Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Světový den sociální práce

Světový den sociální práce

19.03.24 | Praha

Na dnešek připadá Světový den sociální práce, který si každý rok připomínáme třetí úterý v březnu. Jeho smyslem je upozornit širokou veřejnost na celospolečenský význam sociální práce...


Více...
 
Světový den sociální práce

Na dnešek připadá Světový den sociální práce, který si každý rok připomínáme třetí úterý v březnu. Jeho smyslem je upozornit širokou veřejnost na celospolečenský význam sociální práce. Zeptali jsme se proto Aleše Strnada, vedoucího služeb, jak vnímá sociální práci u nás v pražské pobočce.

 

„Sociální práce v NADĚJI pro mě znamená kvalitní, spolehlivý, empatický, odborný a partnerský přístup od sociálních pracovníků k potřebným klientům. Je to podpora, intervence, pomoc, někdy i kontrola, avšak vždy za využití individuálního přístupu a oboustranně rovného vztahu. Je to činnost od erudovaných kolegů a kolegyň, tedy sociálních pracovníků, kteří se snaží v rámci své "advokační činnosti" řešit tíživé sociální události našich klientů, nad kterými často okolí, někdy i oni samotní již "zlomili hůl".  

 

Za uvedené patří velké poděkování i respekt, a to nejen sociálním pracovníkům, ale i pracovníkům v sociálních službách, zdravotním sestrám, lékařům, psycholožce, adiktoložce i dalšímu odbornému a podpůrnému personálu, bez kterého bychom nemohli být schopni naše služby potřebným lidem poskytovat. Velké díky rovněž všem našim podporovatelům, dárcům a donátorům.“  

 

Foto: Tomáš Kozohorský


Méně...
 
Zakoupením street artového díla na e-shopu NADĚJE podpoříte lidi bez domova

Zakoupením street artového díla na e-shopu NADĚJE podpoříte lidi bez domova

13.03.24 | Praha

Unikátní projekt Ulice pomáhá ulici vzbuzuje zájem veřejnosti, a to nejen uměleckým směrem, ale také svým sociální přesahem. Komunita street artových umělců se rozhodla vrátit ulici...


Více...
 
Zakoupením street artového díla na e-shopu NADĚJE podpoříte lidi bez domova

Unikátní projekt Ulice pomáhá ulici vzbuzuje zájem veřejnosti, a to nejen uměleckým směrem, ale také svým sociální přesahem. Komunita street artových umělců se rozhodla vrátit ulici to, co ona jim pro svou uměleckou činnost poskytla a rozhodla se tak podpořit lidi, kteří svůj život na ulici žijí každý den, ať je léto nebo zima. Chápou problémy lidí bez domova a snaží se je podpořit tak, jak nejlépe umí. Jejich zapojení je pro nás obrovským přínosem, protože se prostřednictvím umění problematika, kterou se zabýváme už více jak třicet let, dostane i tam, kde by se o ni běžně nemluvilo.

 

https://eshop.nadeje.cz/produkty/#ulice

 

Projekt v nedávné době dokonce získal uznání poroty Ceny Ladislava Čerycha za ukázkový Čin roku 2023, který posiluje občanskou společnost. A my jsme na to moc hrdí! Buďte i Vy součástí jedinečného projektu, na kterém spolupracujeme s předními českými street artisty.

 

A jak to funguje? Zakupte litografii nebo signovaný autorský digitální tisk a přispějete lidem přežívající na ulici a ve veřejném prostoru. Získané prostředky využijeme na posílení aktivit, které nejsou běžnou součástí poskytovaných služeb, ale budou jakýmsi nadstandardem toho, co běžně nabízíme. 

 

Děkujeme.


Méně...
 
Hledáme vedoucího terénního programu

Hledáme vedoucího terénního programu

12.03.24 | Praha

Být vedoucím terénního programu pro lidi bez domova nabízí řadu pozitiv, jak pro individuální rozvoj, tak pro společnost. Budete mít možnost rozvíjet...


Více...
 
Hledáme vedoucího terénního programu

Být vedoucím terénu je super! Proč?

 

Být vedoucím terénního programu pro lidi bez domova nabízí řadu pozitiv, jak pro individuální rozvoj, tak pro společnost.

 

Budete mít možnost rozvíjet vlastní dovednosti a získáte cenné zkušenosti. Tato práce vyžaduje také kreativní myšlení, schopnost rychle reagovat na nečekané situace a efektivně spolupracovat s různými skupinami lidí, od klientů přes kolegy, dobrovolníky až po spolupracující městské části a další neziskové organizace.

 

Je mnoho důvodů, proč se stát vedoucím terénního programu pro lidi bez domova. Tohle je jen pár z nich. Je to nejen profesionálně obohacující, ale také osobně naplňující zkušenost.

 

Jste to Vy?

 

Více informací se dozvíte na našem webu:

https://www.nadeje.cz/_/volnaMista/index?pobocka=4&id=789#m789

 

Pracovní příležitost vedoucí


Méně...
 
