Praha

 
 

Pomoc lidem bez domova v Praze

POMÁHÁME LIDEM BEZ DOMOVA ŽÍT DŮSTOJNĚJŠÍ A BEZPEČNĚJŠÍ ŽIVOT.

 

Nabízíme ubytování v azylových domech a tréninkových bytech, přenocování v noclehárnách, jídlo a sprchu v nízkoprahových denních centrech, rozhovor se sociálním pracovníkem nebo psychologem, přímou pomoc v ulicích, zdravotní ošetření v ordinacích lékařů.

 

      

 

 

MÁME RÁDI PROJEKTY:

 

Logo NSLogo Místní místnímLogo Nejdřív doma    

 

 

POTŘEBUJETE VYUŽÍT NAŠE SLUŽBY?

Navštivte naše nízkoprahová denní centra nebo přijďte na stanoviště Mobilní sociální služby a proberte svou situaci se sociálním pracovníkem. Pokud potřebujete ubytování, obraťte se přímo na sociální pracovníky azylových domů (pro muže, pro ženy).

 

 

 

AKTUALITY

 
 
VOD se vydařil!

VOD se vydařil!

11.06.14

V pondělí 9.6., jsme pro Vás v našem středisku pro mladé lidi bez domova od 18 do 26 let připravili Večer otevřených dveří. 


Více...
 
VOD se vydařil!

V pondělí 9.6., jsme pro Vás v našem středisku pro mladé lidi bez domova od 18 do 26 let připravili Večer otevřených dveří.  Vítán byl každý, kdo se chtěl přesvědčit o smysluplnosti naší práce a provozu tohoto denního centra. Klient Tomáš obdaroval všechny příchozí sladkým muffinem a vlastnoručně zhotoveným poděkováním za návštěvu a zájem. 

Prohlédnout jste si mohli nejen prostor samotný, ale i výsledky pilné práce klientů, např. vzorky pletených Houpacích sociálních sítí, kreslené výtvory, ať už jednotlivé, nebo zpracované do komiksů. Ke čtení a zamyšlení byly příběhy mladých lidí bez domova, o tom, jak se dostali na ulici a jak je těžké začlenit se do běžného života. Promítali jsme i videa z výletů, návštěv ZOO a dalších zajímavých akcí. 

Občerstvení v podobě domácí sekané, chlebíčků, zákusků a teplých i studených nápojů od milých dárců přispělo k pohodové atmosféře večera, jehož vrcholem bylo divadelní představení „Bezdomovci jsou špinaví a smrdí“, v němž  diváci mohli vstupovat do rolí herců, a pokoušet se tak diskutovat společensky citlivé téma.  

Foto

A kdo jste nemohl přijít v pondělí, určitě se za námi zastavte za týden, ve středu 18.6.2014 od 17.00 v parku Parukářka na Praze 3, kde se uskuteční 1. veřejné a oficiální věšení Houpací sociální sítě. Srdečně Vás zveme! 


Méně...
 
Naši klienti pracují o sto šest

Naši klienti pracují o sto šest

03.06.14

Už v polovině loňského roku naši klienti a klientky, převážně z azylových domů, začali v rámci pracovní terapie třídit odpad na Olšanských hřbitovech.


Více...
 
Naši klienti pracují o sto šest

Už v polovině loňského roku naši klienti a klientky, převážně z azylových domů, začali v rámci pracovní terapie třídit odpad na Olšanských hřbitovech. Přes počáteční obavy, že o takovou práci nebude ze strany klientů zájem, přišlo velké překvapení. Nabídka práce    (v číslech: 2 dny týdně, 6 hodin denně, 6 klientů) zdaleka nemohla uspokojit poptávku právě ze strany klientů. Na „hřbitov“ najednou chtěl kde kdo, a to nejen klienti azylových domům, postupem času se začali hlásit i klienti denních center. Letní třídění odpadu na skládce pomalu vystřídal podzimní úklid listí. Koncem roku 2013 jsme projekt ukončili, ale netrvalo dlouho a Správa pražských hřbitovů nás oslovila s tím, že by práci našich klientů opět uvítala. Klienti tak začali na hřbitov nárazově docházet a pracují na tom, co je aktuálně potřeba. V současné době jednáme o pravidelných pracovních příležitostech. Klienti se osvědčili a většinou svým obrovským pracovním nasazením na hřbitově překvapí kdekoho. „Život na hřbitově“ by bez našich klientů byl už jiný. 

 

Věhlas „pracujících bezdomovců“ se začal rychle šířit (alespoň po Praze 3) a netrvalo dlouho a oslovila nás organizace, která pořádala pro radnici MČ Prahy 3 každoroční Žižkovský masopust. Naši klienti společně s koordinátory zajistili úklid jak po masopustním průvodu, tak i po doprovodných akcích na Náměstí Jiřího z Poděbrad i v prostoru před žižkovskou Viktorkou. 

 

Ale to jsme zdaleka ještě neskončili. V dubnu naši klienti zajistili úklid po Velikonočním trhu, v květnu mají také na pilno, protože mají další „zakázku“ – úklid během slavnostního otevření Informačního centra na Nám. Jiřího z Poděbrad. Na červen už jednáme o další akci a dál? Dál se uvidí. Věříme, že nabídek bude přibývat a že naši klienti budou stále tak šikovní a spolehliví. 

 

 Naši klienti, kteří jsou bezpochyby znevýhodnění na trhu práce, si tak mohou pracovní činností osvojovat pracovní návyky a odměnu za vykonanou práci použít na řešení své životní situace. Pracovní terapie se tak stala významnou součástí sociální práce, resp. individuálního plánování převážně v azylových domech.  

