Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
"Co na srdci, to na zdi"

"Co na srdci, to na zdi"

18.06.24

Bílá stěna? Nuda! Znáte úsloví, že papír snese všechno? Tak my to pojaly ve větším měřítku. Nově máme v našem azylovém domě pro ženy ve Vršovicích stěnu...


Více...
 
"Co na srdci, to na zdi"

Bílá stěna? Nuda! Znáte úsloví, že papír snese všechno? Tak my to pojaly ve větším měřítku. Nově máme v našem azylovém domě pro ženy ve Vršovicích stěnu "Co na srdci, to na zdi". Ne vše se dá říct napřímo, někdy se bojíme, stydíme nebo nemůžeme najít vhodná slova. Naše stěna funguje tak, že snese všechno - trápení, radost, nadšení, ale třeba i poděkování.

 

A pokud jsme měly prvotní obavy, že stěna nebude využívaná tak, jak bylo zamýšleno? Tak ty se rozplynuly hned po prvních deseti minutách. Jsme rádi, že inovace a terapeutické prvky mají u nás takové uplatnění.

 

Těšíme se na další nové nápady, o kterých u nás rozhodně není nouze.

 

Text a foto: Irena Burmeková, vedoucí azylového domu

 

"Co na srdci, to na zdi"

 

"Co na srdci, to na zdi"

 

"Co na srdci, to na zdi"


Méně...
 
Děkujeme Ziaja za dar sprchových gelů a šamponů

Děkujeme Ziaja za dar sprchových gelů a šamponů

17.06.24

Moc děkujeme Ziaja Česká republika za opakovanou dodávku sprchových...


Více...
 
Děkujeme Ziaja za dar sprchových gelů a šamponů

Moc děkujeme Ziaja Česká republika za opakovanou dodávku sprchových gelů a šamponů pro naše klienty a klientky do našeho denního centra pro mladé lidi bez domova. Hygienických potřeb bývá často nedostatek, a tak jsme rádi, že máme zase co rozdávat. Zkrátka, čistota půl zdraví a u nás to platí dvojnásob.

 

Těšíme se na další spolupráci a děkujeme, že na nás myslíte.

 

A pokud i vy chcete podpořit naše centrum a lidi bez domova od 18 do 26 let, můžete to udělat prostřednictvím právě probíhající kampaně. Děkujeme.

 

https://www.darujme.cz/projekt/1209403

 

Text a foto: Míša Bejblová, vedoucí centra


Méně...
 
Jaký byl první rok ve funkci vedoucí azylového domu?

Jaký byl první rok ve funkci vedoucí azylového domu?

14.06.24

Už je to něco přes rok, co jsem opustila srdeční práci v terénu a přešla do azylového domu a noclehárny pro muže...


Více...
 
Jaký byl první rok ve funkci vedoucí azylového domu?

Už je to něco přes rok, co jsem opustila srdeční práci v terénu a přešla do azylového domu a noclehárny pro muže na Žižkově jako vedoucí. A za ten rok se toho událo opravdu hodně.  

 

Ať se jedná o pozitivní události jako třeba společná grilovačka s klienty v lesíku za doprovodu rytmických tónů kytary v podání kolegy Lukáše z terénu, přes rekonstrukci koupelny ve druhém patře, až po tu nejmilejší návštěvu studentů gymnázia, kteří pro nás uspořádali sbírku na nový sporák pro klienty. Velkou událostí také bylo zapojení do projektu Zvládání závislostí ve službách pro lidi bez domova. Za ten rok jsme posunuli pár lidí do sociálních/tréninkových bytů, kterých je ale tristně málo. Pro naše klienty bychom jich potřebovali daleko víc, aby měli možnost důstojně (do)žít.

 

Bohužel k sociální práci patří i negativní zkušenosti, jako je úmrtí přímo v azylovém domě, úmrtí v nemocnici, popřípadě doprovod na smrt klienta do paliativní péče či hospice. Sociální pracovníci odvádějí mravenčí práci, která nemusí mít v dohledné době cíl. Může to být tím, že spolupracují s náročným klientem, z důvodu absence zdravotně-sociálních služeb či nedostatku lůžek ve vhodnějším typu služeb. Překážek je spoustu, ale odhodlání ze strany zaměstnanců je silnější. Zápal kolegů je neuvěřitelný a schopnost nepolevit je obrovská.