Mezinárodní den žen

Mezinárodní den žen

08.03.24 | Praha

Dnes, na Mezinárodní den žen, posíláme naše myšlenky a podporu všem ženám, které čelí jedné z nejtěžších výzev – životu bez domova...


Více...
 
Mezinárodní den žen

Dnes, na Mezinárodní den žen, posíláme naše myšlenky a podporu všem ženám, které čelí jedné z nejtěžších výzev – životu bez domova.

 

Tyto odvážné duše každý den prokazují neuvěřitelnou sílu a odolnost, čelí překážkám, které si mnozí z nás nemohou ani představit. Dnes si připomínáme, že empatie, podpora a lidskost jsou klíčové pro budování lepšího světa pro všechny. Pojďme ukázat solidaritu a přispět, jak můžeme, ať už je to darování času, zdrojů nebo prostě šířením povědomí o bezdomovectví. Všechny ženy si zaslouží důstojnost, bezpečí a šanci na lepší život. Dnes oslavujeme odvahu a sílu žen bez domova a připomínáme si, že každý z nás může přispět k pozitivní změně.

 

https://www.darujme.cz/projekt/1060

 

Text: Irena Burmeková, vedoucí azylového domu pro ženy ve Vršovicích


Méně...
 
Neopouštět ty, kteří nás potřebují, dokud nás potřebují

Neopouštět ty, kteří nás potřebují, dokud nás potřebují

23.02.24 | Ústředí NADĚJE

Co všechno člověk prožije během dvou let? Kus historie. Narození dětí, úmrtí blízkých, studium, navázání přátelství, cesty, pracovní úkoly, oslavy...


Více...
 
Neopouštět ty, kteří nás potřebují, dokud nás potřebují

Co všechno člověk prožije během dvou let? Kus historie. Narození dětí, úmrtí blízkých, studium, navázání přátelství, cesty, pracovní úkoly, oslavy...

 

Ukrajinci prožili poslední dva roky - pokud v nich nepadli - ve válce. Děti se ve válce narodily, děti ve válce rostou, lidem jejich sny, plány a vztahy válka bere, staří lidé své stáří prožívají
v (další) válce.

 

NADĚJE vždy byla při těch, kteří potřebovali pomoc. Tak dlouho, dokud ji potřebovali. Proto stále stojíme za Ukrajinou. Ale nebudu dnes psát o šíři naší pomoci.

 

Otázka totiž je, kdo komu v posledních dvou letech pomáhá. Kdyby se Ukrajinci před - početně silnějším - ruským okupantem sehnuli, měli bychom ho na svém území dnes nebo zítra my.

 

Děkujeme za ukrajinské odhodlání a vytrvalost být tam, kde je to třeba, dokud je to třeba. Je to statečnost, která nás učí a zavazuje.

 

Hana Šimková
média a vztahy s veřejností
ústředí NADĚJE


Méně...
 
S láskou a úctou vzpomínáme na pány Jindřicha a Honzu

S láskou a úctou vzpomínáme na pány Jindřicha a Honzu

21.02.24 | Praha

Přelom ledna a února tohoto roku byl v našem azylovém domě v Radotíně ve znamení velkého smutku...


Více...
 
S láskou a úctou vzpomínáme na pány Jindřicha a Honzu

Přelom ledna a února tohoto roku byl v našem azylovém domě v Radotíně ve znamení velkého smutku.

 

Koncem ledna zemřel pan Jindřich. Jindra rád mluvil o svém životě, i přesto že se s ním vůbec „nemazlil“. On to však nevzdal, i přes nepřízeň osudu byl stále pozitivní a do poslední chvíle svého života měl naději, že se uzdraví. Když jsem ho byla navštívit v Nemocnici na Pleši, povídal, že nám opraví tu příšernou dlažbu před domem, až ho propustí a trochu se dá do kupy. A já mu s radostí přitakala, že se budu moc těšit, i když mi dal k nahlédnutí své lékařské zprávy. Rakovina ho nakonec zdolala, zdolala tělo, ducha nikdy. Zemřel skvělý chlap a já jsem vděčná, že jsem ho mohla poznat. Díky němu jsme se seznámili s nadací Úsměv nejen pro Kryštofa, které moc děkuji, protože hlavně díky manželům Abelovým zažíval Jindřich v posledních měsících radost.

 

Hned na začátku února nás opustil pan Jan. Honza (HOKR – přezdívka v azylovém domě) byl chlap pro každou práci, tzv. všeuměl. Honza výborně vařil, staral se o zahradu, a když bylo třeba někde něco opravit, přinést, podržet, vždycky byl po ruce. Kdyby nebylo té prazvláštní otevřené rány na chodidle, se kterou si nevěděli rady ani doktoři, byl by někde s chutí pracoval. Třeba zase v kuchyni, jako dříve, než přišel Covid. Odchod Honzy byl náhlý a nečekaný, pro mnoho z nás velmi náročný.

 

Chlapi, s láskou a úctou na Vás vzpomínáme a děkujeme za obohacení našich životů.

 

Markéta Lietavcová, vedoucí azylového domě v Radotíně


Méně...