Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Den otevřených dveří v denním centru U Bulhara

Den otevřených dveří v denním centru U Bulhara

aneb člověkem bez domova na zkoušku

08.10.18 | Praha

Přijďte a poznejte prostředí, kde lidé bez domova hledají nejen útočiště, ale mohou zde bezpečně přečkat mrazy a vyhledat pomoc odborných pracovníků. Poznejte prostředí denního centra  a posuďte sami... jsou to předsudky, nebo je opravdu tak nechutné, špinavé a ponižující?


Více...
 
Den otevřených dveří v denním centru U Bulhara

Přijďte a poznejte prostředí, kde lidé bez domova hledají nejen útočiště, ale mohou zde bezpečně přečkat mrazy a vyhledat pomoc odborných pracovníků. Poznejte prostředí denního centra a posuďte sami... jsou to předsudky, nebo je opravdu tak nechutné, špinavé a ponižující? Máte zájem být chvíli naším klientem? Chcete zjistit a zkusit jaký je to pocit, požádat o pomoc a projít krůček po krůčku prvním dnem klienta, který se lusknutím prstu octne na ulici? Nebo jste jedni z těch, kterým se to nemůže stát?  Ochutnejte čaj, jídlo, popovídejte si se sociálním pracovníkem. Staňte se na půl dne klientem nízkoprahového denního centra se vším všudy. V pátek 26. října v době od 8.30 do 12.00 bude středisko plně k dispozici lidem, kteří chtějí zjistit více o naší práci a na vlastní kůži prožít pár chvil v centru, kde se denně vystřídá 180 lidí bez domova. V tuto dobu nebudou na středisku přítomni klienti. Středisko bude otevřeno pouze pro veřejnost. Využijte tedy jedinečnou možnost a poznejte prostředí, kde se každý den reálně odehrávají desítky životních příběhů. Těšíme se na Vás!


Méně...
 
V NADĚJI očkovali proti vzteklině

V NADĚJI očkovali proti vzteklině

03.10.18 | Liberec

Ráno 1. října to před libereckou NADĚJÍ vypadalo jako v čekárně u veterináře. Lidé bez domova zde čekali na očkování svých psů proti vzteklině zdarma. Psy přišel do NADĚJE naočkovat veterinář MVDr. David Nejedlo, ředitel ZOO Liberec.


Více...
 
V NADĚJI očkovali proti vzteklině

Ráno 1. října to před libereckou NADĚJÍ vypadalo jako v čekárně u veterináře. Lidé bez domova zde čekali na očkování svých psů proti vzteklině zdarma. Psy přišel naočkovat do NADĚJE veterinář MVDr. David Nejedlo, ředitel ZOO Liberec.

 

Psy, případně další domácí miláčky, mají často i lidé bez domova. Pro potěšení či jako nepostradatelnou obranu svých provizorních příbytků. Očkování těchto zvířat brání rozšíření vztekliny mezi hospodářskými zvířaty i volně žijícími živočichy, ale především pomáhá předcházet nákaze lidí.

 

„Zdravá zvířata, zdraví lidé." Pod tímto heslem od roku 2009 pracuje česká obecně prospěšná společnost Veterináři bez hranic ČR. Stejně jako v předchozích letech i letos se členové a dobrovolníci připojili ke Světovému dni boje proti vzteklině, který je připomínán v desítkách zemí světa 28. září. V Liberci probíhá spolupráce s Nízkoprahovým centrem NADĚJE a Městskou policií Liberec.


Méně...
 
Jakou cenu má lidský život?

Jakou cenu má lidský život?

26.09.18 | Naděje | Ilja Hradecký

Kdesi uprostřed Indického oceánu prožívá těžké chvíle osamělý námořník. Přežil prudkou bouři, která poškodila loď. Leží


Více...
 
Jakou cenu má lidský život?

Rumunští uprchlíci na pražském Nádraží Holešovice v létě 1990. První lidé, jimž pomohla NADĚJE. Foto Karel Cudlín
Rumunští uprchlíci na pražském Hlavním nádraží v létě 1990.
První lidé, jimž pomohla NADĚJE.

