Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Náš radotínský azylák je dospělý!

Náš radotínský azylák je dospělý!

14.05.21 | Praha

Letos v květnu uplynulo osmnáct let, kdy se z rodinného domku v Radotíně stal azylový dům pro muže.


Více...
 
Náš radotínský azylák je dospělý!

Letos v květnu uplynulo osmnáct let, kdy se z rodinného domku v Radotíně stal azylový dům pro muže. Vybudovali jsme tu 7 pokojů s celkovou kapacitou 25 lůžek, které už využily stovky klientů, byť jen jako přechodné bydliště.

I přes to, že je dům situován na okraji Prahy, cesta do centra zabere pouhých 15 minut vlakem. Okolní příroda naopak nabízí útočiště pro ty, kteří velké množství lidí nevyhledávají. Ti z mladších klientů k nám často utíkají před centrem velkoměsta, které láká k neřestem, a ti o něco starší u nás nacházejí klid a pohodu.

Jednou z největších předností tohoto azylového domu je krásná velká zahrada, která sice vyžaduje náročnou údržbu, ale odměnou je příjemný odpočinek a možnost opéct buřty u táboráku. Zahrada nám také vynahrazuje společné prostory, pro které zde v domě už nezbylo příliš místa.

Každý rok azylový dům poskytuje služby cca 70 mužům, z nichž je 20 % seniorů 65+. Průměrná doba pobytu je 5 měsíců.

 

Mnohokrát děkujeme všem za podporu - https://www.darujme.cz/vyzva/1202041 Bez vás bychom nemohli pomáhat!

 

Text a foto: Markéta Lietavcová, vedoucí AD

 

 



Méně...
 
"Nikdo nespí na ulici"

"Nikdo nespí na ulici"

ani mladí bezdomovci

13.05.21 | Praha

Klienti z NADĚJE Praha - Bolzanova se zúčastnili projektu No One Sleeps On The Street podporovaného International Visegrad Fund 


Více...
 
"Nikdo nespí na ulici"

Klienti z NADĚJE Praha - Bolzanova se zúčastnili projektu No One Sleeps On The Street podporovaného International Visegrad Fund a jejich krátké video "Way to Go" je na světě! Shlédněte, sdílejte. Děkujeme

 

Clients from NADĚJE Praha - Bolzanova participated in the project No One Sleeps On The Streets supported by International Visegrad Fund. Their short video  "Way to Go" is here! Please watch, share! Thank you

 

 


Méně...
 
Dnes je Mezinárodní den (zdravotních) sester

Dnes je Mezinárodní den (zdravotních) sester

12.05.21 | Praha

"Profese zdravotní sestry je spíše než pouhým zaměstnáním doslova srdeční záležitostí každého člověka, který si toto poslání zvolil.


Více...
 
Dnes je Mezinárodní den (zdravotních) sester

"Profese zdravotní sestry je spíše než pouhým zaměstnáním doslova srdeční záležitostí každého člověka, který si toto poslání zvolil. V dnešní hektické době způsobené pandemií Covid 19 je práce ještě náročnější než kdy jindy. Srdcem našich ordinací pro lidi bez domova je několik zdravotních sestřiček, které dokázaly, že jsou v tomto těžkém období ochotné jít až na hranice svých sil a nelehkou situaci zvládat na výbornou.

 

V ordinaci praktického lékaře sestřičky provádí převážně převazy, odběry krve, které naordinují naši lékaři, dále pak nezbytné prohlídky kvůli ubytování nebo parazitům (svrab, vši vlasové, vši šatní) a řadu dalších činností. Také máme gynekologickou a zubní ordinaci."

Jarmila Urbani, vedoucí ordinace U Bulhara

 

Milé sestřičky, moc vám děkujeme za vaši obětavost, pracovitost a píli a vůbec za všechno, co pro lidi bez domova děláte. A že toho rozhodně není málo!


Méně...
 
Jak se daří panu Jaroslavovi?

Jak se daří panu Jaroslavovi?

pomohli jsme mu vrátit do života naději

11.05.21 | Praha

Možná si vzpomínáte na příběh pana Jaroslava, o kterém jsme vám říkali o Vánocích 2019 v souvislosti s Ježíškovými vnoučaty.


Více...
 
Jak se daří panu Jaroslavovi?

