Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Dobrý den, tady NADĚJE

Dobrý den, tady NADĚJE

03.09.21 | Praha

Benefiční akce „Dobrý den, tady NADĚJE“ už klepe na dveře. Přesně za týden proběhne v režii kolegyň z našeho azylového domu pro ženy ve Vršovicích.

 

A na koho se můžete těšit? 


Více...
 
Dobrý den, tady NADĚJE

Benefiční akce „Dobrý den, tady NADĚJE“ už klepe na dveře. Přesně za týden proběhne v režii kolegyň z našeho azylového domu pro ženy ve Vršovicích.

 

A na koho se můžete těšit? 

Na spisovatelku Markétu Lukáškovou

Markéta se snaží šířit osvětu o vnímání psychických problémů nejen skrze své knihy. I ona se rozhodla podpořit naši benefiční akci a zúčastní se v bloku autorského čtení od 15 hodin.

 

A na svitavskou kapelu Hello Marcel

Personál našeho azylového domu si oblíbil její novější skladu, která nese název Píva. I tu si určitě budete moci poslechnout na koncertě, který začne na terase v osm hodin večer. 

 

 

Celý program dne je zde

 

Budete mít jedinečnou možnost poznat problematiku ženského bezdomovectví přímo v našem jediném azylovém domě určeném pouze pro ženy. Bohužel dlouhodobě sledujeme mírný nárůst zastoupení žen mezi lidmi bez domova. Ženy prožívají ztrátu domova odlišně než muži, mnohdy s většími emocemi. Cítí se sociálně vyloučené, osamocené. Důvody, které je přivedou na ulici, jsou podobné jako u mužů. Větší roli hrají problémy, které vyplývají z rozvrácených vztahů a související psychické problémy (například domácí násilí). Ženy bez domova také častěji vyhledávají pomoc psychologa a sociálních pracovníků. 

 


 

Můžete se předem přihlásit k facebookové události, anebo zkrátka rovnou přijďte.

Dozvíte se něco nového a také se pobavíte.

Těšíme se na vás!


Méně...
 
Je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka

Je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka

Prosíme o pomoc s oblečením pro lidi bez domova

02.09.21 | Praha

Milí přátelé, s nástupem chladnějšího počasí jsme zjistili, že v našem šatníku v denním centru U Bulhara nám velmi akutně schází pánské oblečení


Více...
 
Je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka

Milí přátelé, s nástupem chladnějšího počasí jsme zjistili, že v našem šatníku v denním centru U Bulhara nám velmi akutně schází pánské oblečení, a to hlavně podzimní / zimní všech velikostí. Pokud se chystáte třídit šatník nebo vám leží doma už dlouho vyřazené pánské oblečení, budeme za něj moc rádi, resp. ne my, ale lidé bez domova, kteří do centra každý den přicházejí.

 

Oblečení můžete nosit kdykoliv v otevírací době centra: https://nadeje.cz/praha/phndcubulhara

Moc vám děkujeme!


Méně...
 
Projekt Nejdřív střecha pomáhá už 7 let

Projekt Nejdřív střecha pomáhá už 7 let

01.09.21 | Praha

Tomáš (25 let) se dostal do problémů po návratu z Anglie, kde pracoval prostřednictvím agentury. Ta ho ale nevyplatila, a tak zůstal 14 dní v Londýně na ulici. 


Více...
 
Projekt Nejdřív střecha pomáhá už 7 let

Tomáš (25 let) se dostal do problémů po návratu z Anglie, kde pracoval prostřednictvím agentury. Ta ho ale nevyplatila, a tak zůstal 14 dní v Londýně na ulici. Zároveň ani neměl potřebné doklady pro návrat do ČR. Svízelnou situaci se Tomášovi naštěstí podařilo vyřešit, a tak se objevil v našem denním centru Bolzanova pro mladé lidi bez domova. S pomocí sociální pracovnice byl ubytován v rámci projektu Nejdřív střecha v jedné z našich nocleháren. Tomáš si přál našetřit peníze na opětovnou cestu do Londýna, nakonec rychle nalezl zaměstnání v ČR a do noclehárny přestal docházet.  

