Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Chráněné bydlení na Letné oslavilo 25 let

Chráněné bydlení na Letné oslavilo 25 let

05.09.23 | Zlín

Akce pro všechny naše sousedy, kolemjdoucí, pracovníky současné i bývalé, klienty, rodiny klientů a podporovatele. Takové bylo Sousedění, kde jsme zároveň oslavili 25 let chráněného bydlení na Letné. 


Více...
 
Chráněné bydlení na Letné oslavilo 25 let

V minulých letech jsme uspořádali mnoho Zahradních slavností. Vždy je připravovali pracovníci služeb pro klienty a každá jedna byla v duchu zábavy, aktivit, muziky, grilování, léta.

 

Letos jsme se rozhodli ze Zahradní slavnosti udělat Sousedění a při té příležitosti oslavit 25. narozeniny chráněného bydlení na Letné. Pracovníci všech tří služeb pro osoby s mentálním hendikepem tak spojili síly a tentokrát společně sklienty připravili den pro sousedy z Letné. A přestože nám počasí příliš nepřálo a od mnohého jsme museli kvůli dešti upustit, bylo nakonec i tak co vidět, vyzkoušet, zažít i ochutnat.

 

Zahradou chráněného bydlení se linula muzika z aparatury našich DJs a když zrovna klienti nevařili kávu, tak obsluhovali výčep. Kdo chtěl, mohl nahlédnout do chráněného bydlení, kde také zájemce provázeli jeho obyvatelé.

 

Venku byla možnost nakoupit si výrobky z dílen, prohlédnout fotky a informační panely o jednotlivých službách, prolistovat kroniky a zavzpomínat na uplynulé roky ve službách i na Letné jako takové. Ještě více se pak zájemci mohli dozvědět v informačním stánku, kde byly k dispozici kolegyně pro rozhovory o činnosti našich služeb, ale také o právech klientů, sebeobhájství, nabízely podpůrné materiály a odborné publikace.

 

V prostorách dílen se pak mohli návštěvníci zapojit do workshopů a vyzkoušet si výrobu a zpracování ručního papíru nebo pletení košíků z pedigu. Své místo tu měly také sportovní aktivity, kde bylo možné vyzvat sportovce našeho sportovního klubu SK Berani Naděje Zlín na zápas ve stolním tenisu či šipkách. Zajímavá byla také virtuální realita, prostřednictvím které bylo možné nahlédnout do reálného prostředí nejrůznějších zaměstnání. Za tuto zkušenost děkujeme TIC Zlín.

 

Odpoledne se umoudřilo počasí, zahradou zavoněl oheň a špekáčky, které jsme si mohli vychutnat spolu s výborným ajvarem a kečupem od Podravky. Všem chutnalo a my moc děkujeme.

 

Oslavenci z chráněného bydlení slavnostně rozkrájeli dort, nad kterým se nakonec potkala spousta lidí – pracovníků stávajících i bývalých, klientů, sousedů, partnerů, rodin nebo jen kolemjdoucích, kteří využili příležitosti a nahlédli do našich služeb. Snad se nám podařilo ukázat a přiblížit co, jak a proč děláme, že je to práce důležitá a přínosná. A že zase za rok se bude na co těšit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Méně...
 
Projekt NEJDŘÍV STŘECHA stále pomáhá

Projekt NEJDŘÍV STŘECHA stále pomáhá

01.09.23 | Praha

Eva (34 let) byla propuštěná z opakované hospitalizace v psychiatrické nemocnici. Její rodina s ní nechtěla a nadále nechce být v kontaktu. K úhradě bydlení neměla dostatek financí...


Více...
 
Projekt NEJDŘÍV STŘECHA stále pomáhá

Eva (34 let) byla propuštěná z opakované hospitalizace v psychiatrické nemocnici. Její rodina s ní nechtěla a nadále nechce být v kontaktu. K úhradě bydlení neměla dostatek financí. Její invalidní důchod, který činil přes 3.000 Kč k tomu nestačil, protože z něj hradila výživné na syna a nákup léků. Evu zachránil před propadem na ulici projekt Nejdřív střecha, který jí uhradil bydlení v azylovém domě pro ženy. Bydlení Evě umožnilo návštěvy psychiatra, pravidelné užívání léků, hrazení alimentů a vyřízení dávek pomoci v hmotné nouzi.

