Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Víte co obnáší "terénní služba" pro lidi bez domova?

Víte co obnáší "terénní služba" pro lidi bez domova?

Přečtěte si

19.05.21 | Praha

V těchto dnech také slavíme 24 let našeho terénního programu.


Více...
 
Víte co obnáší "terénní služba" pro lidi bez domova?

 

V těchto dnech také slavíme 24 let našeho terénního programu. V loňském roce jsme:

uskutečnili 34 194 kontaktů,

navštěvovali 335 unikátních míst, kde lidé bez domova přespávají,

každý den na ulici kontaktovali v průměru 120 lidí.

 

Pár slov k výročí dodává i vedoucí TP Aleš Strnad:

"Za 24 let fungování terénního programu došlo ke značnému rozvoji. Na počátku "terén" tvořili 2 až 4 zaměstnanci. Dnes je součástí 21 zaměstnanců, kteří zajišťují výkon terénní práce v ulicích, na Mobilní sociální službě, v humanitárních zařízeních i v bytech. Při své činnosti jsou nadále co nejblíže potřebným lidem bez domova, zajišťují sociální poradenství, materiální pomoc, doprovody a převozy na úřední jednání, do sociálních služeb, zdravotnických zařízení, také pomoc při základním zdravotním ošetření, osvětovou a preventivní činnost, úkony při zabydlování či zprostředkování návazných služeb. Činnost je to velmi různorodá a nezastupitelná. V rámci naší práce se nadále potýkáme s absencí některých potřebných druhů služeb – jedná se např. o tzv. „mokré služby“ pro lidi se závislostmi, dále o služby sociální péče pro osoby se zdravotními i psychickými problémy (domov se zvláštním režimem) či obtížně řešitelné zdravotně sociální pomezí. Přesto věříme, že v budoucnu bude docházet i v těchto oblastech ke změnám, které budou systémově a konstruktivně reagovat na potřeby lidí nacházejících se v tíživých situacích. My, v rámci terénního programu, se budeme snažit být při případných inovacích nápomocni, zároveň budeme nadále hájit práva a oprávněné zájmy potřebných lidí, a to při zachování lidského přístupu, pochopení, pomoci i podpory. Všem zaměstnancům, kteří se na činnosti terénního programu v minulosti podíleli, stejně tak i současným zaměstnancům, kteří tuto činnost vykonávají a nadále rozvíjejí, bych chtěl z celého srdce poděkovat! Není lepší pocit, než vidět člověka z ulice znovu žít v důstojném bydlení."

 

Foto: Tomáš Kozohorský

 


Méně...
 
Děkujeme Henkelu a VDV za pomoc při zabydlování

Děkujeme Henkelu a VDV za pomoc při zabydlování

18.05.21 | Praha

Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové nám zprostředkoval dar od společnosti Henkel ČR. V těchto balících se ukrývají


Více...
 
Děkujeme Henkelu a VDV za pomoc při zabydlování

Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové nám zprostředkoval dar od společnosti Henkel ČR. V těchto balících se ukrývají potřeby pro domácnost – malé elektrospotřebiče jako žehličky, mixéry, kuchyňské váhy, úklidové pomůcky a další vybavení, např. sušáky na prádlo. Všechno najde uplatnění v našich tréninkových a sociálních bytech a střediscích, kde tyto věci buď úplně chybí, nebo dosluhují a je nutné je obměnit. 

Mnohokrát děkujeme!

 


Méně...
 
Ke 30. narozeninám přeje Monika Granja

Ke 30. narozeninám přeje Monika Granja

Děkujeme!

17.05.21 | Praha

Paní Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, ale také Václav, Olga a Ďula přejí


Více...
 
Ke 30. narozeninám přeje Monika Granja

Paní Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, ale také Václav, Olga a Ďula přejí pražské NADĚJI k 30. narozeninám. Vašeho vzkazu si velmi vážíme a i my moc děkujeme za dlouholetou úžasnou spolupráci, empatii a lidský přístup, který nám je tak blízký.


