Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Takhle pomáhá projekt NEJDŘÍV STŘECHA

Takhle pomáhá projekt NEJDŘÍV STŘECHA

Reportáž České televize v rámci Giving Tuesday

19.12.18 | Praha

Podívejte se na rozhovory se ženami, které díky projektu NEJDŘÍV STŘECHA našly v nouzi ubytování v azylovém domě NADĚJE.


Více...
 
Takhle pomáhá projekt NEJDŘÍV STŘECHA

Podívejte se na rozhovory se ženami, které díky projektu NEJDŘÍV STŘECHA našly v nouzi ubytování v azylovém domě NADĚJE.

 

od 3:45:05

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10101491767-studio-ct24/218411058071216?fbclid=IwAR3evzyb9Y7p6e4YT2IY0iFGmTM7fWXv37_BSi7yxySxXQbSoQMPc5fyfJ0

 

 

Přispět na projekt můžete stále i v dárcovské výzvě Vojtěcha Sedláčka.

 

https://www.darujme.cz/vyzva/1200663

 

Děkujeme Vám!


Méně...
 
DARUJTE NOHY V TEPLE lidem bez domova

DARUJTE NOHY V TEPLE lidem bez domova

Zní to jako banalita? Ale není!

12.12.18 | Praha

Až takhle to může skončit…


Více...
 
DARUJTE NOHY V TEPLE lidem bez domova

Až takhle to může skončit…

Pán přišel jedné noci sám do střediska U Bulhara (skutečně po svých!), když jsme zjistili, v jakém stavu jeho nohy jsou, okamžitě jsme volali rychlou záchrannou službu a ta ho odvezla. O jeho dalším osudu se nám již nepodařilo nic dozvědět. Vzhledem ke stavu omrzlin se ale domníváme, že byla nutná amputace. Pán pro nás zůstal anonymní, ale ne cizí. Často si na něj vzpomeneme a ze všech sil se snažíme zabránit tomu, aby se něco podobného opakovalo – NOHY V TEPLE jsou tím nejschůdnějším řešením. DAROVAT je můžete i vy!

 

DARUJI TEĎ

 

K dnešnímu dni dárci věnovali 35 743 Kč z cílové částky 213 000 Kč, za kterou můžeme nakoupit 1000 párů ponožek a 500 párů bot. Nebo pořídit komplet jednoho páru bot + dvoje ponožky pro 1/3 z počtu 1500 osob bez domova, kterým jsme schopni během zimního období poskytnout službu v denních centrech a na ulici.

 

Děkujeme vám!


Méně...
 
Připomínáme si 24. výročí ordinace pro lidi bez domova

Připomínáme si 24. výročí ordinace pro lidi bez domova

Není sice kulaté ale i tak je významné!

11.12.18 | Praha

Ordinaci praktického lékaře jsme otevřeli v prosinci 1994 a byla to první ordinace svého druhu v ČR. 


Více...
 
Připomínáme si 24. výročí ordinace pro lidi bez domova

Ordinaci praktického lékaře jsme otevřeli v prosinci 1994 a byla to první ordinace svého druhu v ČR. Péči o zdraví vnímáme od vzniku NADĚJE jako nezbytnou součást služeb pro lid bez domova. Lidé přežívající na ulici se často potýkají se zdravotními problémy, které si běžně ani nedovedeme představit. Velmi jsme proto usilovali i o další specializace. Postupem času se nám podařilo ordinaci rozšířit o gynekologickou, stomatologickou a psychiatrickou odbornost. Lékaři v ordinacích ošetří denně průměrně 19 osob.

 

A horká novinka! Značně rozšířené mezi lidmi bez domova jsou i kožní choroby a proto máme velkou radost z toho, že nás před několika měsíci oslovil o spolupráci dermatolog, pan profesor Petr Arenberger. Jako dobrovolník nám přichází na pomoc jednou za 14 dní. Nejčastěji řeší zhoršené kožní rány a konzultuje různé problémy jako např. podezření na růži, svrab atp. Velkou oporou je nám také v jednání o hospitalizaci v nemocnici pro pacienty, kteří to opravdu nutně potřebují.

 

Ordinace se nacházejí v denním centru v ulici U Bulhara. Lidé se tam mohou mj. osprchovat a vyměnit si oblečení, což má před návštěvou lékaře velký význam. 

 

I když se to na první pohled nezdá, se zdravotní péčí souvisí i naše právě probíhající kampaň DARUJTE NOHY V TEPLE. Pokud mají lidé bez domova ponožky a dobré boty, nehrozí jim tolik různých zdravotních komplikací, teď v zimě hlavně omrzliny.    

 

Prosíme, pomozte nám je ochránit!

DARUJI TEĎ

Děkujeme Vám!


Méně...
 
Lidská práva jako výbava na cestu

Lidská práva jako výbava na cestu

10.12.18 | Lidé s handicapem | Kateřina Pivoňková

První článek Všeobecné deklarace lidských práv začíná: „Všichni lidé rodí se svobodní a sobě rovní v důstojnosti a právech.“


Více...
 
Lidská práva jako výbava na cestu

První článek Všeobecné deklarace lidských práv začíná: „Všichni lidé rodí se svobodní a sobě rovní v důstojnosti a právech.“

 

Marek se před dvaceti lety narodil svobodný a ostatním rovný v důstojnosti a právech. Bylo to zjevné postižení miminka, osamělost mladé maminky, nebo nedostatek rodinné soudržnosti, co dostalo malého Marka do kojeneckého ústavu a pak do dětského domova? Nenaplnilo se jeho právo na dětství v původní rodině, ani na inkluzivní vzdělávání mezi ostatními dětmi. Přestože celé dětství a dospívání strávil v institucích, naštěstí se mu dostalo laskavé péče. Jeho vychovatelé uměli pracovat s dítětem s lehkým mentálním postižením s autistickými rysy a poruchami přizpůsobení.

