Praha

 
 

Středisko U Bulhara ve velikonočním kabátě

Středisko U Bulhara ve velikonočním kabátě

03.04.15 | Praha

V pondělí 30. března se sešli klienti i pracovníci NADĚJE ve středisku U Bulhara, aby vytvořili velikonoční dekorace a jeho prostor svátečně vyzdobili.


Více...
 
Středisko U Bulhara ve velikonočním kabátě

V pondělí 30. března se sešli klienti i pracovníci NADĚJE ve středisku U Bulhara, aby vytvořili velikonoční dekorace a jeho prostor svátečně vyzdobili. Stejně jako při vánoční výtvarné dílně i tentokrát se zkoušely různé techniky zdobení vajec, klasických i kašírovaných, výroby jarních motivů a barvení obrázků. 

I lidé bez domova jsou velmi zruční a mají talent i umělecké cítění. Nechybí jim chuť tvořit a podílet se na společném cíli, když dostanou důvěru a příležitost. Přesvědčíte se o tom v naší fotogalerii

Krásné Velikonoce!


Méně...
 
Týden plný událostí v Záběhlicích

Týden plný událostí v Záběhlicích

Italská hostina, Josefská zábava a noví „terapeuti“

26.03.15 | Praha

Minulý týden byl pro naše dříve narozené klienty v Záběhlicích nabitý zážitky.


Více...
 
Týden plný událostí v Záběhlicích

Minulý týden byl pro naše dříve narozené klienty v Záběhlicích nabitý zážitky. 

 

V úterý 17. března připravili zaměstnanci azylového domu pro jeho obyvatele překvapení v podobě dvou nových členů. Ale ne ledajakých, jsou to Floridští modří raci. Pracovníci se na ně složili, zprovoznili nevyužívané akvárium a nový terapeutický prvek domu je na světě. A proč „terapie“? Jednak je to skutečně uklidňující, ty dva, na první pohled křehké, tvory pozorovat a zároveň probouzí u klientů i zájem a zvědavost jak porostou, jak moc se hýbou a přemísťují a jestli třeba i brzo nějaký nepřibude? Jsou to totiž sameček a samička.

Fotogalerie

 

Hned ve středu zažil dům pro změnu velkou italskou hostinu. Opravdu labužnickou večeři uvařil pan Sinisi, rodilý jihoevropan. S manželkou připravili čtyřchodové menu. Jako předkrm se podávala bruschetta s česnekem a oregánem, následoval těstovinový salát s rajčaty a mozzarellou, hlavním pokrmem byla roláda z mladého selátka s opečenými rozmarýnovými bramborami a sladkou tečku udělala italská buchta. Klienti si moc pochutnali a to, že se tito milí manželé o ně zajímají a věnovali jim s takovým nadšením svůj volný čas,  pro ně byla nevšední, radostná zkušenost. Děkujeme!

Fotogalerie

 

A ani ve čtvrtek nebyl v Záběhlicích obvyklý klid. A proč? No bylo přece Josefa! A ten se už od nepaměti notně slaví. Sešli se klienti, pracovníci i zaměstnanci z jiných středisek. Byla to příležitost nejen k zábavě ale i ke vzpomínání, sdílení a vděčnosti. Děkovali kolegové i klienti. Ti to dokonce sepsali a „černé na bílém“ předali vedoucí domu. Ona i ostatní pracovníci měli radost z milých slov. I další program byl bohatý. Oblíbené duo Do ouška, Milan Egem a Pavel Jaroš, doprovázelo celé odpoledne známými melodiemi, premiéru měla i hra na okarínu, jedna z klientek si připravila humornou scénku a vesele se tančilo.  

Fotogalerie

 


Méně...
 
V Bolzanově 7 „plackujeme“ – díky podpoře od Nadace Pangea

V Bolzanově 7 „plackujeme“ – díky podpoře od Nadace Pangea

Nový způsob komunikace mladých lidí bez domova s veřejností

18.03.15 | Praha

V rámci projektu "Zaplňte Prahu plackami" jsme v našem středisku pro mladé lidi bez domova začali 23. února s novou aktivitou - výrobou placek. Díky finančnímu daru 10 000,- Kč od Nadace Pangea jsme koupili plackovač, řezačku a základní materiál na jejich tvoření. 


