Archiv zpráv

Úvod  Pobočky  Ústředí NADĚJE  Obecné  Archiv zpráv
 
Ocenění pro našeho klienta

Ocenění pro našeho klienta

15.06.23 | Kadaň

Rádi bychom se podělili o skvělou zprávu. Pan Luboš, klient našeho chráněného bydlení v Kadani, se umístil na třetím místě v kategorii Kolega 2023 soutěže Stejná šance, která v Ústeckém kraji oceňuje osoby se zdravotním postižením za aktivní budování své pracovní kariéry.


Více...
 
Ocenění pro našeho klienta

Rádi bychom se podělili o skvělou zprávu. Pan Luboš, klient našeho chráněného bydlení v Kadani, se umístil na třetím místě v kategorii Kolega 2023 soutěže Stejná šance, která v Ústeckém kraji oceňuje osoby se zdravotním postižením za aktivní budování své pracovní kariéry.

 

Pan Luboš je klientem našeho chráněného bydlení od roku 2015. Před tím strávil více než 25 let v psychiatrické léčebně z důvodu diagnostikované histriónské poruchy osobnosti. Už od samého začátku měl přitom složitý start do života. Krátce po jeho narození mu zemřela maminka a první roky života pobýval v kojeckém ústavu. Později se kvůli svému postižení sluchu přestěhoval do internátní školy pro neslyšící.

 

Od svého příchodu do chráněného bydlení NADĚJE se s naší podporou rychle a šikovně přizpůsobil novému prostředí jak ve městě, tak ve sdílené domácnosti s dalším klientem. V roce 2017 se mu naskytla pracovní příležitost v sociálním podniku BOK & LK s.r.o, kde nastoupil na místo pomocného pracovníka v prádelně. Za své profesní výsledky nyní získal zmíněné ocenění.

 

Pan Luboš není jen skvělým kolegou, ale také talentovaným malířem a rád vyšívá. Jeho umělecká díla prezentujeme na veřejných akcích a v září bude mít výstavu na oslavě pěti let našeho chráněného bydlení v Klášterci nad Ohří.


Méně...
 
NADĚJE na konferenci FEANSTA

NADĚJE na konferenci FEANSTA

09.06.23 | Praha

V minulém týdnu náš oblastní ředitel Dan Svoboda a vedoucí projektu Housing Youth Katka Sehnoutková navštívili Stockholm...


Více...
 
NADĚJE na konferenci FEANSTA

V minulém týdnu náš oblastní ředitel Dan Svoboda a vedoucí projektu Housing Youth Katka Sehnoutková navštívili Stockholm.

 

Tohle krásné švédské velkoměsto totiž hostilo největší konferenci o bezdomovectví v Evropě. A protože i my se řadíme mezi více než 100 členských organizací FEANTSA, které pracují s lidmi bez domova, pozvání jsme ani letos neodmítli.  

 

Dan s Katkou navštívili zajímavé semináře i pracovní skupiny a načerpali poznatky organizací zabývajících se problematikou lidí bez domova napříč Evropou. V mezinárodním kontextu je vždy moc fajn pozorovat a porovnávat, jak to jinde dělají jinak. Necháme se inspirovat a pokud je to jen trochu možné, pokusíme se implementovat dobrou praxi do našich služeb.  

 

Tak snad zase za rok v nějakém jiném evropském městě na viděnou.

 


Méně...
 
Nový projekt Housing Youth

Nový projekt Housing Youth

07.06.23 | Praha

Rozjíždíme nový projekt Housing Youth - zabydlování mladých lidí ve věku 18 – 26 let, kteří mají zkušenost s životem na ulici...


Více...
 
Nový projekt Housing Youth

Rozjíždíme nový projekt Housing Youth - zabydlování mladých lidí ve věku 18 – 26 let, kteří mají zkušenost s životem na ulici a s užívání návykových látek. Pokud znáte někoho, komu by projekt mohl pomoci, můžete se ozvat na uvedené číslo naší kolegyni Katce Sehnoutkové. Ta ochotně poradí a poskytne o projektu víc informací. Zájemci se také mohou dostavit do našeho denního centra Bolzanova. 

 

„Velmi potřebným krokem, jak lidem pomoci je, naučit je "jak bydlet". Je to o to složitější, jelikož to je věc, kterou mnozí z nich ani nepoznali. V projektu Housing Youth se budeme snažit o to, aby ve svém bydlení úspěšně obstáli“, uvádí k projektu Katka.  

 

Přejeme projektu hodně úspěchů a těšíme se na další zprávy o zabydlování mladých lidí. 


Méně...
 
Zapiš se (nejen) Matějovi do života

Zapiš se (nejen) Matějovi do života

01.06.23 | Zlín

Sociální práce je o tom, že denně pomáháme ostatním. S klienty jsme ve chvílích radosti i smutku, organizujeme pro ně různé aktivity a snažíme se, aby každý den stál za to. Dnešní příspěvek není o klientech, ale o rodině našeho skvělého kolegy Michala Křižky, který potřebuje naši pomoc.


Více...
 