 

Dnes je to 7 let, kdy začal fungovat projekt Nejdřív střecha, u jehož zrodu jsme v roce 2014 stáli po boku s jeho iniciátorem a patronem Vojtěchem Sedláčkem. Od roku 2018 jeho administraci zajišťuje Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.  

 

Člověk bez domova potřebuje nejdřív střechu nad hlavou a pomocnou ruku. Projekt mu umožní dostat až dva měsíce zdarma v noclehárně nebo azylovém domě. Od roku 2014 jen našimi službami prošlo 921 mužů a žen bez domova. Loni projekt pomohl sedmdesáti. A to je už pořádný kus práce, nemyslíte?  

 

Více o projektu: nejdrivstrecha.cz 

Foto je ilustrační 


Méně...
 
Rozloučení s prázdninami

Rozloučení s prázdninami

31.08.21 | Litoměřice

Jelikož škola se už opět hlásí o slovo, zaměstnanci Azylového domu NADĚJE v Litoměřicích připravili pro své nejmenší klienty rozloučení s prázdninami.


Více...
 
Rozloučení s prázdninami

Jelikož škola se už opět hlásí o slovo, zaměstnanci azylového domu NADĚJE v Litoměřicích připravili pro své nejmenší klienty rozloučení s prázdninami.

 

Hlavním bodem zdařilé akce, které se zúčastnilo okolo třiceti dětí s rodiči z azylového domu, byl program s litoměřickými hasiči. Ti během hodinového zábavně naučného programu představili svou pracovní techniku, popisovali provádění zásahových opatření a zodpovídali zvídavé dotazy.

 

Na závěr akce si její účastníci pochutnali na ugrilovaných buřtech a vyzkoušeli si sportovní hry na hřišti.

 

Velice děkujeme Hasičskému záchrannému sboru z Litoměřic za spolupráci.

 


Méně...
 
Dobrý den, tady NADĚJE

Dobrý den, tady NADĚJE

poznejte život žen bez domova

30.08.21 | Praha

Tohle je jeden z příběhů žen z azylového domu ve Vršovicích. 


Více...
 
Dobrý den, tady NADĚJE

Tohle je jeden z příběhů žen z azylového domu ve Vršovicích. Připojte se k naší benefiční akci Dobrý den, tady NADĚJE, která proběhne za necelé dva týdny, a kde se mimo jiné dozvíte více o problematice ženského bezdomovectví.  

 

Paní Marie je bez domova asi 3 roky, rok přespávala na ulici a poslední 2 roky využívá pomoc různých organizací. Vystudovala vysokou školu ekonomickou a má titul Ing. v oboru zahraniční obchod.

 

Vyrůstala v úplné a dobře zajištěné rodině. Myslí si, že otec byl psychicky nemocný, ale nikdy svůj zdravotní stav neřešil. Často měl hysterické záchvaty, vyhazoval věci z okna a dával jí a bratrovi nesmyslné tresty. Paní Marie je dodnes fyzicky špatně, když někdo křičí. Matka vždy byla na otcově straně a nikdy se dětí nezastala. Otec se po matčině smrti opakovaně pokusil o sebevraždu.