Více...
 
V Bolzanově 7 „plackujeme“ – díky podpoře od Nadace Pangea

V rámci projektu "Zaplňte Prahu plackami" jsme v našem středisku pro mladé lidi bez domova začali 23. února s novou aktivitou - výrobou placek. Díky finančnímu daru 10.000,- Kč od Nadace Pangea jsme koupili plackovač, řezačku a základní materiál na jejich tvoření. 

Každé pondělí od 16.00 do 18.00 hodin mají klienti možnost si zkompletovat vlastní placku. Pod vedením terapeuta Jakuba Marka zkouší mládež různými technikami navrhovat motivy - např. stažením grafických vzorů, kolážemi obrázků z novin a časopisů, autorskými kresbami a malováním - zkrátka tím co je komu blízké a co koho baví.  Také dali dohromady několik sloganů: „víc hlav víc vší“, „ulice je nejvyšší úroveň vzdělání“, „chci dovolenou, tak mi dejte práci“, „bezdomovec je člověk jako každý jiný“, „jak dlouhá je pro bezdomovce cesta domů“.. To přispívá k uvědomování si a rozvíjení vlastních talentů, schopností, vnitřní motivace a také vyrovnávání se se současným životem i s minulostí. 

K manipulaci se strojem je potřeba trocha zručnosti a cviku, ne vždy to jde hladce a klienti právě při tom mohou poznat a naučit se zvládat svoje emoce. Cílenou prací, soustředěním a tvořením dokazují nejen okolí ale mnohdy především sami sobě, že jsou schopni samostatně uvažovat, po něčem toužit a něčeho dosáhnout. S tím pocitem pak svoji placku hrdě nosí. Anebo ji ponechají ve středisku, kde poslouží jako malý dárek praktikantům, dobrovolníkům, či podporovatelům NADĚJE.   

Projekt má za cíl, kromě terapie klientů, přispět k informovanosti o problematice bezdomovectví a destigmatizaci lidí bez přístřeší. Několik opravdu povedených motivů vybereme a placky i jejich výrobu budeme prezentovat, kde to jen půjde. Věříme, že „plackami Prahu zaplníme“! 

 

Fotogalerie


Méně...
 
Spolupráce našeho střediska U Bulhara a sociálních kurátorů funguje

Spolupráce našeho střediska U Bulhara a sociálních kurátorů funguje

13.03.15 | Praha

V pátek dne 6.3.2015 proběhlo setkání pražských sociálních kurátorů a pracovníků denního centra NADĚJE U Bulhara. 


Více...
 
Spolupráce našeho střediska U Bulhara a sociálních kurátorů funguje

V pátek dne 6.3.2015 proběhlo setkání pražských sociálních kurátorů (sociálních pracovníků městských úřadů) a pracovníků denního centra NADĚJE U Bulhara. 

Denní centrum s pražskými kurátory úzce spolupracuje a cílem setkání proto bylo vzájemně si předat zpětnou vazbu, sdělit novinky v rámci poskytovaných služeb a osobně sdílet řešení jednotlivých situací. Mluvilo se například o postupech pomoci při propuštění člověka z výkonu trestu, nebo při vyřizování rodných listů klientů. Kurátorům se také dostala informace o změnách v harmonogramu provozu střediska anebo o chodu ordinace.  

„Setkání proběhlo v báječné atmosféře a bylo velmi přínosné. Vzájemně jsme se obohatili o své nově získané zkušenosti“ řekla Jaroslav Daško Zemanová, vedoucí denního centra.

Za účast velmi děkujeme kurátorům z městské části Praha 1, Praha 2, Praha3, Praha4 , Praha 5, Praha 6, Praha 7, Praha 10, Praha 12, Praha 14, Praha 15, Praha 17, Praha 22 a paní Mgr.Marice Jelínkové z Magistrátu Hlavního města Prahy.

 

Fotogalerie


Méně...
 