 

Možná si vzpomínáte na příběh pana Jaroslava, o kterém jsme vám říkali o Vánocích 2019 v souvislosti s Ježíškovými vnoučaty. Jaroslav se po úrazu hlavy a cévní mozkové příhodě ocitl bez domova, neměl peníze ani nikoho, kdo by se o něj postaral. Díky kolegům z terénního programu se dostal do našeho azylového domu na Žižkově. Všichni jsme ale tak nějak věděli, že takové ubytování není v souvislosti s jeho zdravotním stavem ideální. Tady jsme příběh pana Jaroslava před rokem a půl uzavřeli. Nyní přinášíme pokračování s dobrým koncem.

 

Pan Jaroslav s pomocí sociální pracovnice požádal o sociální byt Magistrát hl. m. Prahy, který mu byl nakonec přidělen. Vzhledem k tomu, že potřebuje dopomoc v běžných denních činnostech jako je příprava jídla, hygiena nebo úklid, bylo zapotřebí Jaroslavovi zajistit osobní asistenci, kterou si však nemohl z finančních důvodů dovolit. Oslovili jsme tedy NF Abakus (dříve NF Avast), který pana Jaroslava finančně podpořil, resp. uhradil osobní asistenci a dovoz obědů. Nyní byl ale Jaroslavovi schválen příspěvek na péči, a může si tedy osobní asistenci hradit z vlastních zdrojů a spokojeně bydlet ve vlastním bytě.

 

I to je jeden z příběhů, které se v pražské NADĚJI odehrály za její 30letou historii.

Buďte v tom s námi i vy - https://www.darujme.cz/vyzva/1202041

Srdečně děkujeme!

 

 


Méně...
 
Deník.cz: Když nefunguje rodina, je tu nízkoprahový klub

Deník.cz: Když nefunguje rodina, je tu nízkoprahový klub

10.05.21 | Litoměřice

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež OÁZA se snaží dětem a mladistvým ohroženým společensky nežádoucími jevy ukazovat smysluplné trávení volného času, pomáhat jim s učením nebo zlepšovat jejich sociální začlenění. V nových prostorách na adrese Dvořákova 959/1, kam se OÁZA nedávno v rámci Litoměřic přestěhovala, mají klienti od 6 do 26 let dveře otevřené každý všední den.


Více...
 
Deník.cz: Když nefunguje rodina, je tu nízkoprahový klub

Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež OÁZA se snaží dětem a mladistvým ohroženým společensky nežádoucími jevy ukazovat smysluplné trávení volného času, pomáhat jim s učením nebo zlepšovat jejich sociální začlenění. V nových prostorách na litoměřické adrese Dvořákova 959/1, kam se OÁZA nedávno v rámci Litoměřic přestěhovala, mají klienti od 6 do 26 let dveře otevřené každý všední den.

 

Více o činnosti litoměřického nízkoprahového klubu NADĚJE naleznete v reportáži Deníku.

 

Foto: Deník/Michaela Rozsypalová.


Méně...
 
Ke 30. narozeninám přeje Petr Ševčík

Ke 30. narozeninám přeje Petr Ševčík

Děkujeme

10.05.21 | Praha

Petr Ševčík je neodmyslitelnou součástí pražské NADĚJE, a to téměř 30 let. 


Více...
 
Ke 30. narozeninám přeje Petr Ševčík

Petr Ševčík je neodmyslitelnou součástí pražské NADĚJE, a to téměř 30 let. Petrův autentický projev a specifický smysl pro humor musel chytit za srdce každého, kdo se s ním alespoň na chvíli setkal. Petr má v NADĚJI naprosto nezastupitelné místo - šíří víru mezi lidmi, na které se společnost mnohdy dívá skrz prsty. Každou neděli pro ně pořádá bohoslužby v denním centru U Bulhara. Proto ani on nemůže chybět mezi těmi, kdo přejí pražské pobočce k 30. výročí. Tohle přání je ale výjimečné. My totiž víme, že i Petr v minulém týdnu oslavit svoje kulaté narozeniny. Vlastně ta třicítka tam také hraje roli, a to rovnou 2x. Takže náš milý Ševčo, přejeme Ti stále srdce na dlani, ještě mnoho let a ušlapaných kilometrů v terénu a hlavně velkou nálož zdraví!

 

Popřejte NADĚJI k 30. výročí i vy https://www.darujme.cz/vyzva/1202041

Děkujeme!


Méně...