Foto Karel Cudlín

 

Kdesi uprostřed Indického oceánu prožívá těžké chvíle osamělý námořník. Přežil prudkou bouři, která poškodila loď. Leží vážně zraněný v podpalubí tisíce kilometrů od nejbližšího pobřeží. Neovladatelné plavidlo se zlomeným stěžněm se už několik dní zmítá ve vlnách.

 

Indický námořní důstojník se účastnil závodu v sólové plavbě kolem světa. Vydal se na moře v jachtě starší konstrukce bez moderní navigační techniky. Podobně jako ostatní, taková jsou pravidla. Podařilo se mu alespoň vyslat zprávu o nehodě. Organizátoři závodu hned zmobilizovali pomoc. Vzlétla dvě vojenská letadla, jedno indické, druhé australské. Francouzští rybáři, kteří byli nejblíž, změnili kurs a vydali se na záchranu. Po několika dnech se podařilo trosečníka zachránit.

 

Na pomoci se tedy podíleli Australané, Novozélanďané, Francouzi a Indové. Stálo to veliké peníze, vlády je na záchranu člověka vynaložily. Skvěle se zachoval také jeden z námořníkových soupeřů, Ir, který obrátil svou jachtu na pomoc. Nikdo z nich se nerozhodoval podle národnosti, vyznání nebo barvy pleti. Prostá lidská solidarita.

 

Nevíme, co onoho muže vedlo k tak riskantnímu podniku. Snad touha po slávě? Po dobrodružství? Šlo o peníze? Jisté je, že se rozhodl sám a že jako zkušený námořník věděl, do jakého rizika jde. Nikdo si nekladl otázku, jestli si pomoc zaslouží. Nikdo ho neodsoudil. Lidé se dokázali spojit na jeho záchranu.

 

Cena lidského života je v tomto případě hodně vysoká, vyjádřeno v penězích. Celkové náklady na záchranu tohoto člověka asi nikdo nespočítá.

 

Před necelými deseti lety mnou otřásla jiná událost. Jednoho zimního večera se v Dejvicích na chodníku zhroutil muž. Kolemjdoucím jen stačil říct, že je mu nevolno. Pro ně to byl pouhý opilec, co upadl a patří na záchytku. Trvalo dlouho, než přijela záchranka, kterou zavolali až strážníci. Resuscitace nebyla úspěšná, zemřel na místě na infarkt. Ten muž byl významným, světově proslulým architektem. Jmenoval se Jan Kaplický. Snad by byl nemusel zemřít, kdyby nedostal cejch opilce. Možná by stačilo jen málo empatie a ten člověk by žil. Nechci soudit. Chci jen ukázat, že někdy může stačit k záchraně života docela málo. Třeba jen trocha soucitu.

 

Středozemní moře je nám mnohem blíž, než byl onen trosečník Australanům, a přesto v něm hynou stovky lidí bez pomoci. Je nám zatěžko postarat se o několik cizích sirotků. Ano, jsou nám cizí. Ale indický námořník nebyl francouzským rybářům méně cizí.

 

Nemusíme však chodit ani tak daleko. V naší blízkosti umírají lidé a my jsme k tomu lhostejní. Jsme si cizí. Na našich ulicích, přímo mezi námi umírají bez pomoci a bez povšimnutí desítky lidí bez domova. Jiní se stávají obětí násilí. A není ojedinělé, že někdy bývají usmrceni velmi trýznivým způsobem.

 

Jaká je cena člověka? Závisí snad na jeho výkonnosti, na jeho postavení, barvě pleti, na jeho náboženském vyznání? Ve společnosti zaměřené na výkon a moc se zdá, že nemá každý člověk stejnou cenu. A přesto chráníme dítě, i když nevytváří finančně vyčíslitelné hodnoty, pečujeme o své blízké seniory, i když (už) nejsou ekonomicky produktivní.

 

Jaká je cena lidského života? Mám za to, že hodnota lidského života je v životě samém. V životě jako takovém. V životě, který je darem. Život si zaslouží být chráněn.

 

Ilja Hradecký je zakladatel a emeritní ředitel NADĚJE.


Méně...
 
