Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Vánoční tvoření U Bulhara

Vánoční tvoření U Bulhara

16.12.14

V pátek 12.12.2014 se v nízkoprahovém denním centru NADĚJE U Bulhara uskutečnila výtvarná dílna, která nesla název VÁNOČNÍ TVOŘENÍ.


Více...
 
Vánoční tvoření U Bulhara

V pátek 12.12.2014 se v nízkoprahovém denním centru NADĚJE U Bulhara uskutečnila výtvarná dílna, která nesla název VÁNOČNÍ TVOŘENÍ. Cílem této kreativní dílny byla výroba vánočních ozdob z papíru a zároveň zavzpomínání na časy bezstarostných školních let. 

Tyto výtvory použijeme na výzdobu celého střediska tak, abychom měli všichni radost z vlastní práce a také, aby středisko bylo ozdobeno výrobky vlastního snažení a netradičních barev. Vystřihovali, skládali a lepili jsme betlémy, kapříky, andílky, řetězy, sněhové vločky a vánoční hvězdy. Možností byla spousta, jen náročnost některých ozdob byla pro některé z nás prostě nepřekonatelná. Ale zasmáli jsme se nad tím při představě, že jako děti jsme takové tvoření zvládali jedna dvě. 

Dílny se zúčastnilo několik klientů denního centra, a tvoření je opravdu bavilo. Zapojili se rovněž sociální pracovnice, praktikantka, fundraiserka, pracovníci v sociálních službách, zdravotní sestřičky z ordinace a svojí návštěvou nás podpořila též sociální kurátorka z Prahy 6. Vytvořili jsme si pohodovou atmosféru s koledami a užívali si společné poklidné chvíle v předvánočním shonu.

V podobném duchu bychom v budoucnu rádi pokračovali a tématicky dále zdobili středisko netradičním způsobem. Těšíme se, že se budeme moci věnovat i mnoha dalším výtvarným technikám.

Fotogalerie


Méně...
 
Masky ze Sametového posvícení - originální dárek i pomoc

Masky ze Sametového posvícení - originální dárek i pomoc

09.12.14

Vážení přátelé, máte jedinečnou příležitost koupit originální dílo, třeba jako vánoční dárek, a tím podpořit realizaci výtvarného ateliéru, v němž budou tvořit mladí lidé žijící na ulici.


Více...
 
Masky ze Sametového posvícení - originální dárek i pomoc

Vážení přátelé, máte jedinečnou příležitost koupit originální dílo, třeba jako vánoční dárek, a tím podpořit realizaci výtvarného ateliéru, v němž budou tvořit mladí lidé žijící na ulici.

Masky, které nabízíme, procházely Prahou při oslavě 25. výročí listopadové revoluce v průvodu Sametového posvícení. Byly navrženy a vytvořeny právě pro tento průvod, který dává možnost občanským iniciativám upozornit na palčivé otázky dneška.

Znázorňují problém bezdomovectví v hlavním městě a jejich autory jsou lidé, kterým není tento fenomén lhostejný. Spolupracovali na nich zaměstnanci a dobrovolníci NADĚJE s výtvarnicí Martinou Staňkovou, studentkou Scholastiky /dějiny umění a malba/, která pravidelně vystavuje, účastní se uměleckých sympózií Strömungen a lektoruje dětské výtvarné kurzy.

Masky jsou vyrobeny výtvarnou technikou kašírování, podle originálního návrhu Martiny Staňkové. Masky byly nejdříve vymodelovány z hlíny a následně se udělaly jejich sádrové odlitky. Tyto formy jsme zevnitř vykašírovali -  vylepili postupně několika vrstvami natrhaného novinového papíru a nechali pár dní schnout. Poté jsme „kašírku“ pomalu vytáhli ze sádrové formy, ořezali roztřepené okraje, vyřízli otvory pro oči a ústa a začali s výtvarnou realizací masky. Pro většinu z nich jsme použili spreje, pro zbytek akrylovou barvu. Do těch větších jsme pak našroubovali helmu, aby maska na hlavě dobře držela. Jako poslední bylo zakrýt zadní část masky. Tam jsme přišili  nebo přilepili látku.

Jednotlivé masky na Aukro.cz:

Myš 01

Myš 02

Myš 03

Myš 04

Opice 

Pták

Prase 01

Prase 02

Pes

Chlap 01

Chlap 02

 

Celý výtěžek aukce bude použit na  realizaci výtvarného ateliéru, v němž budou moci lidé žijící na ulici vytvořit dílo pod vedením zkušeného výtvarníka, připojit k němu svůj příběh, vystavit a prodat v projektu Homeless art 2015, www.homelessart.cz/o-projektu .

 

Srdečně děkujeme Vám všem, kdo si masku koupíte i kdo budete šířit tuto zprávu dál!


Méně...
 
Zimní pomoc lidem bez domova posílena!

Zimní pomoc lidem bez domova posílena!

02.12.14

Již 15. listopadu jsme zahájili provoz Zimní noclehárny Vackov.


Více...
 
Zimní pomoc lidem bez domova posílena!

