Liberec

 
 

Liberec za Noci venku

Liberec za Noci venku

27.11.14 | Liberec

Letos se liberecká NADĚJE poprvé účastnila akce Noc venku. S nápadem přišli v Azylovém domě Speramus, oslovili postupně další neziskové organizace ve městě a nakonec se nás zapojilo asi 20 dobrovolníků z řad zaměstnanců (AD Speramus, NADĚJE, Fokus, Food not Bombs, Člověk v tísni) i klientů.


Více...
 
Liberec za Noci venku

 

Letos se liberecká NADĚJE poprvé účastnila akce Noc venku. S nápadem přišli v Azylovém domě Speramus, oslovili postupně další neziskové organizace ve městě a nakonec se nás zapojilo asi 20 dobrovolníků z řad zaměstnanců (AD Speramus, NADĚJE, Fokus, Food not Bombs, Člověk v tísni) i klientů.

 

Podpořilo nás kino Varšava, kde se konal odpolední a večerní program. Prostory kina, které právě prodělávají rekonstrukci, jenom dokreslily úžasnou atmosféru. Přes 150 účastníků mohlo prožít příběhy ze života na ulici prostřednictvím živé knihovny, navštívit výstavu autentických fotografií, zúčastnit se workshopů, koncertů a před spaním ve spacáku na ulici shlédnout zajímavý dokument.

 

Štědrost návštěvníků se projevila ve výtěžku sbírky - během večera se podařilo vybrat přes 9 000 Kč, které budou použity na nákup hygienického a zdravotnického materiálu a oblečení pro lidi bez domova.

 

Před půlnocí nás ještě čekal rychlý úklid a pak už se na etapy začalo odcházet ven zakusit, jaké to je, skutečně přečkat noc venku na kartónu. Nakonec nás „spalo“ celkem 15 nadšenců, odvážlivců. Teplota se pohybovala kolem 2°C, celou dobu mrholilo.

 

Po 6. hodině ráno jsme se zahřáli snídaní v nízkoprahovém denním centru ve Valdštejnské ulici, kde nás čekalo krásné přivítání Pavla a Jitky. Po noci v chladnu a vlhku to bylo opravdu milé a příjemné zakončení celé akce.

 

 


Méně...
 
Jak dopadla Potravinová sbírka v Liberci?

Jak dopadla Potravinová sbírka v Liberci?

26.11.14 | Liberec

Ve více než 380 obchodech po celé zemi mohli lidé v sobotu darovat trvanlivé potraviny. V Liberci  potravinovou sbírku organizovala Potravinová banka Liberec v pěti ochodech.  Jeden z těchto obchodů byl ALBERT  a vzala si jej na  starost pobočka NADĚJE v Liberci.


Více...
 
Jak dopadla Potravinová sbírka v Liberci?

 

Ve více než 380 obchodech po celé zemi mohli lidé v sobotu darovat trvanlivé potraviny. V Liberci potravinovou sbírku organizovala Potravinová banka Liberec v pěti ochodech. Jeden z těchto obchodů byl ALBERT a vzala si jej na starost pobočka NADĚJE v Liberci.

 

Začínali jsme s výběrem potravin v 8 ráno a končili ve 20:00 večer. Mladí lidé ze sdružení SEBEREVOLTA nám nabídli pomoc s výběrem potravin a musím uznat, že se zhostili úkolu na výbornou. Měl jsem předem nahlášeno na den celkem pět "seberevolťáků", ale hned v osm na dopolední směnu jich přišlo o několik více. Stejně tak jich přišlo pár navíc i odpoledne.

Lidé opravdu potraviny dávali a občas o zajímavé situace nebyla nouze. Nabízím mladému páru letáček o sbírce. "Nechceme, děkujeme".  Pak se otáčí a ptají se: "To je o té sbírce? Tak to nám dejte". Za chvíli přicházejí z obchodu s nákupem několika trvanlivých potravin.

 

Občas také slyšíme: "Už jsme dali dnes v Globuse, Penny  apd. To je pěkné co děláte, ale  já už pravidelně přispívám na ..."  Ne všechny reakce  jsou tak pozitivní, slyšíme taky: "Ať se socky starají samy o sebe, a kdo dá nám důchodcům."

