Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Zlínský anděl opět ve zlínské NADĚJI

Zlínský anděl opět ve zlínské NADĚJI

Jana Chovancová získala ocenění za rok 2020

08.04.21 | Zlín

Ocenění Zlínský anděl si za rok 2020 odnesou čtyři ženy. Z nominovaných sedmi sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách je vybrala Komise sociální a pro zdravotně postižené Rady města Zlína.

Zlínským andělem se tak stala: Michaela Stýblová, Jana Chovancová, Hana Božková a Pavlína Slouková.


Více...
 
Zlínský anděl opět ve zlínské NADĚJI

Ocenění Zlínský anděl si za rok 2020 odnesou čtyři ženy. Z nominovaných sedmi sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách je vybrala Komise sociální a pro zdravotně postižené Rady města Zlína.

Zlínským andělem se tak stala: Michaela Stýblová, Jana Chovancová, Hana Božková a Pavlína Slouková.

 

„Obětavé sociální pracovníky a pracovníky v sociálních službách hledáme a oceňujeme pátým rokem. Jejich náročná práce pro ty nejohroženější z nás je často pro společnost bohužel neviditelná. Smysl ocenění proto není jenom o samotném poděkování konkrétním pracovníkům, ale také snahou o posílení prestiže těchto profesí v očích veřejnosti,“ uvedl náměstek primátora města Zlína pro sociální oblast Aleš Dufek. 

Jana Chovancová pracuje ve zlínské NADĚJI už 11 let. Dříve působila v pozici vedoucí Domu pokojného stáří, nyní je vedoucí dvou denních stacionářů pro lidi s demencí, které vznikly pod jejím vedením. Šíří moto „na život s demencí nemá nikdo zůstat sám“ a bourá mýty o demenci mezi občany města Zlína a okolí a v médiích. Pracuje také pro Českou alzheimerovskou společnost jako auditorka a koordinátorka. Ocenění s pamětním listem a dárkem bude vybraným pracovnicím předáno, jakmile to epidemiologická situace dovolí. Statut ocenění sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách Zlínský anděl Rada města Zlína schválila v roce 2016. 


Méně...
 
Zavzpomínejte s námi na začátky NADĚJE v Praze

Zavzpomínejte s námi na začátky NADĚJE v Praze

07.04.21 | Praha

Časy, kdy ústředí NADĚJE sídlilo ve Varšavské ulici. Časy, kdy zásobování pražských středisek obstarával Daewoo Lublin. Časy, kdy se na vykládce zboží podíleli všichni zaměstnanc


Více...
 
Zavzpomínejte s námi na začátky NADĚJE v Praze

Časy, kdy ústředí NADĚJE sídlilo ve Varšavské ulici. Časy, kdy zásobování pražských středisek obstarával Daewoo Lublin. Časy, kdy se na vykládce zboží podíleli všichni zaměstnanci (ano, nechyběl ani Ilja Hradecký, tehdejší ústřední ředitel). Časy, kdy spolu zaměstnanci trávili i chvíle volna. Časy, kdy bylo potřeba zřídit oddělení fundraisingu, kde v 90. letech zasedla i Pavla Šešínová. Řeklo by se: "To byly časy"! Ale každý takový "čas" má něco do sebe. A právě "časy" píší historii - 30 let pražské pobočky NADĚJE, které si letos připomínáme!

 

Ústředí NADĚJE nyní sídlí ve Stodůlkách a po našich službách už nejezdí Lublin. Ale dobré zůstává. I když se služby za 30 let pražské pobočky rozrůstaly a stále rozrůstají, přátelské vazby mezi zaměstnanci pořád fungují. Jsou spolu v práci, ale mnohdy i mimo ni. Některá přátelství přerostla v dlouhodobý vztah a posléze v manželství a rodinu. Paní Šešínová už nepracuje jako vedoucí oddělení fundraisingu, ale je tu s námi pořád - nyní jako vedoucí skladu. Bez ní si zásobování našich středisek neumíme představit. A představte si, že například firma Danone, která s námi navázala spolupráci už v 90. letech, s námi spolupracuje dodnes. Děkujeme, že jste v tom s námi. Už 30 let!

