 13:00

08.09.21 | Praha

Už jen dva dny zbývají do benefiční akce Dobrý den, tady NADĚJE, který vás zavede do našeho azylového domu pro ženy ve Vršovicích. Kromě jiného se můžete těšit také na dva naše skvělé kolegy


Více...
 
Dobrý den, tady NADĚJE

Už jen dva dny zbývají do benefiční akce Dobrý den, tady NADĚJE, který vás zavede do našeho azylového domu pro ženy ve Vršovicích. Kromě jiného se můžete těšit také na dva naše skvělé kolegy, resp. jednoho kolegu a jednu kolegyni, kteří se postarají o edukační část celé akce, a to od 16 do 18 hodin na terase azylového domu.

 

Irena Burmeková, vedoucí azylového domu pro ženy: "Ženy bez domova jsou vystaveny obrovskému psychickému tlaku. Nejen z důvodu, že nemají kam složit hlavu, ale i z důvodu svých myšlenek jako je selhání před dětmi, rodinou, partnerem, samy před sebou. Tíha svědomí a vlastních negativních posudků může být natolik zahlcující, že často zapříčiní absenci motivace k vrácení do standardního způsobu života. Právě i z tohoto důvodu jsou ženy náchylnější k závislostem, což bývá největší překážkou k využívání sociálních služeb. Proto je práce sociálních pracovníků s touto cílovou skupinou náročnější ve smyslu citlivějšího přístupu, empatie a nutného terapeutického nadhledu."

 

Aleš Strnad, vedoucí terénního programu a stálice naší pobočky. "Bezdomovství jako forma extrémního sociálního vyloučení s sebou přináší řadu negativních jevů, které značně ovlivňují osobnost jedince. U žen bez domova, ztráta zázemí, jistot, bezpečí, sociálních vazeb, rozpad rodiny, daleko více než u mužů, přispívá ke zhoršenému psychickému stavu, úzkostným poruchám, nadužívání medikace (často v kombinaci s alkoholem). Ženy mohou mít zároveň traumatickou zkušenost s minulostí (násilí, zneužívání), obavu a nedůvěru. V tomto ohledu je zcela jednoznačná nutnost zřizování služeb a podpory zaměřených specificky na ženy bez domova. Tyto služby by pak měly být zaměřeny nejen na rovinu sociální, ale i psychologickou (terapeutickou), včetně činností rozvíjející jak osobnost dotyčné ženy, tak i její zapojení do "běžné" komunity, společenství."

 

 


Méně...
 
Výstava k 30. výročí NADĚJE v Nedašově

Výstava k 30. výročí NADĚJE v Nedašově

07.09.21 | Nedašov

Chcete prožít pár příjemných chvilek v našem regionu, potěšit své oči a třeba i zavzpomínat?

3. září jsme v Městském muzeu Brumova-Bylnice otevřeli výstavu, která připomíná 30. let Domova pokojného stáří a působení NADĚJE v Nedašově.


Více...
 
Výstava k 30. výročí NADĚJE v Nedašově

Chcete prožít pár příjemných chvilek v našem regionu, potěšit své oči a třeba i zavzpomínat?

3. září jsme v Městském muzeu Brumova-Bylnice otevřeli výstavu, která připomíná 30. let Domova pokojného stáří a působení NADĚJE v Nedašově. Součástí výstavy je prezentace historie i současnosti domova, kterým prošlo už téměř 500 obyvatel a o jeho službu je stále velký zájem. Uvidíte také výtvarná díla Františka Mikše, Antonína Naňáka nebo Nory Střelcové, mnoho hezkých ručních prací i fotografie. Z připravovaného Almanachu NADĚJE je zveřejněn rozhovor, který nám poskytl arcibiskup Jan Graubner.

Vedoucí odboru kultury Stanislav Dubčák nám při zahájení řekl: „Jsem moc rád, že se výstavu podařilo v našem muzeu připravit. Doba pandemie korony společenskému životu vůbec nesvědčila, a právě tento čas uvolnění je vhodný využít k osvěžení krásou, kterou nám kultura nabízí.“ Potěšila nás i slova starosty Kamila Macka: „Nedašovskou NADĚJI sleduji mnoho let a jsem velmi rád, do jaké krásy se rozvíjí. Přispívá k tomu nejlepšímu, co náš region nabízí.“

Výstava bude otevřena do listopadu. Fotografie z vernisáže máme zde.


Méně...
 
Nízkoprah otevřel své dveře dokořán

Nízkoprah otevřel své dveře dokořán

06.09.21 | Klášterec nad Ohří

Letní prázdniny jsme v kláštereckém nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež zakončili dnem otevřených dveří. Knaší radosti přivedl vysoký počet klientů.


Více...
 
Nízkoprah otevřel své dveře dokořán

Letní prázdniny jsme v kláštereckém nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež zakončili dnem otevřených dveří. K naší radosti přivedl vysoký počet klientů.

 

Děti a jejich rodiče mohli na vlastní oči přesvědčit, že klub je bezpečným místem, kde mohou děti smysluplně trávit volný čas a kde najdou pomoc s přípravou do školy a řešením komplikovaných vztahů.