 

Gabriela Sčotková


Méně...
 
Přijďte na kus řeči

Přijďte na kus řeči

28.05.14

Na přelomu jara a léta se s veletrhy doslova roztrhl pytel. A my jsme rádi, protože je to pro nás příležitost setkat se s Vámi a ukázat Vám co děláme.


Více...
 
Přijďte na kus řeči

Na přelomu jara a léta se s veletrhy doslova roztrhl pytel. A my jsme rádi, protože je to pro nás příležitost setkat se s vámi a ukázat Vám co děláme. 

Začali jsme na Veletrhu sociálních a doprovodných služeb Prahy 13, který byl už tradičně spojen s farmářskými trhy. Na své si tak přišli ti, kdo se zajímají o sociální oblast i gurmáni a hospodyňky. Na Praze 13 máme sídlo a poskytujeme Mobilní terénní službu. 21. května jste nás mohli potkat před obchodním centrem Eden, na Veletrhu sociálních a návazných služeb Prahy 10, kde máme 2 azylové domy, pro ženy ve Vršovicích a pro dříve narozené ženy a muže v Záběhlicích. Tady byla připravena spousta atrakcí pro děti, takže rodiče mohli nechat své ratolesti vydovádět a sami se seznámit s celou řadou poskytovatelů sociálních služeb. No a pokračujeme už zítra, 29. května, na Jarmarku neziskových organizací Prahy 2, na náměstí Míru před kostelem sv. Ludmily. Přijďte navštívit náš stánek a uvidíte, co se pro Vás chystá tam. A budeme se na Vás těšit i brzo poté, 12. června, na Veletrhu sociálních služeb a neziskového sektoru Prahy 3, neboli „Dnu plném barev“. Letos poprvé na náměstí Jiřího z Poděbrad.  

Naviděnou!


Méně...
 
Na třináctce od třinácti. Budeme tam!

Na třináctce od třinácti. Budeme tam!

15.05.14

Již v pondělí 19. května se od 13.00 do 18.00 hodin uskuteční V. ročník Veletrhu sociálních a doprovodných služeb Prahy 13.


Více...
 
Na třináctce od třinácti. Budeme tam!

Již v pondělí 19. května se od 13.00 do 18.00 hodin uskuteční V. ročník Veletrhu sociálních a doprovodných služeb Prahy 13. Mezi 27 neziskovými organizacemi se představíme i my. Řekneme Vám co je u nás nového a můžete se těšit na výtvory našich klientů. My se těšíme na Vás! 

Info také na http://www.praha13.cz/14497_Navstivte-5-rocnik-veletrhu-socialnich-sluzeb 


Méně...
 
Terapie přírodou

Terapie přírodou

15.05.14

Klienti našeho nízkoprahového denního centra pro mladé do 26 let byli na výletě v Českém ráji.


Více...
 
Terapie přírodou

Klienti našeho nízkoprahového denního centra pro mladé do 26 let byli na výletě v Českém ráji.

Díky podpoře z projektu Think Big se 11 mladých lidí za doprovodu dvou našich pracovníků dostalo na chvíli za hranice všedních dní. Účastníci vyrazili ve středu 7. května z Hlavního nádraží, kde to hodně z nich dobře zná. Jedni jako zaměstnanci blízkého nízkoprahového střediska a druzí také „pracovně“, například z nákupu a prodeje drog, nebo sebe sama, bohužel. 

Chtělo to dost odhodlání, bylo špatné počasí a pro klienty ne úplně lehké se rozhodnout pro takové „vyčištění hlavy“ a opuštění „pražské jistoty“. Vlakem dojeli do Mnichova Hradiště a pak pěkně po svých blátivými cestami, přes pole, louky, lesy ke Komárskému rybníku, kde se ubytovali v chatkách. Rozdělali oheň, osušili mokré oblečení a šli spát, protože následující den je čekala dlouhá túra do Prachovských skal. Ač životem na ulici zocelení, na takovou fyzickou námahu na čerstvém, zdravém vzduchu přeci jen nejsou zvyklí a prověřili si tak svoje síly. Měli také možnost prožít delší čas společně, snášet se, spolupracovat a brát ohled jeden na druhého, protože každý má jinou kondičku. V pátek potom navštívili mučírnu hradu Kost a v Sobotce nasedli na vlak zpátky do víru velkoměsta. 

Jsme rádi, že vystoupili z koloběhu svých denních stereotypů, závislostí, starostí i obav, zažili jinou realitu, „vydali se na smysluplnou cestu s vytyčeným cílem“, a občerstveni, plni odvahy se vrátili čelit svému osudu a třeba ho i změnit. Držíme jim palce!


Méně...
 
Záběhlická čarodějnice

Záběhlická čarodějnice

06.05.14

I naši seniorští klienti se rádi pobaví a protože ve čtvrtek 30. dubna bylo hezké počasí, kolegyně v záběhlickém azylovém domě jim připravily posezení u táboráku.


Více...
 
Záběhlická čarodějnice

I naši seniorští klienti se rádi pobaví a protože ve čtvrtek 30. dubna bylo hezké počasí, kolegyně v záběhlickém azylovém domě jim připravily posezení u táboráku. A aby byl program pestřejší, podle starého lidového zvyku, který se v ten den připomíná, nachystali i čarodějnici k zapálení. Ta naše, záběhlická, nebyla vůbec strašidelná, ale k veselé náladě určitě přispěla, a když v barevných plamenech zmizela, klienti si opekli buřty, ohřáli se na sluníčku, popovídali si a užili si pěkný společný podvečer.   

Foto


Méně...