František Segrado a NADĚJE

František Segrado a NADĚJE

25.09.18 | Ústředí NADĚJE

Patron naší pobočky ve Vsetíně, František Segrado natočil s našimi zaměstnanci věci pozoruhodné.


Více...
 
František Segrado a NADĚJE

Patron naší pobočky ve Vsetíně, František Segrado natočil s našimi zaměstnanci věci pozoruhodné.

Víte například, k čemu mohou sloužit šipky na podlaze, nebo co lze vyrobit v rámci recyklace? Podívejte se k nám! Nabízíme skvělé průvodce.

https://www.youtube.com/watch?v=Y8898fXvFh8


Méně...
 
TÝDEN S NADĚJÍ 2018

TÝDEN S NADĚJÍ 2018

Mise splněna

24.09.18 | Vsetín

Celý uplynulý týden patřil akci Týden s NADĚJÍ, kterou připravila vsetínská pobočka. Úkol pro nás všechny,


Více...
 
TÝDEN S NADĚJÍ 2018

Celý uplynulý týden patřil akci Týden s NADĚJÍ, kterou připravila vsetínská pobočka. Úkol pro nás všechny, kteří jsme se na akci podíleli, zněl jasně: „Napříč generacemi poukázat na skutečnost, že lidé s mentálním a kombinovaným postižením nepotřebují soucit, ale náš respekt a přijetí.“


Slovo "naděje" během jednoho týdne zaznělo určitě více jak tisíckrát. Mluvilo se, diskutovalo, četlo, psalo i poslouchalo. Nechali jsme veřejnost nahlédnout do našich služeb, představili filmy o tématech lidí s hendikepem a spustili mobilní aplikaci Pomáhej pohybem. Uspořádali jsme řadu workshopů, koncertů a divadelních představení a pokřtili nový videospot o sociálních službách vsetínské NADĚJE.

Naše počínání už přineslo první ovoce. Pracujeme na rozvoji spolupráce se vsetínskými školkami a školami formou edukačních programů a společných aktivit. Rádi bychom tak našli cestu k propojení obou světů - toho s  hendikepem a toho bez něj. 

Všichni, kteří se jakoukoliv formou zapojili do Týdne s NADĚJÍ - ať už to byla podpora nákupem kabelky, výrobků z dílny nebo účastí na některé z mnoha akcí - pomohli NADĚJI dostat se do povědomí lidí a zase se o kousek přiblížit cíli, kterým je odstraňování předsudků a rovnoprávný postoj k lidem s mentálním hendikepem.

Po týdnu představování, debat, hledání vzájemné spolupráce a možných cest vedoucích k odstraňování bariér vidíme, že mise NADĚJE byla splněna!


Přidruženou hodnotou bylo posunutí hranic každého z nás v NADĚJI. S trochou nadsázky můžeme říci, že Týden s NADĚJÍ byla neplánovaně zároveň naše teambuildingová akce, která posílila naši sounáležitost, loajalitu i komunikaci a vedla ke zjištění, že jsme schopni zvládnout víc, než si myslíme.

Možná, že během celého týdne nebylo vše dokonalé, ale bylo to od nás všech od srdce. Slovy patrona vsetínské NADĚJE, charismatického Františka Segrada: „V životě lidském je naděje někdy to poslední, co zbývá. Ale vsetínská NADĚJE dává hodně lidem možnost znovu zařadit se do života. A proto jim držme palce!“

My vám za tuto podporu moc děkujeme! Byl to úžasný týden - Týden s NADĚJÍ 2018.

 

Děkujeme všem, kteří nám pomohli:

Tým NADĚJE Vsetín a Otrokovice s týmem dobrovolníků

Dům kultury Vsetín

Kino Vatra Vsetín

Divadlo v Lidovém domě Vsetín

Alcedo Vsetín

Metrostav

Večerka V Uličce Valašské Meziříčí

Marek Bednařík

HM OGAŘI, s.r.o.

Malování na obličej Valašsko

ZUŠ Vsetín – divadelní obor

Rytmus pro život

Lucie Redlová & Garde

Dareband

Céline Bossu

Jinan music

Docuku

Boca Fuego

Roman Šterba - ROLAY

Reklamní agentura GD3D

Týden s NADĚJÍ proběhl ve spolupráci s Městem Vsetín a pod záštitou starosty Města Vsetína ve dnech 17. – 21. 9. 2018.