Již 15. listopadu jsme zahájili provoz Zimní noclehárny Vackov. Má standardní kapacitu 80 lůžek, v krizové situaci o 10 navíc. Služba je určena mužům i ženám. Ubytovaní dostávají teplý čaj, mohou se osprchovat a v případě potřeby je jim poskytnuto základní zdravotní ošetření. Při prvním příchodu obdrží každý také deku na celé ubytovací období. Pro plynulý průběh jsou v 18:30 rozdávány pořadové lístky, které se odevzdávají při otevření noclehárny ve 20:15. Ráno opouštějí klienti noclehárnu po skupinách, aby nedocházelo k přetěžování MHD. Kapacita je plně využívána.

 

Další noclehárnu provozuje Centrum sociálních služeb Praha v Michli a Armáda spásy připravuje noclehárnu ve Vysočanech. V případě potřeby zahájí provoz noclehárny v Hostivaři i Arcidiecézní Charita Praha. Ve standardním režimu funguje také Loď Hermes. 

 

1. prosince jsme se rovněž zapojili do intenzivního terénního programu. Denní služby, včetně centrálního dispečinku, zajišťuje Centrum sociálních služeb Praha. V nočních hodinách máme s Armádou spásy rozdělené území Prahy podle městských částí a jsme připraveni okamžitě pomoci. Naši zaměstnanci procházejí přidělené obvody od 20 hodin večer do 7 hodin ráno. Aby měli kam doprovodit potřebného člověka, pokud nebude místo v některé ze zimních nocleháren, nebo jej pro momentální nezpůsobilost nebude moci dotyčný využít, otevřeli jsme na noc i Nízkoprahové denní centrum v ulici U Bulhara. Tam klientům nabízíme hygienu, čisté oblečení, základní zdravotní ošetření, teplý čaj a případně stravu.

 

Všechna zimní opatření jsou naplánována do 30. března 2015.

  

 


Méně...
 
Jak pomůže sbírka oblečení pro lidi bez domova

Jak pomůže sbírka oblečení pro lidi bez domova

Děkujeme všem, kteří se do ní zapojili

28.11.14

Celý říjen probíhala charitativní sbírka „Pomozte lidem bez domova, darujte jim to, co potřebují", kterou jsme pořádali ve spolupráci s Církví adventistů sedmého dne.


Více...
 
Jak pomůže sbírka oblečení pro lidi bez domova

Celý říjen probíhala charitativní sbírka „Pomozte lidem bez domova, darujte jim to, co potřebují", kterou jsme pořádali ve spolupráci s Církví adventistů sedmého dne.

 

Pomoci bylo možné finančním příspěvkem, darováním nového prádla a šířením povědomí o této akci.

 

Peněžité dary jsme přijali ve výši 44 850 Kč a nakoupili za ně:

spodní prádlo pánské - 643 ks

spodní prádlo dámské - 240 ks

ponožky - 820 ks

triko s dlouhým rukávem - 384 ks

spodky - 180 ks

 

Samotné oblečení lidé pořídili a poslali nám v tomto množství:

spodní prádlo pánské - 267 ks

spodní prádlo dámské - 120 ks 

ponožky - 440 ks 

triko s dlouhým nebo krátkým rukávem - 181 ks 

mikina - 1 ks

 

Funkční spodní prádlo a teplé ponožky jsou nepostradatelnou součástí oděvu pro lidi bez domova. Napomáhají předcházet nemocem z prochladnutí a omrzlinám. 

 

Všem dárcům za významnou pomoc srdečně děkujeme. 


Méně...
 
ERROR

ERROR

Mezinárodní festival bezdomoveckých divadel v Bratislavě

28.11.14

Dnes v 16 hodin začíná přehlídka divadelních her na festivalu ERROR.


Více...
 
ERROR

Dnes v 16 hodin začíná přehlídka divadelních her na festivalu ERROR. Kdo jste v Bratislavě, zavítejte na něj. Představí se i Nadějné divadlo, tedy klienti našeho střediska v Bolzanově ulici. Ti pod vedením Katky Jungové nazkoušeli pro tuto příležitost zbrusu nový kousek "Z ulice". Nenechte si ho ujít!

Více o festivalu na http://www.divadlobezdomova.sk/divadlobezdomova/FESTIVAL_ERROR.html .

A ještě pozvánka, která Vás k návštěvě určitě přesvědčí.


Méně...
 
Jaká byla Noc venku v Praze?

Jaká byla Noc venku v Praze?

26.11.14

20. listopadu si každý mohl vyzkoušet, jaké to je, strávit zimní večer a noc venku. 


Více...
 
Jaká byla Noc venku v Praze?

20. listopadu si každý mohl vyzkoušet, jaké to je, strávit zimní večer a noc venku. Člověk, který na to ale není zvyklý, by to asi v běžné realitě 12 hodin nevydržel. Proto byl od 18.00 do 00.00 hodin připraven program, při kterém čas rychleji utíkal. Pak opravdu jen ti nejotužilejší zůstali i přes noc. A to stejně ještě v "luxusních" podmínkách - se spacákem, karimatkou a teplým oblečením. Nic z toho ale skuteční lidé bez domova nemívají. Souhlasíte tedy, že si zaslouží naši pomoc?

Fotogalerie

Více na http://nocvenku.cz/praha/ a zde


Méně...