 

Už 1000 Kč může pomoci vyřešit situaci člověka, který se právě ocitl na ulici. Už tři týdny střechy nad hlavou mohou pomoci vyřešit akutní krizovou situaci člověka, který právě ztratil domov. Více než polovina lidí bez domova, kteří se zapojili do projektu, dokázala svou situaci zlepšit.

 

Projekt NEJDŘÍV STŘECHA by nebylo možné realizovat bez dárců. Na www.nejdrivstrecha.cz se můžete podívat, kolik peněz už bylo vybráno, kolik použito a kolik zbývá. Veškeré získané prostředky od dárců jdou na ubytování. Projekt administruje Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.   

 

Využijte 1. září k darování střechy nad hlavou. Děkujeme. 

https://www.darujme.cz/projekt/1200628


Méně...
 
Na e-shopu připravujeme novinku

Na e-shopu připravujeme novinku

30.08.23 | Praha

Něco se chystá! Máme pro vás překvapení, které odtajníme během pár týdnů. Prozradíme jen, že se bude týkat našeho e-shopu a předních českých...


Více...
 
Na e-shopu připravujeme novinku

Něco se chystá!  

 

Máme pro vás překvapení, které odtajníme během pár týdnů. Prozradíme jen, že se bude týkat našeho e-shopu a předních českých street artových umělců jako je třeba právě Michal Škapa.  

 

S Michalem jsme se sešli v jeho ateliéru v MeetFactory a setkání to bylo velmi příjemné. Provedl nás a ukázal širokou škálu svých děl, nad kterými jsme často stáli doslova v úžasu. Michal nás už v minulosti svými díly několikrát podpořil a my jsme moc rádi, že se pro to rozhodl i tentokrát. A víte proč? Protože „ulice pomáhá ulici“.  

 

Výtvarník Michal Škapa tvořící pod pseudonymem Tron je jeden z nejvýraznějších českých street artistů. Jeho muraly můžete čím dal častěji potkat i v ulicích Prahy. Například KOSMOS u pražského letiště je jedním z největších muralů v evropském i celosvětovém měřítku. Letos vystavoval svá díla třeba v Norsku. Jeho práce je pestrá a dalo by se o ni psát donekonečna. Více se o ni můžete dozvědět na jeho webovkách http://www.michalskapa.cz/ 

 

Děkujeme našemu velkému podporovateli Jirkovi Šourkovi, který nás už po řadu let uměleckým světem provází a podporuje naši činnost směrem k lidem bez domova. Hlavně díky němu jsme mohli poznat Michalovu skvělou tvorbu.  

 

Těšte se společně s námi. 

 

Michal Škapa a Jiří Šourek


Méně...
 
Tvoříme lepší budoucnost mladých lidí

Tvoříme lepší budoucnost mladých lidí

29.08.23 | Klášterec nad Ohří

V našem nízkoprahovém zařízení pracujeme s dětmi a mladými lidmi od 6 do 26 let. Většina našich klientů pochází z vyloučené lokality a nefunkčních rodinných prostředí.


Více...
 
Tvoříme lepší budoucnost mladých lidí

V našem nízkoprahovém zařízení pracujeme s dětmi a mladými lidmi od 6 do 26 let. Většina našich klientů pochází z vyloučené lokality a nefunkčních rodinných prostředí.

 

Naše pracovnice jim poskytují nejen péči a zázemí, ale rovněž šanci na lepší budoucnost.

 

Jedním z povzbudivých příkladů z praxe je příběh Simony, která navštěvovala náš klub. Vedle nevhodných podmínek – jako byly štěnice a švábi v bytě, kde žilo 15 lidí – čelila obtěžování ze strany svého švagra a budoucího nevlastního otce.