 

Navštívili nás i zástupci města Klášterec nad Ohří. Po roce a půl od přestěhování se do nových prostor na adrese Chomutovská 207 do klubu opět zavítali starosta Štefan Drozd, místostarosta David Kodytek a vedoucí odboru sociálních věcí, školství a sportu Zdena Janichová.

 

Děkujeme všem účastníkům akce za pěkné odpoledne.

Odkaz na fotogalerii ze dne otevřených dveří.


Méně...
 
Dobrý den, tady NADĚJE

Dobrý den, tady NADĚJE

03.09.21 | Praha

Benefiční akce „Dobrý den, tady NADĚJE“ už klepe na dveře. Přesně za týden proběhne v režii kolegyň z našeho azylového domu pro ženy ve Vršovicích.

 

A na koho se můžete těšit? 


Více...
 
Dobrý den, tady NADĚJE

Benefiční akce „Dobrý den, tady NADĚJE“ už klepe na dveře. Přesně za týden proběhne v režii kolegyň z našeho azylového domu pro ženy ve Vršovicích.

 

A na koho se můžete těšit? 

Na spisovatelku Markétu Lukáškovou

Markéta se snaží šířit osvětu o vnímání psychických problémů nejen skrze své knihy. I ona se rozhodla podpořit naši benefiční akci a zúčastní se v bloku autorského čtení od 15 hodin.

 

A na svitavskou kapelu Hello Marcel

Personál našeho azylového domu si oblíbil její novější skladu, která nese název Píva. I tu si určitě budete moci poslechnout na koncertě, který začne na terase v osm hodin večer. 

 

 

Celý program dne je zde

 

Budete mít jedinečnou možnost poznat problematiku ženského bezdomovectví přímo v našem jediném azylovém domě určeném pouze pro ženy. Bohužel dlouhodobě sledujeme mírný nárůst zastoupení žen mezi lidmi bez domova. Ženy prožívají ztrátu domova odlišně než muži, mnohdy s většími emocemi. Cítí se sociálně vyloučené, osamocené. Důvody, které je přivedou na ulici, jsou podobné jako u mužů. Větší roli hrají problémy, které vyplývají z rozvrácených vztahů a související psychické problémy (například domácí násilí). Ženy bez domova také častěji vyhledávají pomoc psychologa a sociálních pracovníků. 

 


 

Můžete se předem přihlásit k facebookové události, anebo zkrátka rovnou přijďte.

Dozvíte se něco nového a také se pobavíte.

Těšíme se na vás!


Méně...
 
Je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka

Je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka

Prosíme o pomoc s oblečením pro lidi bez domova

02.09.21 | Praha

Milí přátelé, s nástupem chladnějšího počasí jsme zjistili, že v našem šatníku v denním centru U Bulhara nám velmi akutně schází pánské oblečení


Více...
 
Je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka

Milí přátelé, s nástupem chladnějšího počasí jsme zjistili, že v našem šatníku v denním centru U Bulhara nám velmi akutně schází pánské oblečení, a to hlavně podzimní / zimní všech velikostí. Pokud se chystáte třídit šatník nebo vám leží doma už dlouho vyřazené pánské oblečení, budeme za něj moc rádi, resp. ne my, ale lidé bez domova, kteří do centra každý den přicházejí.

 

Oblečení můžete nosit kdykoliv v otevírací době centra: https://nadeje.cz/praha/phndcubulhara

Moc vám děkujeme!


Méně...
 
Projekt Nejdřív střecha pomáhá už 7 let

Projekt Nejdřív střecha pomáhá už 7 let

01.09.21 | Praha

Tomáš (25 let) se dostal do problémů po návratu z Anglie, kde pracoval prostřednictvím agentury. Ta ho ale nevyplatila, a tak zůstal 14 dní v Londýně na ulici. 


Více...
 
Projekt Nejdřív střecha pomáhá už 7 let

Tomáš (25 let) se dostal do problémů po návratu z Anglie, kde pracoval prostřednictvím agentury. Ta ho ale nevyplatila, a tak zůstal 14 dní v Londýně na ulici. Zároveň ani neměl potřebné doklady pro návrat do ČR. Svízelnou situaci se Tomášovi naštěstí podařilo vyřešit, a tak se objevil v našem denním centru Bolzanova pro mladé lidi bez domova. S pomocí sociální pracovnice byl ubytován v rámci projektu Nejdřív střecha v jedné z našich nocleháren. Tomáš si přál našetřit peníze na opětovnou cestu do Londýna, nakonec rychle nalezl zaměstnání v ČR a do noclehárny přestal docházet.  

 

Dnes je to 7 let, kdy začal fungovat projekt Nejdřív střecha, u jehož zrodu jsme v roce 2014 stáli po boku s jeho iniciátorem a patronem Vojtěchem Sedláčkem. Od roku 2018 jeho administraci zajišťuje Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.  

 

Člověk bez domova potřebuje nejdřív střechu nad hlavou a pomocnou ruku. Projekt mu umožní dostat až dva měsíce zdarma v noclehárně nebo azylovém domě. Od roku 2014 jen našimi službami prošlo 921 mužů a žen bez domova. Loni projekt pomohl sedmdesáti. A to je už pořádný kus práce, nemyslíte?  

 

Více o projektu: nejdrivstrecha.cz 

Foto je ilustrační 


Méně...