Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Sláva oceněným, čest všem

Sláva oceněným, čest všem

21.03.14

Již 13. slavnostní udělení Křesadla 2013 - ,,Ceny pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci", dobrovolníkům za hlavní město Prahu, se konalo včera, 20.3.2014, v residenci primátora.


Více...
 
Sláva oceněným, čest všem

Již 13. slavnostní udělení Křesadla 2013 - ,,Ceny pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci", dobrovolníkům za hlavní město Prahu, se konalo včera, 20.3.2014, v residenci primátora. I pražská NADĚJE nominovala svého dobrovolníka, resp. dobrovolnici, ženu, která se ve svém volnu již více než rok věnuje mladým lidem bez domova. Do střediska Bolzanova 7 dochází 2x týdně a skrze socioterapeutickou aktivitu Nadějné divadlo pomáhá klientům do 26 let novým způsobem hledat naplňující směřování na jejich nelehké cestě, překonávat jejich problémy, učit se komunikovat i jinak se rozvíjet.  Divadlo pro ně může být také sebereflexí, motivací, zpříjemněním volného času, který je pro ně těžší smysluplně využít. Výstupem aktivit jsou krátká představení, uvedená např. na Divufestu, festivalu divadla utlačovaných v Brně, nebo festivalu bezdomoveckých divadel Error v Bratislavě. 

Naše nominovaná dobrovolnice, Katka Jungová, nakonec Křesadlem odměněna nebyla, ale pro nás má její pomoc nedocenitelnou hodnotu a za její čas, úsilí a zájem o mladé lidi bez domova jí, jako i všem ostatním dobrovolníkům, kteří se našim dalším klientům věnují, srdečně děkujeme.      


Méně...
 
Večer plný zábavy pro dobrou věc

Večer plný zábavy pro dobrou věc

18.03.14

V úterý 11. března 2014 se uskutečnila módní show 3rd Annual Anniversary Charity Gala v klubu Solidní Jistota na Praze 1 a část výtěžku z ní dostane pražská pobočka NADĚJE. 


Více...
 
Večer plný zábavy pro dobrou věc

V úterý 11. března 2014 se uskutečnila módní show 3rd Annual Anniversary Charity Gala v klubu Solidní Jistota na Praze 1 a část výtěžku z ní dostane pražská pobočka NADĚJE. 


Organizátorky, paní Markéta Balzarková z Centrum Holdings, paní  Barbara Szende, majitelka Prague Thrift Store (http://thriftshop.cz), což je organizace poskytující peněžní i nepeněžní podporu dalším neziskovým organizacím, a ženy z  IWAP, neboli International Women´s Asssociation of Prague, pro anglicky nemluvící ji nazývejme raději jednoduše „ asociace mezinárodních žen“, se rozhodly, že nás tímto způsobem podpoří. 

 

Večer zahájil Petr Koukolíček se svou molekulární gastronomií. Je libo capuccino nebo jablečný závin v jakési „gelové kostce“? Není problém, to vše umí neuvěřitelná molekulární kuchyně. Módní přehlídka byla hlavním tahounem večera, ale mýlil by se ten, kdo by si myslel, že se jednalo o přehlídku nejnovějších módních trendů. Právě naopak – modelky a modelové předváděli bazarové oblečení právě z „thrift shopu“. Mezi další lákadla večera se řadila taková vystoupení jako třeba Kung fu performace, Street Dance ZŠ Korunovační, Dětský sbor pod vedením Ines Ben Ahmed nebo skvělá „švihadlová“ umělkyně Adrienn Bangegyi z Cirque du Soleil.    

 

Mezi jednotlivými módními přehlídkami promluvil i ředitel pražské NADĚJE Jan Kadlec. Hostům večera přiblížil služby, které v Praze poskytujeme pro lidi bez domova, co nás tíží a co nás naopak těší.  Svou premiéru zažilo i video, které vzniklo k našim propagačním účelům, a které již brzy uvidíte na našich webových stránkách nebo na facebooku //www.facebook.com/pages/NADĚJE-pobočka-Praha/.

 

Na večeru se vybralo dost peněz na to, abychom mohli alespoň částečně zkvalitnit služby pro naše klienty, a dámám, které ho připravily, i všem zúčastněným patří velký dík. 

Foto


Méně...
 
Pomáhali jsme s úklidem na Žižkovském masopustu

Pomáhali jsme s úklidem na Žižkovském masopustu

05.03.14

Ve dnech 1. až 4. března se konal již XXI. ročník tradičního Žižkovského masopustu. Po akcích, které se během čtyřdenního programu uskutečnily pod širým nebem, se v rámci pracovní terapie lidí bez domova uplatnili klienti a klientky našich azylových domů jako nepostradatelná úklidová četa.


Více...
 