 

Tímto příspěvkem bych ráda poděkovala svému týmu. Od pracovníků v sociálních službách, sociálních až po údržbáře. Bez vás, kolegové, bychom to nezvládli.

 

Děkuji, Síma  

 

Text a foto: Simona Kafková, vedoucí azylového domu a noclehárny pro muže na Žižkově


Méně...
 
Výsledek "Malování pro NADĚJI"

Výsledek "Malování pro NADĚJI"

12.06.24

V sobotu jsme se sešli na Orionce Graffiti Wall v rámci streetartového jamu „Malování pro NADĚJI“, kterou už podruhé organizoval...


Více...
 
Výsledek "Malování pro NADĚJI"

V sobotu jsme se sešli na Orionce Graffiti Wall v rámci streetartového jamu „Malování pro NADĚJI“, kterou už podruhé organizoval náš přítel a velký podporovatel Jiří Šourek. Jedná se o akci zcela jedinečnou svým nápadem i rozsahem.

 

Desítka street art umělců se sešla, aby svým umem podpořila lidi bez domova v NADĚJI. Komunita street artových umělců tak vrací ulici to, co ona jim pro svou uměleckou činnost poskytla a rozhodla se tak podpořit lidi, kteří svůj život na ulici žijí každý den. Moc si ceníme toho, že chápou problémy lidí bez domova a snaží se je podpořit tak, jak nejlépe umí.

 

Loňské „Malování“ se stalo základem nejen pro kalendář ART 2024, ale také pro založení projektu Ulice pomáhá ulici. Tento projektu vzešel z potřeby zviditelnit lidi bez domova jakožto skupinu lidí, kterým by se také mělo pomáhat a na které by se nemělo v občanských iniciativách zapomínat. Lidé bez domova často podléhají stereotypizaci ze strany běžné populace, a proto je důležité stále upozorňovat na to, že jsou to lidé se svými potřebami.

 

Budeme rádi, když podpoříte dobrou myšlenku nákupem v našem e-shopu. Najdete zde litografie i grafické tisky umělců, kterým není život lidí bez domova lhostejný. Celý výtěžek jde na pomoc lidem přežívajícím ve veřejném prostoru. Děkujeme.

 

https://eshop.nadeje.cz/produkty/#ulice

 

Děkujeme také všem skvělým street artistům, kteří se do toho šli, a hlavně Jirkovi Šourkovi za jeho nezdolnou aktivitu ve prospěch lidí bez domova.

 

Malování pro NADĚJI

 

Malování pro NADĚJI

 

Malování pro NADĚJI

 

Malování pro NADĚJI


Méně...
 
Den otevřených dveří se povedl na jedničku

Den otevřených dveří se povedl na jedničku

10.06.24

Čtvrtek 6. června byl výjimečný. Byl výjimečný tím, že se po téměř deseti letech otevřely pro veřejnost dveře našeho denního centra Bolzanova pro lidi bez domova do 26 let. A my děkujeme všem...


Více...
 
Den otevřených dveří se povedl na jedničku

Čtvrtek 6. června byl výjimečný. Byl výjimečný tím, že se po téměř deseti letech otevřely pro veřejnost dveře našeho denního centra Bolzanova pro lidi bez domova do 26 let. A my děkujeme všem, kteří přišli a užili si nadupaný program společně s námi.

 

Velký ohlas měly diskuze. Nejdřív o problematice mladých lidí bez domova promluvili ti nejpovolanější a nejznalejší – Míša Bejblová, vedoucí centra, Katka Sehnoutková, koordinátorka projektu Housing Youth a Aleš Strnad, vedoucí služeb pražské pobočky NADĚJE. Své pověsti dostál i Ondra Vondruška, bývalý dlouholetý vedoucí centra, který dorazil jak jinak než pozdě. Budiž mu ale odpuštěno za vtipné vyprávění o začátcích socioterapie. Svým pohledem také přispěla Zuzka Šklíbová, která u nás vede aktivity spojené s prvky drama/arteterapie. 

