Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
Naši terénní pracovníci nezahálí ani chvíli

Naši terénní pracovníci nezahálí ani chvíli

Ani 17. listopadu

18.11.15

Včera byli na sociálně-charitativním odpoledni pro občany v nouzi Prahy 10.


Více...
 
Naši terénní pracovníci nezahálí ani chvíli

Včera byli na sociálně-charitativním odpoledni pro občany v nouzi Prahy 10.

Ve sváteční a pro mnohé oddechový den poskytovali pomoc při základním zdravotnickém ošetření, sociální poradenství a rozdávali čaj a ponožky.  


Méně...
 
NADĚJE dnes zahajuje zimní opatření – otevírá Středisko pomoci Vackov

NADĚJE dnes zahajuje zimní opatření – otevírá Středisko pomoci Vackov

16.11.15

NADĚJE dnes zahajuje provoz Střediska pomoci Vackov. To zajistí lidem bez domova v Praze přečkání zimních nocí v teple a bezpečí.


Více...
 
NADĚJE dnes zahajuje zimní opatření – otevírá Středisko pomoci Vackov

NADĚJE dnes zahajuje provoz Střediska pomoci Vackov. To zajistí lidem bez domova v Praze přečkání zimních nocí v teple a bezpečí. V období 2014 - 2015 bylo za 137 dní, kdy bylo středisko otevřeno, poskytnuto 9 794 noclehů. Počet osob, které službu využily, byl 704 (z toho 117 žen). NADĚJE středisko na zimu otevírá již počtvrté.

 

Středisko má kapacitu 80 lůžek. Služba je určena ženám i mužům. Ubytovaní dostanou teplý čaj, budou se moci osprchovat, v případě potřeby dostanou čisté oblečení a bude jim poskytnuto základní zdravotní ošetření. To budou zajišťovat medici z řad studentů LF UK do 22. hodiny večerní. Při prvním příchodu obdrží každý člověk deku na celé ubytovací období. 

 

Pro plynulý průběh se budou rozdávat vždy v 16.00 pořadové lístky, které lidé odevzdají při otevření noclehárny ve 20.15. Ráno, v 7.00, opustí klienti noclehárnu po skupinách, aby nedocházelo k přetěžování MHD. 

 

1. prosince se NADĚJE zapojí do dalších zimních opatření. Bude poskytovat noční terénní službu a na noc otevře i Nízkoprahové denní centrum v ulici U Bulhara. Tam terénní pracovníci doprovodí potřebného člověka, pokud nebude místo v některé ze zimních nocleháren nebo jej pro momentální nezpůsobilost nebude moci dotyčný využít. Ve středisku nabídneme klientům hygienu, čisté oblečení, základní zdravotní ošetření, teplý čaj a případně stravu.

 

Všechna zimní opatření jsou naplánována do 31. března 2016.

 

Více informací: 

Bc. Jan Kadlec, oblastní ředitel, j.kadlec@nadeje.cz, 604 233 533


Méně...
 
I člověk bez domova má tvář.

I člověk bez domova má tvář.

Chtěli jsme ji oslavit. Museli jsme se však zároveň loučit.

23.10.15

Vyhlášení vítězů soutěže o nejlepší Proměnu našich klientů mělo nakonec trochu jiný ráz, než jsme plánovali.


Více...
 
I člověk bez domova má tvář.

 

Počátkem října se z denního centra NADĚJE Praha U Bulhara stalo na pár hodin lazebnictví. Vyhlásili jsme soutěž o nejlepší Proměnu vzhledu našich klientů. Přihlásilo se jich 8. Někteří zájemci o vylepšení přišli se svými přáními, jiní si zase nechali poradit. Stříhalo se, holilo i líčilo. Lidé z ulice dali zaměstnancům střediska důvěru a jistě nelitovali. V tu chvíli to nebyli jen klienti a pracovníci, ale prostě lidé, kteří se navzájem mohou obohatit a zažít tvoření i spoustu legrace.  

20. října, v Den otevřených dveří denního centra, mohla pak veřejnost o nejlepší Proměnu hlasovat. Jeden klient, pan David, se ale bohužel toho dne nedočkal. Zemřel v důsledku svého dlouhodobě špatného zdravotního stavu a právě 20. října se konalo také poslední rozloučení s ním v kostele sv. Kříže Na Příkopě. Panu Davidovi nechyběl smysl pro humor a proměnu samotnou si užil. Proto i jeho fotografii mohli hosté vidět a věnovat mu vzpomínku.