 

Pak přišla dospělost a s ní „dobrý úmysl“ na omezení svéprávnosti. Návrh zněl: omezit Marka při jednáních s institucemi, při řešení vlastního bydlení a určení místa pobytu a také při nakládání s finanční hotovostí. To Marek už několik měsíců žil v chráněném bydlení. Tady jsme uvažovali jinak. Ať je Marek svobodný a rovný ostatním v důstojnosti a právech. S pomocí to dokáže a je to správné.

 

Soudkyně okresního soudu tak rozhodla. Marek uzavřel se zlínskou NADĚJÍ smlouvu o nápomoci při rozhodování a právním jednání. Žádné omezení svéprávnosti se nekoná. Žije svůj život svobodně a zodpovědně tak, jak sám uváží. Soudkyně hleděla víc ke svobodě a lidskému právu na důstojnost, než na posudky, staré zátěže, obavy ze zneužití. Pro všechny účastníky to znamenalo mimořádnou zkušenost.

 

Je to jen jeden příběh, jeden život jednoho mladého muže.

 

Přední česká filosofka 20. století Božena Komárková ve své knize Lidská práva píše: „Lidská práva od svých osvícenských počátků až po poslední dokumenty OSN jsou výbavou člověka na cestu nedokonalým světem a pomocí, aby mohl žít odpovědně. Svoboda je těžkým darem.“

 

Lidská práva jako výbava na cestu – zvláštní obraz, tak aktuální. Jsou výbavou sociálním pracovníkům, když se vydávají na společnou cestu se svými klienty. Jsou navigací všem, kteří rozhodují o druhých lidech. K 70. výročí podpisu Všeobecné deklarace lidských práv si můžeme přát: Pojďme tuhle výbavu používat, když vedeme debatu o sociálním bydlení, o inkluzivním vzdělávání, o problému uprchlictví, o podmínkách života ve vyloučených lokalitách. Svoboda, ve které žijeme, je totiž těžkým darem. Žádá po nás, abychom ji přáli a vymáhali i pro druhé.

 

Kateřina Pivoňková je ředitelka pobočky NADĚJE ve Zlíně.

 

 


 


Jsme vděčni za každý příspěvek na služby pro lidi s handicapem.

 


Méně...
 
Jdeme do finále, pomůžete?

Jdeme do finále, pomůžete?

10.12.18 | Nedašov

Děkujeme všem, kdo nás podpořili svým hlasem v projektu ČSOB pomáhá regionům, ve kterém usilujeme o získání finančních


Více...
 
Jdeme do finále, pomůžete?

Děkujeme všem, kdo nás podpořili svým hlasem v projektu ČSOB pomáhá regionům, ve kterém usilujeme o získání finančních prostředků na venkovní rehabilitační trenažéry. Právě se posouváme do jeho hlavní části. Na www.csobpomaharegionum.cz můžete vidět náš medailonek, v němž jsme se v 90 vteřinách snažili představit život v NADĚJI. Pravidla projektu jsou jednoduchá, kdo vybere nejvíce prostředků od veřejnosti, obdrží nejvyšší částku od ČSOB. Pokud chcete pomoci našim klientům zvýšit možnosti rehabilitace, můžete přispět jakoukoli finanční částkou na číslo sbírkového účtu 101 7777 101/0300. Důležitý je variabilní symbol - ten náš je 20186306. Nebo nás můžete podpořit formou ONLINE mechanismu na webových stránkách www.csobpomaharegionum.cz. Sbírka finančních prostředků probíhá do 6. ledna 2019.

Máte-li zájem o potvrzení o daru, kontaktujte nás na čísle 778 718 593. Jestliže svůj příspěvek pošlete přes ONLINE bránu a vyplníte potřebné údaje, bude Vám potvrzení vystaveno po ukončení sbírky.

Srdečně děkujeme za jakoukoliv podporu.


Méně...
 
Podívejte se, „jak to chodí“ v našem středisku U Bulhara

Podívejte se, „jak to chodí“ v našem středisku U Bulhara

a DARUJTE NOHY V TEPLE lidem bez domova

07.12.18 | Praha

S letošním zimním počasím je to jako na houpačce, chvíli mrzne, pak je lépe, ale zase prší. Takové teplotní výkyvy nohám nesvědčí.


Více...
 
Podívejte se, „jak to chodí“ v našem středisku U Bulhara

S letošním zimním počasím je to jako na houpačce, chvíli mrzne, pak je lépe, ale zase prší. Takové teplotní výkyvy nohám nesvědčí. Boty, často prošoupané, promoknou, nohy provlhnou, pak prochladnou, ani ponožky si nelze vyměnit a malér je na světě. Nemáme zásoby, abychom mohli každému člověku bez domova na ulici poskytnout, co potřebuje, ale pomáháme, jak se dá. Nakoukněte do našeho šatníku a pomozte s námi - DARUJTE NOHY V TEPLE

 

Zatím jsme vybrali 31 078 Kč z cílové částky 213 000 Kč, za kterou můžeme nakoupit 1000 párů ponožek a 500 párů bot. Nebo pořídit komplet jednoho páru bot + dvoje ponožky pro 1/3 z počtu 1500 osob bez domova, kterým jsme schopni během zimního období poskytnout službu v denních centrech a na ulici.

 

Všem dárcům srdečně děkujeme a vás prosíme: přispějte také.

 

DARUJI TEĎ

 

Vážíme si toho! 


Méně...