 

Báli jsme se, že i přes veškerou snahu se jí nepodaří z této situace uniknout, avšak nakonec to díky naší pomoci zvládla. Našla si přítele, zaměstnání a přestěhovala se mimo vliv rodiny do Liberce.

 

Každý podobný případ představuje malý zázrak, který potvrzuje, že naše práce má opravdu smysl.


Méně...
 
Denní stacionář pro osoby s demencí oslavil 10 let

Denní stacionář pro osoby s demencí oslavil 10 let

24.08.23 | Zlín

Před deseti lety 1. 8. 2013 se poprvé otevřel Denní stacionář pro osoby s demencí NADĚJE Zlín a my jsme moc rádi, že jsme mohli toto významné jubileum oslavit společně.


Více...
 
Denní stacionář pro osoby s demencí oslavil 10 let

Před deseti lety 1. 8. 2013 se poprvé otevřel Denní stacionář pro osoby s demencí NADĚJE Zlín a my jsme moc rádi, že jsme mohli toto významné jubileum oslavit společně.

 

Velmi nás potěšila návštěva náměstka primátora města Zlína pana Vojtěcha Volfa a paní Mgr. Lenky Pospíšilové z Magistrátu města Zlína. Přivítali jsme i zástupce z ostatních organizací, takže účast na oslavách byla opravdu hojná. Společně jsme mohli poblahopřát dennímu stacionáři všechno nejlepší a další úspěšná léta. Oslavu nám zpříjemnily výborné dorty z Cukrárny nejen Mrkvové DORTY, vlčnovské vdolečky a upečené slané pečivo od pracovnic z denního stacionáře. Klienti i pracovníci si zazpívali a zatančili u harmoniky a všem nám bylo velice hezky.

 

A jak to v denním stacionáři funguje? Naši službu může denně navštěvovat 10 klientů. Některé klienty dováží rodinní příslušníci, kteří o ně pečují, jiní využívají našeho dovozu. Díky naší službě mohou klienti zůstat v domácím prostředí déle. Pečující mohou chodit do práce a skloubit osobní život s péčí o své blízké.

 

Od založení jsme poskytli péči 193 klientům. Někteří k nám docházeli/dochází dlouhá léta, pro jiné to byla krátká doba, dokud to jejich zdravotní stav dovoloval. Součástí naší péče je i sociální poradenství rodinám v nelehkých a psychicky náročných chvílích, které při péči nastávají.

 

 

 

 

 


Méně...
 
Výsledek kampaně Daruj koupelnu ženám bez domova

Výsledek kampaně Daruj koupelnu ženám bez domova

24.08.23 | Praha

Máme opravdu velkou radost, že se s Vámi můžeme podělit o výsledek kampaně Daruj koupelnu ženám bez domova. Společně se nám podařilo vybrat více než 100%...


Více...
 
Výsledek kampaně Daruj koupelnu ženám bez domova

Máme opravdu velkou radost, že se s Vámi můžeme podělit o výsledek kampaně Daruj koupelnu ženám bez domova. Společně se nám podařilo vybrat více než 100% cílové částky, konkrétně skvělých 202 070 Kč.  

 

Nemalou zásluhu na úspěchu mají také zaměstnankyně azylového domu. Jejich „Aukce holek z Vršek“, ve které se dražily předměty osobního charakteru, nejen že vynesla krásných 13.022 Kč, ale také pomohla šířit povědomí o celé kampani i o problematice ženského bezdomovectví obecně.  

 

Děkujeme všem, kteří přispěli. Moc si vaší pomoci vážíme. Jakmile bude rekonstrukce dokončena, rádi se s vámi podělíme o novou podobu koupelny. 

 

A ještě připomínáme, že se 7.9. od 13 hodin koná v azylovém domě benefiční akce „Dobrý den, tady NADĚJE“, kam jste všichni srdečně zváni. Více informací o akci se dozvíte v naší FB události: https://www.facebook.com/events/511958031114802 

 

Těšíme se na viděnou.


Méně...