 

Buďte v tom s námi i vy: https://www.darujme.cz/projekt/1060 

 

 

 

 

 


Méně...
 
Takových je v Česku jako šafránu. 
NADĚJE otevřela unikátní službu pro lidi s poruchou autistického spektra

Takových je v Česku jako šafránu. NADĚJE otevřela unikátní službu pro lidi s poruchou autistického spektra

Tisková zpráva

01.04.21 | Ústředí NADĚJE
Rožnov pod Radhoštěm, 31. března 2021 -
Více...
 
Takových je v Česku jako šafránu. 
NADĚJE otevřela unikátní službu pro lidi s poruchou autistického spektra

Rožnov pod Radhoštěm, 31. března 2021 - Jediná služba svého druhu ve Zlínském kraji vznikla z podnětu vyčerpaných rodičů. Denní stacionář pro lidi s poruchou autistického spektra (PAS) ve věku od 15 do 45 let otevřela nevládní organizace NADĚJE v Rožnově pod Radhoštěm v lednu během pandemie a již nyní má pořadník neuspokojených zájemců z důvodu plné kapacity.

 

„Téměř dva roky jsme se s rodiči dětí s PAS a s organizací Auxilium, která poskytuje služby těmto dětem od raného věku, setkávali, konzultovali, jednali s krajem,“ říká Pavel Polák, ředitel otrokovické pobočky NADĚJE. „Mnozí z rodičů jsou totálně vyčerpáni – fyzicky i psychicky. Tráví řadu let s dětmi, které agresi obracejí vůči sobě i okolí, mají projevy chování, které označujeme jako náročné na péči. Rodičům se teď proměnil život, mají prostor na oddech, na práci, na sebe, protože o jejich blízké s těžkým handicapem je pět dní v týdnu postaráno.“

 

Lidé s těžkým autismem potřebují nepřetržitou pozornost speciálně vyškoleného personálu. „Tato práce je úplně odlišná od péče u jiných druhů handicapu. Na podporu jednoho klienta je potřeba jeden pracovník. Musí hlídat bezpečnost klientova chování. Navíc každý klient má specifické projevy a potřeby, které nezapadají do potřeb a projevů těch druhých,“ vysvětluje Polák.

 

„Petr nesnáší nudu. Nuda znamená špatnou náladu. Když se špatná nálada stupňuje, může ubli-žovat sobě nebo okolí. Je čím dál těžší ho zabavit, protože z dětských her už vyrostl,“ vysvětluje Lajla Žigová, jejímuž synovi je devatenáct let, mentální věk však odpovídá třem rokům. „Pracovníci stacionáře jsou nedocenitelní, Péťovi se věnují naplno a nenechají ho nudit. Tím mi ulehčí práci, protože když si ho odpoledne vyzvednu, tak nevyžaduje tolik aktivity.“

 

Vybudování stacionáře bylo velmi nákladné. Bezpečné a podnětné prostředí je vybaveno spe-ciálními pomůckami a technikou. Je zde např. terapeutická místnost snoezelen, prostor pro multifunkční metodu, která vyvolává smyslové pocity pomocí světel, zvuků a vůní. Pobyt v multisenzorické místnosti přináší klientům relaxaci a zároveň pomáhá stimulovat a rozvíjet smysly.

 

Člověk s autismem vnímá svět okolo jinak než ostatní. Jeho projevy jsou různorodé, mění se s vývojem a úzce souvisí se stupněm mentálního handicapu. Vývoj je narušen především v oblasti sociální interakce, představivosti a komunikace.

 

Každý rok se v ČR narodí okolo 1 500 - 2000 dětí s touto poruchou. Při správné péči lze nežádoucí projevy chování - a tedy těžké projevy vnitřního prožívání - korigovat, snižovat jejich frekvenci a intenzitu a člověka s tímto handicapem rozvíjet.