Osudy lidí bez domova ukazují fotografie umístěné na stěnách kostela

Osudy lidí bez domova ukazují fotografie umístěné na stěnách kostela

Výstavu lze navštívit v kostele Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu v Praze od 25. 1. do 17. 2. 2015

21.01.15 | Praha

Výstavu Osudy/ pohledem pokory s nadějí připravil fotograf Martin Pokora ve spolupráci s organizací NADĚJE.


Více...
 
Osudy lidí bez domova ukazují fotografie umístěné na stěnách kostela

Výstavu Osudy/ pohledem pokory s nadějí připravil fotograf Martin Pokora ve spolupráci s organizací NADĚJE. Snímky lidí bez domova umístili přímo v interiéru kostela Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu v Praze. Veřejnost fotografie uvidí poprvé 25. ledna.

V úterý 27. ledna ve 20 h. se v rámci výstavy sejde s veřejností Tomáš Halík, fotograf Martin Pokora, zakladatel NADĚJE Ilja Hradecký a pracovníci služeb pro lidi bez domova k debatě o bezdomovectví. Zamyslí se např. nad otázkami: Dokážeme vidět a pochopit příčiny bezdomovectví? Vnímáme, že problém reálně existuje a že se týká celé společnosti - rodiny, příbuzných, sousedů, okolí - tedy těch, mezi nimiž žijeme?

„Je skvělé, že výstavu můžeme uvést právě v Akademické farnosti při kostele Nejsv. Salvátora. Vnímáme toto místo - i díky osobě zdejšího faráře Tomáše Halíka - jako prostor otevřený všem bez rozdílu ke kladení otázek a bourání předsudků. O to jde také nám v NADĚJI - otvírat dialog, měnit stereotypy dosavadního smýšlení. Konkrétně u této výstavy se to týká tématu bezdomovectví,“ řekl ředitel NADĚJE Praha Jan Kadlec.

Fotograf Martin Pokora se snaží postihnout pocity lidí, kteří nemají domov. Snímky vznikají v jejich prostředí - tedy ne v azylových domech či noclehárnách. Autor dosud navštívil patnáct míst, kde lidé bez domova žijí. Fotografování probíhalo za účasti dvou terénních pracovníků NADĚJE. Ti předem vytipovali lokality a s jejich obyvateli možnost dokumentování domluvili.

Výstava bude probíhat od 25. ledna do 17. února v kostele Nejsvětějšího Salvátora. K shlédnutí bude v době konání bohoslužeb, tedy v neděli ve 14 a ve 20 h. a v úterý v 19 h.

 

Více o projektu: www.pokorasnadeji.cz

 

Podrobnosti o avizované debatě a diskutujících viz: Hřivny nejsou rozděleny rovnoměrně


Méně...
 
Masopust je v plném proudu – zapojte se do něj v netradiční masce

Masopust je v plném proudu – zapojte se do něj v netradiční masce

Pořiďte si originální masku a podpořte dobrou věc

14.01.15 | Praha

Vážení přátelé, snažíme se zajistit finanční prostředky na volnočasové aktivity s našimi mladými klienty. 


Více...
 
Masopust je v plném proudu – zapojte se do něj v netradiční masce

Vážení přátelé, snažíme se zajistit finanční prostředky na volnočasové aktivity s našimi mladými klienty. Koupí originální masky přispějete na realizaci výtvarného ateliéru. V něm budou mladí lidé žijící na ulici tvořit s podporou zkušeného výtvarníka. Uměleckým projevem se budou moci vyjádřit, více sami sebe poznat, vyzkoušet něco nového, objevit svůj talent, zpracovat problémy, se kterými se potýkají. K dílu pak připojí svůj příběh, vystaví ho a prodají v projektu Homeless art 2015 www.homelessart.cz (na webu zatím jen info o Homeless art 2014) .

 

Masky si můžete prohlédnout a více se dozvědět ve videu

https://www.youtube.com/watch?v=-aCAUZWBxrM

 

Zájemci o masky, prosím, kontaktujte nás na bolzanova.praha@nadeje.cz

 

Srdečně děkujeme Vám všem, kdo si masku koupíte i kdo budete šířit tuto zprávu dál!


Méně...