Volbu si nenechalo ujít 68 návštěvníků. Skóre bylo těsné, ale vítěz mohl být jen jeden. Stal se jím pan R. Na druhé pozici se umístila paní I. a třetí byl opět muž (nepřál si fotku uveřejnit). Velmi se ovšem povedly i ostatní proměny. Každý účastník dostal diplom a praktický dárek se sladkostí. Vítězové jen něco navíc. Měli velkou radost. Poděkovali zaměstnancům střediska nejen za tuto akci, ale za veškerou práci, kterou pro ně dělají.

Den otevřených dveří byl bohatý i jinak. Měli jste možnost si popovídat s pracovníky, seznámit se se statistikami střediska a prohlédnout si ho. K vidění byli fotografie z jeho stavby a provozu, např. v zimě nebo o Štědrém dnu.  Za obdiv stály rozhodně i výrobky klientů z arteterapie. Lidé bez domova jsou také tvořiví a talentovaní. 


Fotografie ze Dne otevřených dveří

Portréty účastníků proměny a dokumentace z vyhlášení vítězů

 

 

 


Méně...
 
Náš projekt Nejdřív střecha funguje a pomáhá

Náš projekt Nejdřív střecha funguje a pomáhá

22.10.15

Podívejte se na reportáže a poslechněte si iniciátora a podporovatele projektu Vojtěcha Sedláčka, který za něj získal cenu VIA BONA. 


Více...
 
Náš projekt Nejdřív střecha funguje a pomáhá

Podívejte se na reportáže a poslechněte si iniciátora a podporovatele projektu Vojtěcha Sedláčka, který za něj získal Cenu VIA BONA

A v anketě veřejnosti k tomuto ocenění Hlasuj pro svůj příběh  jste měli i vy možnost dát mu bod. Obdržel jich 601. Je to pro nás zpráva, že i vám se projekt líbí a osud bližních v nouzi vám není lhostejný. Děkujeme za toto povzbuzení a všem dárcům, kteří na projekt finančně přispěli, za jejich pomoc.   

 

Nejdřív střecha v pořadu 168 hodin

Rozhovor s Vojtěchem Sedláčkem v televizi Drtinová Veselovský

Vše o projektu zde

 

 

 


Méně...
 
NADĚJE nebude chybět na Andělu v Den neziskových organizací Prahy 5

NADĚJE nebude chybět na Andělu v Den neziskových organizací Prahy 5

21.10.15

Zítra, 22. října, od 11 do 16 hodin, se koná již devátý ročník.


Více...
 
NADĚJE nebude chybět na Andělu v Den neziskových organizací Prahy 5

Zítra, 22. října, od 11 do 16 hodin, se koná již devátý ročník. Na Praze 5 můžete každý pátek potkat naše terénní pracovníky s Mobilní sociální službou. Proto se zítra na pěší zóně Anděl také objevíme a nabídneme vám možnost informovat se i pobavit. Třeba tím, že si navrhnete vlastní placku/buton. Nebo si vyberte z těch, které dělali naši mladí klienti v rámci projektu Zaplňte Prahu plackami, podpořeného nadací Pangea. Je to jejich způsob komunikace. Přijďte nám říct, jestli je pro vás srozumitelný. 

Těšíme se na setkání s vámi!


Méně...
 
Tvořte, recyklujte a pomáhejte s NADĚJÍ

Tvořte, recyklujte a pomáhejte s NADĚJÍ

aneb Zaplňte Prahu plackami

20.10.15

Takhle to v neděli 18. října žilo v Žižkostele, na workshopu Zdrojovny. 


Více...
 
Tvořte, recyklujte a pomáhejte s NADĚJÍ

Takhle, viz fotogalerie, to v neděli 18. října žilo v Žižkostele, na workshopu Zdrojovny. V rámci našeho projektu Zaplňte Prahu plackami, který podpořila nadace Pangea, jsme tam byli s plackovačkou. Recyklace při výrobě placek, neboli butonů, spočívala v tom, že zájemci si ze starých novin a časopisů vystříhali obrázky a sestavili z nich vlastní jedinečnou koláž. K výběru byly také hotové placky, připravené našimi klienty. K vidění a vytvoření tam bylo ale daleko víc věcí, např. peněženky z nápojových kartonů či starých magnetofonových kazet, pásky z bicyklových pneumatik, náušnice z víček od piva, skleničky a netradiční vázy z lahví všeho druhu a mnoho dalšího. Jestli jste zvědaví, jak to všechno vypadá a hlavně jak se to dělá, musíte zavítat na další workshop Zdrojovny 22.11.2015 do holešovického Studia Alta. Blíží se Vánoce, přijďte a udělejte radost sobě nebo někomu blízkému vlastnoručně vyrobeným originálním dárkem. My tam s plackovačem také budeme a těšíme se na vás!


Méně...