 

Stacionář NADĚJE nyní využívá 9 klientů. „Další metou je zajištění auta s bezbariérovou úpravou, abychom rodinám odlehčili a zajistili svoz do stacionáře,“ říká Pavel Polák.

 

Blížící se 2. duben je Světovým dnem porozuměni autismu. V tomto období se odborná i laická veřejnost zapojuje do osvětové kampaně, jejímž cílem je vyjádřit podporu lidem s autismem i jejich rodinám a zvýšit povědomí veřejnosti o tom, jak lidé s poruchou autistického spektra vnímají svět,

s čím se potýkají a jakou pomoc potřebují.


Méně...
 
Buďte hvězdou a pomozte nemocným mužům bez domova

Buďte hvězdou a pomozte nemocným mužům bez domova

31.03.21 | Praha

Je pro vás jaro symbolem nového začátku?  Máte s novým ročním obdobím chuť dělat dobré skutky?


Více...
 
Buďte hvězdou a pomozte nemocným mužům bez domova

Je pro vás jaro symbolem nového začátku?  Máte s novým ročním obdobím chuť dělat dobré skutky? Dopřejte takový jarní start i mužům bez domova, kteří jsou nemocní. Darujte jim pračku, se kterou budou moci skutečně začít novou etapu života. Ono se lépe stoná v čistém a voňavém prádle. Je to osvěžující právě jako probouzející se příroda a léčí to tělo i duši. Stejně jako povzbuzení, že na svou těžkou situaci nejsou sami.

 

Staňte se hvězdou #souhvezdipomoci na Alza.cz a podpořte nákup pračky: 

https://www.alza.cz/media/nadeje-pracka-pro-nemocne-muze-bez-domova-d6227697.htm 

Srdečně vám děkujeme!


Méně...
 
Máte dnes chuť na dobrý mok?

Máte dnes chuť na dobrý mok?

30.03.21 | Praha

Zastavte se u SRDCAŘSKÉHO OKÉNKA v Rock Café Prague.


Více...
 
Máte dnes chuť na dobrý mok?

Zastavte se u SRDCAŘSKÉHO OKÉNKA v Rock Café Prague.

 

Dobří lidé z Klubovny se skrze něj rozhodli podpořit naši práci s lidmi bez domova. Podpořte nás i vy a dopřejte si u nich kávu nebo pivo - od 16.00 do 20.00, Národní 20, Praha 1.

 

 

"V současnosti, kdy se intenzivně řeší budoucnost denního centra U Bulhara, chceme vyjádřit podporu a solidaritu lidem, kteří se na denní bázi starají o občany na okraji společnosti, kteří to mají v současné pandemické situaci obzvláště složité."

 

Moc děkujeme za vaše slova a za to, že jste si vybrali právě nás!


Méně...
 
Srdce, která bijí pro NADĚJI

Srdce, která bijí pro NADĚJI

už skoro 30 let - děkujeme!

29.03.21 | Praha

Že se práce s lidmi bez domova může stát srdcovkou, toho jsou důkazem naši kolegové Jana Vlčková a Petr Ševčík. 


Více...
 
Srdce, která bijí pro NADĚJI

Že se práce s lidmi bez domova může stát srdcovkou, toho jsou důkazem naši kolegové Jana Vlčková a Petr Ševčík. Oba v pražské pobočce NADĚJE pracují téměř od jejího založení, to znamená bezmála 30 let. Jejich obětavost, nasazení a vůle pomáhat jsou obdivuhodné. Oba si prošli různými službami od azylových domů, přes humanitární opatření až po terén. V terénním programu zakotvili, působí zde dodnes.

 

Děkujeme, Jani a Péťo, že jste v tom s námi. Už 30 let!

 

Buďte v tom s námi i vy - https://www.darujme.cz/projekt/1060 

 

 

 

 


Méně...