Méně...
 
Náš radotínský azylák je dospělý!

Náš radotínský azylák je dospělý!

14.05.21 | Praha

Letos v květnu uplynulo osmnáct let, kdy se z rodinného domku v Radotíně stal azylový dům pro muže.


Více...
 
Náš radotínský azylák je dospělý!

Letos v květnu uplynulo osmnáct let, kdy se z rodinného domku v Radotíně stal azylový dům pro muže. Vybudovali jsme tu 7 pokojů s celkovou kapacitou 25 lůžek, které už využily stovky klientů, byť jen jako přechodné bydliště.

I přes to, že je dům situován na okraji Prahy, cesta do centra zabere pouhých 15 minut vlakem. Okolní příroda naopak nabízí útočiště pro ty, kteří velké množství lidí nevyhledávají. Ti z mladších klientů k nám často utíkají před centrem velkoměsta, které láká k neřestem, a ti o něco starší u nás nacházejí klid a pohodu.

Jednou z největších předností tohoto azylového domu je krásná velká zahrada, která sice vyžaduje náročnou údržbu, ale odměnou je příjemný odpočinek a možnost opéct buřty u táboráku. Zahrada nám také vynahrazuje společné prostory, pro které zde v domě už nezbylo příliš místa.

Každý rok azylový dům poskytuje služby cca 70 mužům, z nichž je 20 % seniorů 65+. Průměrná doba pobytu je 5 měsíců.

 

Mnohokrát děkujeme všem za podporu - https://www.darujme.cz/vyzva/1202041 Bez vás bychom nemohli pomáhat!

 

Text a foto: Markéta Lietavcová, vedoucí AD

 

 



Méně...
 
"Nikdo nespí na ulici"

"Nikdo nespí na ulici"

ani mladí bezdomovci

13.05.21 | Praha

Klienti z NADĚJE Praha - Bolzanova se zúčastnili projektu No One Sleeps On The Street podporovaného International Visegrad Fund 


Více...
 
"Nikdo nespí na ulici"

Klienti z NADĚJE Praha - Bolzanova se zúčastnili projektu No One Sleeps On The Street podporovaného International Visegrad Fund a jejich krátké video "Way to Go" je na světě! Shlédněte, sdílejte. Děkujeme

 

Clients from NADĚJE Praha - Bolzanova participated in the project No One Sleeps On The Streets supported by International Visegrad Fund. Their short video  "Way to Go" is here! Please watch, share! Thank you

 

 


Méně...
 
Dnes je Mezinárodní den (zdravotních) sester

Dnes je Mezinárodní den (zdravotních) sester

12.05.21 | Praha

"Profese zdravotní sestry je spíše než pouhým zaměstnáním doslova srdeční záležitostí každého člověka, který si toto poslání zvolil.


Více...
 
Dnes je Mezinárodní den (zdravotních) sester

"Profese zdravotní sestry je spíše než pouhým zaměstnáním doslova srdeční záležitostí každého člověka, který si toto poslání zvolil. V dnešní hektické době způsobené pandemií Covid 19 je práce ještě náročnější než kdy jindy. Srdcem našich ordinací pro lidi bez domova je několik zdravotních sestřiček, které dokázaly, že jsou v tomto těžkém období ochotné jít až na hranice svých sil a nelehkou situaci zvládat na výbornou.

 

V ordinaci praktického lékaře sestřičky provádí převážně převazy, odběry krve, které naordinují naši lékaři, dále pak nezbytné prohlídky kvůli ubytování nebo parazitům (svrab, vši vlasové, vši šatní) a řadu dalších činností. Také máme gynekologickou a zubní ordinaci."

Jarmila Urbani, vedoucí ordinace U Bulhara

 

Milé sestřičky, moc vám děkujeme za vaši obětavost, pracovitost a píli a vůbec za všechno, co pro lidi bez domova děláte. A že toho rozhodně není málo!


Méně...