Zapiš se (nejen) Matějovi do života

Symbolicky jsme vybrali dnešní Mezinárodní den dětí pro napsání této zprávy. Rozhodli jsme se využít sílu internetu s jasným cílem – najít vhodného dárce kostní dřeně (nejen) pro Matěje. Ale pěkně popořádku.

Matěj je syn našeho kolegy Michala Křižky, který pracuje jako vedoucí přímé péče v sociálně terapeutické dílně. Matěj trpí velmi vzácnou poruchou krvetvorby, která se nazývá Diamond Blackfan anémie a akutně se pro něj hledá dárce kostní dřeně.  

 

V České republice je 56 náběrových míst, kde je možné se během chvilky zapsat do registru dárců kostní dřeně.

Dnes ve Zlíně startuje Mezinárodní filmový festival, kde můžete najít stánek ve kterém se lze zapsat do registru dárců kostní dřeně a změnit tak někomu život. Stánek bude na Mezinárodním filmovém festivalu po celou dobu jeho trvání (1. – 7. června 2023) a najdete ho u Mr. Coffee v parku Komenského.

 

Zapsáním do Českého národního registru dárců dřeně můžete někomu dát šanci na normální život. Půjdete do toho s námi? 


Méně...
 
Nízké mzdy v sociálních službách

Nízké mzdy v sociálních službách

31.05.23 | Praha

Sociální pracovníci se v Česku potýkají s výrazně podprůměrnou mzdou. To má dopad nejenom na jejich životní úroveň...


Více...
 
Nízké mzdy v sociálních službách

Sociální pracovníci se v Česku potýkají s výrazně podprůměrnou mzdou. To má dopad nejenom na jejich životní úroveň, ale i na to, že často odcházejí do jiných, lukrativnějších oborů a úřady a neziskové organizace jen těžko shánějí nové.  

 

„Bohužel i u našich pracovníků je výše mzdy velkým problémem. Na volná místa hledáme sociální pracovníky již několik měsíců a jedním z důvodů je velká náročnost práce a s tím spojené finanční ohodnocení práce. Z finančních důvodů nám také odešlo hodně kvalitních pracovníků v sociálních službách, zejména mužů, které na některých náročných místech nutně potřebujeme. Velká část našich zaměstnanců v Praze musí mít ještě druhou práci, alespoň na částečný úvazek, aby měli na nájem a nutné životní náklady. Pokud to druhou prací již řešit nelze (často je to velmi náročné), odcházejí ze sociálních služeb do jiného, lépe placeného, zaměstnání", uvádí k problému Petra Svobodová, naše personalistka.

 

My o špatných podmínkách informujeme prostřednictvím kampaně Stejná odměna

 

Na stejné problémy ohledně financování sociálních služeb odkazuje i projekt Neviditelní.

Více o projektu: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-resi-socialni-problemy-ale-sami-jim-celi-40431785


Méně...
 
Aukce holek z Vršek

Aukce holek z Vršek

22.05.23 | Praha

Slíbili jsme, že se do kampaně „Daruj koupelnu ženám bez domova“ tentokrát zapojí i tým zaměstnankyň azylového domu. „Holky z Vršek“...


Více...
 
Aukce holek z Vršek

Slíbili jsme, že se do kampaně „Daruj koupelnu ženám bez domova“ tentokrát zapojí i tým zaměstnankyň azylového domu. „Holky z Vršek“ opět ukazují svou kreativitu a srdce na pravém místě. Rozhodly se, že kampaň podpoří aukcí předmětů, které pro ně mají osobní význam.

 

Každý týden ve středu dopoledne po dobu šesti týdnů zveřejníme jeden předmět jedné „holky z Vršek“ s vyvolávací cenou. Aukce poběží pět dní, vždy do neděle, a Vy budete moct v komentářích přihazovat. S výhercem se pak spojíme a domluvíme osobní předání. Peníze bude možné předat buď osobně nebo posláním na účet kampaně. Jako první „vykopává“ už za dva dny Irena Burmeková, vedoucí azylového domu. Jakou věc k aukci si vybrala a proč? To se dozvíte už tuto středu 24.5.

 

“Práce v našem azylovém domě je spíše rodinná sešlost. Trávíme spolu čas i mimo zaměstnání, jezdíme na dovolené a máme společné zájmy. Všechny máme jistou dávku kreativity a zajímají nás věci, které mají smysl. A nebyly bychom to my, kdybychom se i tuto sbírku nerozhodly trochu oživit. A proto vznikl nápad “Aukce holek z Vršek”. Doufáme, že se Vám tato aukce bude líbit a že Vám věci přinesou stejnou radost jako doposud nám."

 

Sledujte náš FB profil a přihazujte. Už dopředu můžeme slíbit, že se bude jednat o předměty nevšedního charakteru. Každý jiný, ale každý zajímavý. A třeba Vám některý z nich může i zachutnat.

 

Přispět na rekonstrukci koupelny můžete i přímo: https://www.darujme.cz/darujkoupelnuzenambezdomova

 

Děkujeme a těšíme se!


Méně...