Blíží se poledne. Chystáme se přeložit část potravin do krabic a připravit na odvoz, už by to mohlo osobní auto zaplnit. A tak nikdo nerozdává u jednoho vchodu letáčky. Přichází mladý Slovák, "potrebujem  zoznam" říká. Dáváme  mu lísteček. Za dvacet minut se vrací  s  vozíkem až po okraj. "Co z toho máme přeložit do sbírky", ptají se kluci. "Všetko". Zaparkuje přeplněný vozík, poděkuje a odchází.

 

Večer dvěma plně naloženými auty odvážíme potraviny do Potravinové banky v Liberci. Sklad je zavalen plnými banánovými krabicemi. Pan skladník organizuje vykládání  a dvě "nadějačky" nestíhají třídit přivážené zboží. A kolik se vybralo? V našem ALBERTU 608 kg a celkově pro Potravinou banku v Liberci 6546 kg. Poděkování patří všem, kdo přispěli nebo pomohli s organizací a zajištěním sbírky.

  

Potravinové banky,  jsou občanská sdružení, která shromažďují od dárců potravinové i zemědělské přebytky, potraviny před datem spotřeby či takové, které nemohou jít do běžného prodeje, například mají poškozený obal či složení neodpovídající přesně informacím na obalu.

Potraviny dále přerozdělují potřebným organizacím, které pomáhají lidem v nouzi. Sbírka se snaží reagovat na skutečnost, že v Česku je 15 procent obyvatel ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. Darované potraviny poputují k lidem v nouzi, jako jsou matky s dětmi, klienti azylových domů či postižení.

 

Pavel Matějka

 

 

 


Méně...
 
Zapojte se do Národní potravinové sbírky

Zapojte se do Národní potravinové sbírky

14.11.14 | Liberec

22. listopadu 2014 se uskuteční druhý ročník Národní potravinové sbírky. Do sbírky se v Liberci, Jablonci nad Nisou a Mladé Boleslavi zapojí také NADĚJE, která je členem Potravinové banky Liberec. Sbírka spolu s projektem Potraviny pomáhají upozorňuje na nedostatek potravin mezi některými skupinami obyvatel - jako jsou senioři, matky s dětmi nebo rodiny v tísni - a umožňuje projevit solidaritu a pomoc konkrétním a adresným způsobem.


Více...
 
Zapojte se do Národní potravinové sbírky

 

22. listopadu 2014 se uskuteční druhý ročník Národní potravinové sbírky. Do sbírky se v Liberci, Jablonci nad Nisou a Mladé Boleslavi zapojí také NADĚJE, která je členem Potravinové banky Liberec. Sbírka spolu s projektem Potraviny pomáhají upozorňuje na nedostatek potravin mezi některými skupinami obyvatel - jako jsou senioři, matky s dětmi nebo rodiny v tísni - a umožňuje projevit solidaritu a pomoc konkrétním a adresným způsobem. Národní potravinovou sbírku v rámci projektu Potraviny pomáhají organizuje odborná platforma Byznys pro společnost společně s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy.

 

V loňském roce se v rámci Národní potravinové sbírky vybralo více než 66 tun potravin, které byly následně rozvezeny matkám s dětmi v azylových domech, lidem bez domova, dětem do dětských domovů a dalším potřebným jako např. lidem s fyzickým či mentálním postižením. Část potravin putovala i do nízkoprahových zařízení.

Nyní už jsou všechny potraviny z loňské sbírky rozdány. Organizátoři této akce ale věří, že i letos bude sbírka úspěšná a potravinové banky se opět naplní.

K hladkému průběhu celé Národní potravinové sbírky jsou zapotřebí přes 2 000 dobrovolníků. Všichni, kteří mají zájem se do této akce aktivně zapojit, se mohou hlásit na stránkách www.potravinypomahaji.cz nebo u jednotlivých regionálních organizátorů.

 

V Liberci bude možné darovat potraviny v sobotu 22. listopadu od 8 do 20 hodin v prodejnách Albert (OC Nisa), Penny (Rochlice a Pavlovice) a Globus.

V Jablonci nad Nisou proběhne sbírka v prodejně Kaufland ve Mšeně.

V Mladé Boleslavi bude možné darovat potraviny v Kauflandu a Penny na Jičínské ulici.

 

 

 


Méně...
 
Noc venku poprvé také v Liberci

Noc venku poprvé také v Liberci

07.11.14 | Liberec

Noc venku proběhne 20. listopadu poprvé také v Liberci. Cílem akce je seznámit se s problematikou bezdomovectví, poznat, jaké to je spát venku, a zároveň získat prostředky, které budou použity na podporu lidí bez domova.