Odkazy na youtube:

 

https://www.youtube.com/watch?v=oVWixBXWIa4&feature=player_embedded

 

https://www.youtube.com/watch?v=Y8898fXvFh8&t

 


Méně...
 
Svátek Alzheimerovy rodiny

Svátek Alzheimerovy rodiny

21.09.18 | Lidé ve stáří | Kateřina Pivoňková

„Prosím, zaveďte mě do koupelny, já jsem tady dnes poprvé,“ říká paní Jiřina pečovatelkám v domově pro lidi s Alzheimerovou


Více...
 
Svátek Alzheimerovy rodiny

„Prosím, zaveďte mě do koupelny, já jsem tady dnes poprvé,“ říká paní Jiřina pečovatelkám v domově pro lidi s Alzheimerovou demencí, přestože zde bydlí víc než půl roku. Pečovatelky ji trpělivě doprovázejí a snaží se jí dodat klid a pohodu. Díky jejich zkušenostem a empatii se to daří.

 

Máme tu Mezinárodní den Alzheimerovy choroby 21. září. Poslední Zpráva o stavu demence vydaná Českou alzheimerovskou společností říká, že v České republice 1 ze 13 lidí starších 65 let, 1 z 5 lidí starších 80 let a 1 ze 2 lidí starších 90 let trpí demencí. Při tom množství je na místě připomenout, že i když někdo žije s demencí, pořád je to on se svojí minulostí, přítomností i budoucností. Místo, kde žije, možná už nepoznává, ale rád by tady s námi dobře dožil.

 

Dnes máme příležitost uvědomit si velikou sílu a vytrvalost lidí, kteří se starají o nemocné. Vytrvalost dospělých dětí, vnuků, přátel a bývalých kolegů, kteří rozumějí tomu, proč jejich blízký nemluví, nebo třeba opakuje stále stejné věty. Snaží se pochopit jeho vnitřní život a neustávají ve snaze dobře vnímat, co je důležité. Jsou přítomní, i když je to těžké. Potřebují porozumět průvodním jevům nemoci, překonat pocit „on mi to snad dělá naschvál“. Stojí je to nepředstavitelné množství energie.

 

Dnes máme také příležitost vyzdvihnout práci pečovatelů, zdravotníků a sociálních pracovníků, kteří se starají o lidi s demencí. Musí prokazovat velkou laskavost a vlídnost, šířit klidnou atmosféru, přemýšlet o důvodech nejrůznějších projevů chování.

 

V červenci vydala organizace Alzheimer Europe zprávu, že spoluzakladatel Microsoftu a filantrop Bill Gates oznámil úmysl investovat 30 milionů dolarů do výzkumu a inovací pro dřívější a lepší diagnostiku Alzheimerovy demence. K projektu zve i další filantropy a doufá, že dojde k hlubšímu propojení mezi akademickým výzkumem a spolehlivou, dostupnou diagnostikou. Článek mluví o „venture“ filantropii, tedy investiční dobročinnosti, která musí být strategická a efektivní.

 

Zpráva je to více než dobrá! Bude potřeba mnoha aktérů a velkých hráčů světové vědy, medicíny i politiky, aby včasná diagnóza byla samozřejmostí. Vývoj nových léků i nefarmakologických metod a přístupů by měl zajímat každého z nás, kdo doufáme v pěkný život ve vyšším věku.

 

Ta nemoc je tu s námi. Patří k naší vyspělé společnosti a my se budeme muset naučit s ní žít a počítat. Nemoc je to ale zvláštní a zvláštním způsobem mění život nejen nemocného, ale i jeho blízkých. Každý nemocný a především každý pečující potřebuje informace, podporu a pomoc. Na demenci nesmí nikdo zůstat sám.

 

Kateřina Pivoňková je ředitelka pobočky NADĚJE ve Zlíně.

 

 


Chcete-li podpořit služby pro lidi ve stáří, můžete přispět darem.


Méně...