 

Druhé diskuze se účastnili bývalý klient a bývalé klientky. S návštěvníky akce se podělili o své příběhy formou živé knihovny. Mluvili o tom, jak se dostali na ulici, co nejhoršího, a naopak co nejhezčího na ulici zažili, jak žijí nyní a také jaké jsou jejich vize a přání do budoucna. Vyprávění to bylo úsměvné, vtipné, ale také často smutné a k zamyšlení.

 

Návštěvníci akce měli také jedinečnou příležitost prohlédnout prostory celého centra, mohli našim klientům zanechat vzkaz nebo si mohli přečíst vzkazy, které naopak naši klienti zanechali jim. Závěr odpoledne patřil vyhlášení tomboly, do které odměny věnovali sami zaměstnanci centra.

 

Podpořit naše centrum můžete v současné době prostřednictvím kampaně „Daruj důstojnější zázemí pro mladé lidi bez domova“.  Za každý dar budeme rádi.

https://www.darujme.cz/projekt/1209403

 

A my už se teď těšíme na další Den otevřených dveří, který proběhne tradičně v září v našem azylovém domě pro ženy.

 

Na viděnou.

 

Den otevřených dveří denního centra Bolzanova

 

Den otevřených dveří denního centra Bolzanova

 

Den otevřených dveří denního centra Bolzanova

 

Den otevřených dveří denního centra Bolzanova


Méně...
 
Daruj důstojnější zázemí pro mladé lidi bez domova

Daruj důstojnější zázemí pro mladé lidi bez domova

Příběhy z denního centra Bolzanova

06.06.24

Petra (25 let) dovedla k nám do denního centra Bolzanova jeho přítelkyně, protože se ocitl čerstvě na ulici. Před nedávnem mu zemřela matka a on chvíli bydlel u otce...


Více...
 
Daruj důstojnější zázemí pro mladé lidi bez domova

Petra (25 let) dovedla k nám do denního centra Bolzanova jeho přítelkyně, protože se ocitl čerstvě na ulici. Před nedávnem mu zemřela matka a on chvíli bydlel u otce. Neměl s ním ale dobré vztahy. Odevzdával mu všechny vydělané finance, a když přišel o práci, tak ho otec vyhodil. Petr mohl bydlet na krátký čas u kamarádů, ale současně se pokoušel hledat si bydlení s přítelkyní. Podařilo se mu najít brigádu, následně ale ztratil doklady. Ty jsme mu pomohli společně vyřídit a on si našel stabilnější práci. Bydlel chvíli o rodiny přítelkyně, poté se jim společně podařilo získat ubytovnu.

 

Zanedlouho mu ale onemocněl otec, který se odstěhoval z Prahy. Společně s přítelkyní se za ním vydali a pomáhali mu v domácnosti. Z tohoto důvodu ale musel opustit svoji stabilní práci. Otec zemřel a Petr s přítelkyní se vrátili zpět do Prahy. Mezitím ale zjistili, že čekají dítě. Petr se naštěstí mohl vrátit zpět do původní práce. V současné době bydlí opět u rodiny přítelkyně a jsou spokojení. Nyní budeme mladý pár podporovat v hledání samostatného bydlení.

 

To je jeden z příběhů našeho denního centra Bolzanova, kde poskytujeme podporu lidem od 18 do 26 let, kteří se ocitli bez střechy nad hlavou. To nyní můžete podpořit také v naší kampani „Daruj důstojnější zázemí pro mladé lidi bez domova“.

https://www.darujme.cz/projekt/1209403

 

A nezapomeňte, že dnes od 15 hodin je v centru Den otevřených dveří! Přijďte se seznámit s naší prací s mladými lidmi bez domova.

 

Více info: https://www.facebook.com/events/3857997171095319

 

Foto ilustrační


Méně...