Více...
 
Noc venku poprvé také v Liberci

 

Noc venku proběhne 20. listopadu poprvé také v Liberci. Cílem akce je seznámit se s problematikou bezdomovectví, poznat, jaké to je spát venku, a zároveň získat prostředky, které budou použity na podporu lidí bez domova.

 

První akce Noc venku se v ČR uskutečnila roku 2012 díky lidem z Fakulty sociálních studií Ostravské univerzity a Sdružení azylových domů. Postupně se přidávají další města. Inspirace pochází z Anglie, kde Noci venku probíhají již několik let. Akce v Londýně se v roce 2012 dokonce účastnila i Kate Middleton, manželka vnuka královny Alžběty II.

 

Noc venku se nezaměřuje pouze na spaní venku, ale také na další aktivity spojené s tématem bezdomovectví. V Liberci se můžete těšit na divadlo mladých lidí bez domova, výstavu fotografií, workshop, koncert, živou knihovnu, v rámci které budete moci debatovat a vyslechnout si příběhy lidí bez domova, pomáhajících organizací a dobrovolníků, jimž není fenomén bezdomovectví lhostejný.

 

Lidi bez domova podpoříte dobrovolným vstupným, svou otevřeností naslouchat a nelhostejností.

 

Na závěr si můžete vyzkoušet společně s dalšími přespání na ulici s minimem “komfortu“ a zažít na pár hodin jaké to je, když nemáte střechu nad hlavou.

 

Začínáme 20.11. v 17:00 hod. v prostorách kina Varšava na ulici Frýdlantská 285, Liberec.

 

Akci pořádají dobrovolníci z organizací Návrat o.p.s., NADĚJE, Food not Bombs, Fokus o.p.s., Liberecké občanské sdružení, Technická univerzita Liberec ve spolupráci s lidmi bez domova.

 

 

Kontakt: Přemysl Holeš, 731 210 941, liberec@nocvenku.cz

 


Méně...
 
Den otevřených dveří

Den otevřených dveří

27.10.14 | Liberec

V pondělí 3.11. se uskuteční v liberecké pobočce NADĚJE den otevřených dveří. Návštěvníci se mohou seznámit s provozem a fungováním


Více...
 
Den otevřených dveří

V pondělí 3.11. se uskuteční v liberecké pobočce NADĚJE den otevřených dveří. Návštěvníci se mohou seznámit s provozem a fungováním Noclehárny a Nízkoprahového denního centra pro lidi bez domova.

Od 10 do 17 hodin bude pro laickou i odbornou veřejnost otevřeno Nízkoprahové denní centrum na Valdštejské ulici.

Od 13:00 do 16:00 bude oteveřena pro laickou i odbornou veřejnost Noclehárna, která se nachází v Liberci - Kateřinkách.

 

 


Méně...
 
Psi bezdomovců očkováni proti vzteklině v centru NADĚJE

Psi bezdomovců očkováni proti vzteklině v centru NADĚJE

01.10.14 | Liberec

Ráno to před libereckou NADĚJÍ vypadalo jako v čekárně na veterinární klinice. Lidé bez domova se svými psy tady čekali na Veterináře bez hranic, aby jim zdarma naočkovali jejich miláčky proti vzteklině.


Více...
 
Psi bezdomovců očkováni proti vzteklině v centru NADĚJE

Ráno to před libereckou NADĚJÍ vypadalo jako v čekárně na veterinární klinice. Lidé bez domova se svými psy tady čekali na Veterináře bez hranic, aby jim zdarma naočkovali jejich miláčky proti vzteklině.

„Zdravá zvířata, zdraví lidé." Pod tímto heslem od roku 2009 pracuje česká obecně prospěšná společnost Veterináři bez hranic ČR. A stejně jako v předchozích letech, tak i letos se členové a dobrovolníci připojili ke Světovému dni boje proti vzteklině, který je připomínán v desítkách zemí světa dne 28. září. V Liberci probíhá spolupráce s Nízkoprahovým centrem NADĚJE a Městskou policií Liberec.

Psy, případně další domácí miláčky, mají často i lidé bez domova. Pro potěšení či jako nepostradatelnou obranu svých provizorních příbytků. Očkování těchto zvířat brání rozšíření vztekliny mezi hospodářskými zvířaty i volně žijícími živočichy, ale především se předchází nákaze lidí.


Méně...