 

Paní Marie se vdala, s manželem neměli děti a byli dobře zajištěni. Manželství nebylo příliš šťastné, manžel ji někdy fyzicky napadal a byl závislý na automatech. Paní Marie začala hrát s ním a postupně se stala závislou. Se závislostí žila 20 let. Prvních 10 let zvládala hrát za své vlastní peníze, následně si musela začít půjčovat. Půjčovala si od rodiny, bankovních i nebankovních institucí, nakonec zneužila peníze z firmy, kde pracovala. V té době žila s přítelem, který o její závislosti nevěděl. Když zjistil, že vzala z firmy peníze, vyhodil ji z bytu. Poté žila u otce a automaty hrála dál. Otec kvůli tomu přišel o byt a odstěhoval se do domova důchodců. Paní Marie skončila na ulici. Automaty nehraje již asi rok, dochází do Sananimu na léčbu, kterou má určenu soudem. Musí splácet dluhy a škodu za trestnou činnost, kvůli které byla odsouzena. V azylovém domě bydlí poprvé v životě, v počátku jí byl pobyt hrazen z projektu Nejdřív střecha a byla ji poskytována potravinová pomoc, protože neměla žádný příjem.

Pracujeme na tom, aby život paní Marie dostal opět smysl, a věříme, že se nám to společně podaří.


Méně...
 
Novela zákona o státní sociální podpoře

Novela zákona o státní sociální podpoře

30.08.21 | Kadaň

Dluhová poradna – odborné sociální poradenství NADĚJE v Kadani shrnuje, co vše přináší novela zákona o státní sociální podpoře, která je účinná od 28. července letošního roku.


Více...
 
Novela zákona o státní sociální podpoře

Dluhová poradna – odborné sociální poradenství NADĚJE v Kadani shrnuje, co vše přináší novela zákona o státní sociální podpoře, která je účinná od 28. července letošního roku.

 

Zvýšení přídavku na dítě 


Na přídavky na dítě dosáhnou nyní rodiny s příjmem do 3,4 násobku životního minima, doposud byl limit 2,7 násobku. 


Zvýšení daňové slevy na dítě

 

Na druhé dítě stoupne daňová sleva z částky 19 404 Kč na 22 320 Kč za rok, na třetí a každé další potom z 24 204 Kč na 27 840 Kč. Sleva na první dítě zůstává stejná jako doposud, tedy 15 204 Kč. Vyšší slevu lze uplatit už pro příjmy za rok 2021, bude přitom vyplácena zpětně. 

Věk dítěte

Základní sazba

Zvýšená výměra

0–6 let

630 Kč (dříve 500 Kč)

1130 Kč (dříve 800 Kč)

6–15 let

770 Kč (dříve 610 Kč)

1270 Kč (dříve 910 Kč)

15–26 let

880 Kč (dříve 700 Kč)

1380 Kč (dříve 1 000 Kč)

 

Rodičovský příspěvek a jeho doplatek při narození dalšího dítěte 

 

Pokud někteří rodiče nestihnou vyčerpat celý rodičovský příspěvek a narodí se jim další dítě, nepřijdou o zbytek příspěvku, nevyužitou částku dostanou jednorázově.  Podle dřívějších pravidel nevyčerpaný zbytek rodičovského příspěvku propadl, protože lze dostávat příspěvek pouze na nejmladší dítě. 

 

Nezapočítávání příjmů nezaopatřených dětí 


Další změna, která pomůže mnoha rodinám. Aktivním dětem, které si přivydělávají a mají brigády či studentské praxe, se už nebude tento příjem započítávat do posuzovaného příjmu, takže rodina by kvůli takové práci neměla přijít o přídavky na děti. 


Zmírněná pravidla pro místní příslušnost


Doposud se musel žadatel obracet na úřad práce podle místa svého trvalého bydliště. Nově může žádat o dávky na místě, kde se zdržuje a žije. Jedná se o žádosti o přídavek na dítě, rodičovský příspěvek, porodné, příspěvek na bydlení a pohřebné. U ostatních dávek a příspěvků poskytovaných úřadem práce se místní příslušnost nadále řídí podle místa trvalého bydliště žadatele. 


Více informací o změnách naleznete na webu www.uradprace.cz, nebo přímo na kontaktních pracovištích úřadu práce. Bližší informace a také pomoc v tíživé finanční situaci s ochotou poskytneme v naší dluhové poradně, domluvte si konzultaci. Naše služby jsou zdarma.


Méně...