Pomáhali jsme s úklidem na Žižkovském masopustu

Ve dnech 1. až 4. března se konal již XXI. ročník tradičního Žižkovského masopustu. Po akcích, které se během čtyřdenního programu uskutečnily pod širým nebem, se v rámci pracovní terapie lidí bez domova uplatnili klienti a klientky našich azylových domů jako nepostradatelná úklidová četa. V sobotu byly na náměstí Jiřího z Poděbrad připraveny výtvarné dílny pro děti a divadelní představení pro ně i dospělé, a v úterý vyvrcholil masopust velkolepým průvodem maškar, obřích loutek, artistů a dalších cirkusových umělců.  Z „Jiřáku“ se pestrá směsice účinkujících vydala několika žižkovskými ulicemi, přes Havlíčkovo náměstí, na němž starostka Vladislava Hujová předala symbolický klíč od městské části, až do parku před Viktorkou, kde se ve veselici pokračovalo do večerních hodin. Při takovém velkolepém počinu se hoduje o sto šest, jedna delikatesa střídá druhou, pivo i víno teče proudem a nikdo moc neřeší, kde kelímek, tácek či ubrousek od dobrot skončí. Aby tedy i po takové radosti zůstal Žižkov uklizený a čistý, byli angažováni naši klienti a s koordinátory se o pořádek po několik hodin starali. Jsme rádi, že i přes práci a povinnosti si také oni užili zábavy a pozapomněli na své starosti, které je dennodenně trápí, a že prospěli ostatním zúčastněným, kteří si tak nemuseli s odpadky lámat hlavu a masopust si opravdu vychutnali. Organizátoři byli spokojeni, my jim děkujeme za přizvání a věříme, že budeme ve spolupráci na podobných akcích pokračovat. 

 

 


Méně...
 
Ohlédnutí za rokem 2013 – kolika lidem jsme pomáhali

Ohlédnutí za rokem 2013 – kolika lidem jsme pomáhali

25.02.14

V roce 2013 využilo služby NADĚJE v Praze 3 391 lidí. Počet lidí, kteří nás žádají o pomoc se zvyšuje.


Více...
 
Ohlédnutí za rokem 2013 – kolika lidem jsme pomáhali

V roce 2013 využilo služby NADĚJE v Praze 3 391 lidí. Pro někoho to byla jen krátkodobá epizoda, jiný potřebuje naše služby dlouhodobě. Uvádíme počty klientů za pražskou pobočku, tzn. je započítán klient, který využil alespoň jednu ze služeb v nízkoprahových centrech, noclehárnách, azylových domech případně v terénním programu. Započítáni jsou jenom klienti, které jsme mohli identifikovat a zabránit duplicitám ve výsledku.

 

Počet lidí, kterým pomáháme se zvyšuje:

Vývoj počtu klientů

Místo trvalého pobytu lidí, kterým jsme v roce 2013 pomáhali:

Místo trvalého pobytu 

Rozdělení dle městských částí u klientů s trvalým pobytem v Praze (rok 2013):Trvalý pobyt dle městských částí v Praze

Naši klienti dle věku (rok 2013):Rozdělení klientů dle věku

 Stejný graf jako "strom života":

Rozdělení věku - strom života

Naši klienti dle pohlaví (rok 2013):

Rozdělení klientů dle pohlaví


Méně...
 
Hudební odpoledne v Záběhlicích

Hudební odpoledne v Záběhlicích

18.02.14

24. února prožijí naši dříve narození klienti v Záběhlicích nevšední odpoledne.


Více...
 
Hudební odpoledne v Záběhlicích

24. února prožijí naši dříve narození klienti v Záběhlicích nevšední odpoledne. K tanci a poslechu jim od 15.00 hodin bude hrát oblíbená skupina DO OUŠKA. Muzikanti z řad našich kolegů, Jarka Daško-Zemanová, Milan Egem a Pavel Jaroš, mají na své nástroje, saxofon, klávesy a klarinet, připravený rozsáhlý repertoár českých i zahraničních skladeb a potěší klienty i písničkami na přání.   

Přejeme hezkou zábavu!


Méně...
 
Valentýnská večeře aneb láska prochází i žaludkem

Valentýnská večeře aneb láska prochází i žaludkem

17.02.14

V pátek 14. února potěšila svou návštěvou a dobrým jídlem naše klientky ve Vršovicích Statečná srdce.


Více...
 
Valentýnská večeře aneb láska prochází i žaludkem

V pátek 14. února potěšila svou návštěvou a dobrým jídlem naše klientky ve Vršovicích Statečná srdce. Dívčí skautský oddíl střediska Blaník v Praze-Krči nepřišel do našeho azylového domu pro ženy jen za osvětou, dozvědět se více o problematice bezdomovectví, ale především udělat radost jeho obyvatelkám. Děvčata připravila výbornou sváteční večeři, kterou pak naše klientky s nelehkým osudem pohostila. Podával se smažený kuřecí řízek s bramborem a salátovou okurkou, a ani dezert nechyběl. Sladkou tečkou byl vynikající pudink s ovocem. 

Mladé slečny nebyly ale u nás v NADĚJI poprvé. Již vloni na jaře obdarovaly takto muže v našem středisku na Žižkově. Tehdy uvařily oblíbené chlapské jídlo – buřtguláš, a upekly dva druhy moučníků – perník a ovocný koláč. Děkujeme milým skautkám, že tentokrát našim klientkám připravily hezkou  oslavu valentýnského svátku, který přece nemusí patřit jen zamilovaným, ale může vybízet k lásce vůbec, lásce k bližnímu a milosrdenství. A čin Statečných srdcí  skutečně láskyplný a od srdce byl. 

Foto

 

 

 

 

 


Méně...